Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ορμονική Βιογραφία

  • Όταν γεννιέται ένα κορίτσι, μαζί με αυτό γεννιούνται και οι προσδοκίες από αυτό, συνήθως.
  • Βέβαια, όπως και με τα αγόρια, οι προσδοκίες ακόμα βρίσκονται μεταξύ σοβαρού και αστείου, σαν παιχνίδι κατά κάποιον τρόπο, οπότε το κορίτσι είναι ακόμα ανέμελο. Μέχρι και το δημοτικό, έχει ακόμα την πολυτέλεια να διαφέρει. Παρόλο που έχει ήδη αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αγόρια και κορίτσι δεν είναι το ίδιο ούτε ο κόσμος τα αντιμετωπίζει σαν ίδια, στην ουσία είναι ακόμα όλα μαζί, απλώς παιδιά. Φυσικά, οι πρώτοι έρωτες δονούν την καρδούλα τους και εκεί είναι που πέφτει πολύ τράβηγμα κοτσίδας, πολύ κυνηγητό και πολλή διαφωνία. "Η κυρία όλο αφήνει τα κορίτσια να μιλάνε και εμάς όλο μας μαλώνει" λένε τα αγόρια, ενώ τα κορίτσια απλά έχουν την τύχη να έχουν φωνές χαμηλής συχνότητας που δεν ακούγονται, ακόμα και σε απόλυτη ησυχία, ή έστω δεν ενοχλούν τόσο πολύ όσο οι αγριοφωνάρες των μικρών πολεμιστών.
  • Κάπου προς το τέλος του δημοτικού, συντελείται μία αλλαγή. Κάποια κορίτσια αναπτύσσουν το πρώτο στήθος, πολύ νωρίς ακόμα για να συμβαδίσει με την νοητική της ωριμότητα. Τα αγορίστικα πειράγματα γίνονται πιο έντονα, αλλά το κορίτσι δεν ξέρει τι ακριβώς θέλουν να πούν ούτε τι να κάνει, έτσι συνήθως τα αντιμετωπίζει όπως και πριν, κοριτσίστικα δηλαδή, χωρίς να σκοτίζεται και πολύ.
  • Στο γυμνάσιο, όλοι αλητεύουν. Όπως τα αγόρια παριστάνουν κάποιον τύπο αντρός, έτσι και τα κορίτσια γίνονται μικρές κυρίες, νεράιδες τις λέω εγώ στο μυαλό μου. Τα κορίτσια όμως, γίνονται γυναίκες από ορμονικής απόψεως και ένα τσουνάμι ουσιών κατακλύζει νου και σώμα. Ερωτεύονται πραγματικά και βίαια, αλλά συνήθως δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και δεν έχουν ούτε την ωριμότητα ούτε την άδεια από τους γονείς τους να κάνουν το οτιδήποτε. Αρχίζει το κλάμα.
  • Σε αυτή την ηλικία, ένα κορίτσι συχνά νιώθει στα αλήθεια δυστυχισμένο κι ας μην είναι οι συνθήκες τέτοιες που να δικαιολογούν τέτοιο αίσθημα. Θα κλειδωθεί σε κάποια κάμαρα, ή στο μπάνιο και θα κλάψει γοερά. Οι αφορμές πολλές, κάποιος έρωτας, κάποια σωματική ατέλεια, κάποια κουβέντα που είπε κάποιος, οτιδήποτε. Μέσα στα άλλα και η μάχη με τη μητέρα. Θέλει πολλή μαεστρία να αντιμετωπίσεις ένα κορίτσι στην εφηβεία.
  • Ώσπου να έρθει στα ίσα της μπορεί να περάσει λίγος ή πολύς καιρός, αλλά στο τέλος το σημάδι της εφηβείας μείνει για πάντα. Από εκεί και μετά, αρχίζει το Μεγάλο Κλάμα.
  • Και σαν εργένισσα, θα περάσει καλά αν υπάρχουν οι συνθήκες, αλλά που-και-που θα ρίχνει ένα ξεγυρισμένο κλάμα, ακόμα και στο άκουσμα ενός τραγουδιού ή μίας κουβέντας. Αν είναι τυχερή, θα συνειδητοποιήσει την ομορφιά της, αν όχι μία ζωή θα αναρωτιέται αν είναι όμορφη και αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματική της όψη, μίας και οι άντρες έχουν πιο απλοϊκά κριτήρια.
