Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ανέκδοτο για γερά Νεύρα

  • Πολλά γράφτηκαν και διαβάστηκαν με κάθε μέσο για την κρίση και την Ελλάδα. Ένα πράγμα δεν έγινε ακόμα σαφές για εμάς τους απλούς ταπεινούς έλληνες του μόχθου, και αυτό είναι το γιατί.
  • Άσε τα αεροκοπανίσματα περί χρέους και σπρέντ και ευρώ, την ακόμα μεγαλύτερη εικόνα λέμε.
  • Εγώ ξέρω ότι αν ένα κόλπο είναι καλό, δεν το αλλάζεις. Άρα, κάτι έγινε και άλλαξαν οι συσχετισμοί, όχι τούρκοι και αηδίες, ακόμα μεγαλύτερη εικόνα.
  • Μία μικρή χώρα σαν τη δική μας, τι σημασία έχει αν πτωχεύσει? Ποιό ντόμινο? Τόση αξία έχουμε πια? Πόσα πετρέλαια κρύβονται πια, πόση γεωπολιτική σημασία, πόση ισχύ έχει η ελλάδα? Γιατί να μας σώσουν? Γιατί να δώσουν όλα αυτά τα ποσά?
  • Με τα μπακαλίστικα οικονομικά του μυαλού μου, εγώ ξέρω ότι αρχίζεις να πιέζεις τους ωφειλέτες σου όταν και ο ίδιος ζορίζεσαι.΄Οταν έχεις υποχρεώσεις να "τρέχουν", τότε θυμάσαι ότι σου χρωστάει ο Μήτσος και τον πρήζεις στα τηλεφωνήματα.
  • Προτείνω λοιπόν να μην πληρώσουμε το χρέος μας.
  • Ποιός θα φαλήρει από το δικό μας κανόνι?

13 σχόλια:

  1. Κάνεις λαθος. Μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα μικρό κομμάτι της Ευρωζώνης αλλά αν χρεοκοπούσαμε θα δημιουργούσαμε πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μάλλον είναι ο κύριος λόγος που μας έσωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γερμανία!
    Και μετά οι άλλοι!
    Αλλά βλέπεις ο ΓΑΠ δεν ήταν σκληρός διαπραγματευτής, προτίμησε την "ασφαλή" οδό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ιωαννίσκε, άμπαν,
    όποια οδό κι αν διαλέγαμε, μήπως πάλι εμείς θα την πληρώναμε τη νύφη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. athinovio,
    καταρχήν συμφωνώ με το Γιάννη. Ο μόνος λόγος που μας σώσανε είναι πως θα δημιουργούσαμε πρόβλημα αξιοπιστίας στο ευρώ, άρα πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα δηλαδή δεν ήταν οικονομικό, όπως σωστά λες, αλλά κυρίως ψυχολογικό.

    Όσο για τη νύφη... εμείς πρέπει να την πληρώσουμε, γιατί εδώ και 30 χρόνια τρώγαμε λεφτά που δεν είχαμε. Όταν λέω τρώγαμε εννοώ όλους εμάς: τον πατέρα μου που δουλεύει ελάχιστες ώρες και παίρνει έναν πολύ καλό μισθό, τη μάνα μου που βγήκε στη σύνταξη στα 57-58 (τουλάχιστον αυτή δούλεψε και το αξίζει ίσως), εμένα προσωπικά που από τότε που είμαι στην Ελλάδα έχω πληρώσει ελάχιστους φόρους επειδή είμαι μηχανικός (είμαστε ειδική κατηγορία εμείς, λέει το ΤΕΕ), τους ταξιτζήδες που κι αυτοί λένε πως είναι ειδική κατηγορία, τους γιατρούς και τους δικηγόρους που είναι ειδικές κατηγορίες, τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες που δεν κόβανε αποδείξεις, κλπ, κλπ, κλπ.