  • Μπορεί, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, να μην κλάψει αλλά να οργιστεί ή να χειριστεί αλλιώς τις σκέψεις, αλλά το θέμα είναι οι σκέψεις. Ατελείωτες σκέψεις. Σαν ορμονοκίνητη γυναίκα πλέον, θέλει διάφορα πράγματα αλλά τίποτα δεν πιά απλό. Μία γυναίκα πρέπει να τα σκέφτεται όλα, και τον εαυτό της και τον σύντροφό της και τι θα πει ο κόσμος και την οικογένειά της και την καριέρα και τα παιδιά και να είναι όμορφη.
  • Ο χρόνος που θα επενδύσει σε κάθε ένα από αυτά, είναι που θα καθορίσει το ποιόν της.
  • Πέντε λεπτά πρωινή περιποίηση προσώπου, δέκα λεπτά ένα υγιεινό πρωινό, μισή ώρα να διαλέξεις και να φορέσεις ρούχα, μετά στη δουλειά για Δέκα ώρες κατά μέσο όρο. Μετά γυμναστήριο μιάμιση ώρα μαζί με το πηγαινέλα, δύο ώρες ψώνια γιατί μία κακοντυμένη γυναίκα είναι άξια της τύχης της, ίσως μία ώρα κομμωτήριο, και μετά σπίτι. Μία ώρα το μαγείρεμα, μία ώρα το σιδέρωμα, δύο ώρες διαβάσματα και ενασχόληση με τα παιδιά, δύο ώρες άλλες οικιακές εργασίες. Δύο ώρες καλλιέργεια του νού με διάβασμα, κάποια παράσταση ή κάποια άλλη δραστηριότητα, άλλες δύο ώρες κοινωνική δραστηριότητα, απαραιτήτως μία ώρα για την ενημέρωση για τα κοινά μέσω ειδήσεων, εφημερίδων ή ίντερνετ γιατί είναι γυναίκα του καιρού της, και μέσα σε όλη την ημέρα εμβόλιμα συχνά πυκνά η γλυκιά βάσανος του συντρόφου που συνολικά θα την απασχολήσει δυο-τρεις ώρες.
  • Στο τέλος της ημέρας, μετά την τακτοποίηση των πάντων, έχουμε την βραδυνή περιποίηση σώματος, χεριών, ποδιών, προσώπου, νυχιών και μαλλιών, συνολικά άλλη μία ώρα περίπου. Και τέλος, ο σύντροφος, οποίος μπορεί να την απασχολήσει από μηδέν μέχρι όσο πάρει, αναλόγως με τη δραστηριότητα που θα επιλέξουν: συζήτηση, έρως, τσακωμός, ή όλα αυτά μαζί, μιάμιση ώρα κατά μέσο όρο.
  • Και μετά οπωσδήποτε ένας οκτάωρος ύπνος ομορφιάς.
  • Το σύνολο τριανταεννιά ώρες ημερησίως.
  • Και όλα αυτά ενώ οι ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν με δραματική συχνότητα, συχνά εντός της ώρας, επιφέροντας τις δικές τους αλλαγές στο πρόγραμμα της ημέρας και της διάθεσης. Πολλές φορές, απλά και μόνο για να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που θέλεις, πρέπει να κατανικήσεις την εντονότατη επιθυμία να μπήξεις τις φωνές , να τους ρίξεις δύο ξανάστροφες και να τους αφήσεις να πνιγούν μέσα στα σκατά τους έτσι όπως τα έκαναν και να πας να κλάψεις με την ησυχία σου. Μία χαζή γυναίκα, θα το κάνει, με καταστροφικά αποτελέσματα για όλους.
  • Μία έξυπνη γυναίκα θα παραβλέψει αυτή την,ομολογουμένως, πολύ δυνατή παρόρμηση και θα διαχειριστεί τα θέματα σα να μην τρέχει τίποτα.
  • Ο τρόπος που έχει κάθε γυναίκα είναι διαφορετικός, κοινό γνώρισμα είναι όμως η χειραγώγηση των άλλων και η ανάθεση καθηκόντων σε άλλους. Στην παλιά μορφή οικογένειας υπήρχαν πολλά θηλυκά σε κάθε σπίτι, οπότε το κυρίαρχο θηλυκό διαφέντευε τις υπόλοιπες δίνοντας διαταγές και συντονίζοντας τα πάντα. Τώρα, αναθέτει σε άλλους επαγγελματίες, καθαρίστριες, βοηθούς ή, ελλείψει άλλων, στη μαμά της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει μάθει να διαχειρίζεται τον εαυτό της και τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών της. Ίσως να έχει στρώσει και μία ζωή που να της αρέσει και να περνάει καλά, αν είναι τυχερή.
  • Ωστόσο, κοστίζει πολύ. Η κούραση έρχεται και ξαναέρχεται, μέχρι που μέσω χρησικτησίας εγκαθίσταται μόνιμα στο μυαλό της. Πρέπει να τα προλάβει όλα, και ταυτόχρονα να δείχνει ανέμελη για τον πασά που δε γουστάρει τη γυναίκα δυνατή ούτε στεναχωρημένη, αλλιώς γιομάτος ο τόπος πιτσιρίκες.
  • Μέση ηλικία, λοιπόοοοον....
  • Αν τα έχει κάνει όλα αυτά με επιτυχία, τότε προς το τέλος των τριάντα θα έρθουν οι ζαλάδες, οι ημικρανίες, οι ίλιγγοι. Το μυαλό της δεν αντέχει άλλο, θα πάθει burn out, οπωσδήποτε, για αυτό είναι ουσιώδες να έχει επιτύχει στα σχέδιά της ως αυτή τη στιγμή, διότι μετά θα είναι δυσκολότερο να κάνει αυτά που μέχρι τώρα της ήταν παιχνιδάκι. Είναι η ώρα που οι ορμόνες την ξαναρίχνουν στην εφηβεία, κατά κάποιον τρόπο, μόνο που η ανεμελιά είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη.
  • Τις περισσότερες φορές, εκείνη τη στιγμή είναι που πέφτουν όλες μαζί οι μεγάλες υποχρεώσεις και πολλές γυναίκες πελαγώνουν, με αποτέλεσμα να πάνε στα άκρα. Θα βάλουν τις φωνές, θα τσακωθούν και μετά θα αμφιβάλουν για το αν έκαναν σωστά, θα νομίσουν ότι διώχνουν από κοντά τους τους άλλους, θα μετανιώνουν, και φτού κι απ'την αρχή. Πολλές φορές τυχαίνει ο σύντροφος να έχει όρεξη για τρελίτσες με πιτσιρίκες, μένει λοιπόν μόνη της να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις.
  • Μέσα στις ζαλάδες, τις ημικρανίες, τους ίλιγγους, την αγαμία και τα οιστρογόνα, ο περίγυρος κρίνει αμείλικτα. Ότι και αν λένε οι γυναίκες, όσο υπεράνω και αν θέλουν να δείχνουν, νοιάζονται και με το παραπάνω για το τι θα πει ο κόσμος. Θα βάλει τα δυνατά της για άλλη μία φορά, θα τα ξεπεράσει όλα αυτά και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν έχει λάθος, ότι δεν φταίνε οι ορμόνες της για όσα λέει και ότι είναι επιτυχημένη. Είναι μία κρίσιμη στιγμή.
  • Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι.
  • Όλο αυτό βασίζεται στο τι θέλει η γυναίκα. Αν τα θέλει όλα, τότε θα το πληρώσει. Αν διαλέξει ένα μέρος του πακέτου, τότε θα πρέπει να είναι πολύ σίγουρη για το τι από όλα αυτά είναι σημαντικό για εκείνη, γιατί όταν έρθει η στιγμή της αμφιβολίας, κανείς δε νοιάζεται για τις γυναίκες.
  • Εσύ το θέλησες, της λένε. Ας πρόσεχες, επιλογή σου ήταν. Δε σου έβαλε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό να κάνεις παιδιά. Αφού ήθελες παιδιά ( ή καριέρα, ή γκόμενους ή ότι άλλο) αυτές είναι οι συνέπειες. Λούσου τα τώρα...
  • Για αυτό, είνα πολύ σημαντικό για μία νεαρή γυναίκα να μη δίνει δυάρα για το τι λένε οι άλλες γυναίκες όταν αυτή βρίσκεται στην ηλικία της απόφασης. Πρέπει να κάνει αυτο που εκείνη θέλει, εκείνο που της αρέσει στ'αλήθεια, ώστε όταν έρθει η κυτταρίτιδα να μην έχει απωθημένα, ούτε να ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους ( εγώ του μεγάλωσα τα παιδιά του, πχ) ούτε να βιώσει τόση απογοήτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βράζει το καζάνι!