    Με λίγα λόγια: εμείς τα φάγαμε, εμείς πρέπει να πληρώσουμε... Και οι λίγοι που ίσως δε φάγανε? Δυστυχώς, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμμ
    Όχι απαραίτητα.
    Έχεις σκεφτεί γιατί δεν έχει πρόβλημα μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο νότος;
    (Για να μην πω ότι στην πράξη έχουν όλοι, εκτός της Γερμανίας και ίσως και της Γαλλίας)
    Το ότι φέρουμε ευθύνες, φέρουμε, αλλά, έχεις σκεφτεί ποιες είναι οι ευθύνες της Γερμανίας σε αυτό;
    Έχεις σκεφτεί ότι η Γερμανία ίσως όντως οφείλει να πληρώσει το τίμημα της ευρώπης η οποία επεδίωξε η ίδια να φτιάξει, προς όφελός της; Διότι η πολιτική της σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πολιτικές οδήγησαν στο πρόβλημα.
    Και ακόμα και αν τελικά τα πληρώσουμε εμείς όπως λες, που μια σκληρή διαπραγμάτευση θα έθετε τα πράματα στη σωστή βάση και δεν θα τα πληρώναμε όλα εμείς, το θέμα πάντα είναι το πώς. Δεν είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα ξέρεις, κι ας κυκλοφορεί για να καθησυχάζει συνειδήσεις!
    Σήμερα επιδιώκεται απλά μια λογιστική λύση, από χαμηλού νοητικού επιπέδου τεχνοκράτες. Η κοινωνία όμως είναι πολυπαραγοντική, δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης. Οι μέθοδοι θα έπρεπε να είναι τέτοιες που να μην έρχονται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες παραμέτρους, μόνο και μόνο για να πληρωθεί η χρημοατοοικονομική παράμετρος, ούτε καν δηλαδή το σύνολο του οικονομικού πυλώνα, μόνο ένα μικρό τμήμα του.
    Αλλά είπαμε, εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι οι γερμανοί πρέπει όντως να πληρώσουν κανονικά το τίμημα της (εντελώς κακής) πολιτικής που ακολούθησαν τόσα χρόνια στο ευρώ, και όχι να κερδίσουν και πάλι από αυτή μέσω του τεχνάσματος των δανείων προς εμάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οδυσσέας,
    όπως έχεις διαβ άσει σε προηγούμενες αναρτήσεις, συμφωνώ με όσα λές, από την άλλη όμως οι έλληνες φέρουν μέρος της ευθύνης μόνο.
    Για παράδειγμα, στην τιβή δεν μας είπανε "τα δάνεια θα δίνονται με το σταγονόμετρο γιατί η χώρα έχει χαμηλή παραγωγικότητα" αλλά αντιθέτως μας παρώτρυναν ακόμα και προσωπικά από τα τηλέφωνα "Πάρε κι άλλο δάνειο, πάρε κι άλλη κάρτα, δώρο το ένα δώρο το άλλο και μείνε ήσυχος όσο θα υπάρχουν δάνεια". Μα δεν είναι εξ ορισμού τρελλός ο όρος "καταναλωτικό δάνειο"?

    Εντάξει, κανένας δεν μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό ούτε μας ανάγκασε να πάρουμε τρία διακοποδάνεια και να εξοφλούμε τη μία κάρτα με την άλλη, αλλά που ήταν η πληροφόρηση τότε που ακόμα υπήρχε τρόπος?
    Τώρα, εκ των υστέρων, όλοι το βλέπουμε αλλά δεν έχει σημασία.

    Άλλη μία αηδία που πλέον δεν ευσταθεί είναι το περίφημο πολιτικό κόστος. Πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα υπό το καθεστώς του πανικού, έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα και με ψυχραιμία και με χρονικά περιθώρια για προσεκτικότερο σχεδιασμό και προσαρμογή. Το ασφαλιστικό, πχ, είναι από χρόνια κατεστραμμένο λόγω γήρανσης του πληθυσμού αλλά κάθε κυβέρνηση το ανέβαλλε για αργότερα.
    Κάποτε, θα γινόταν αυτό, και δεν φταίει ούτε η μέρκελ ούτε οι κερδοσκόποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμπανε,
    όχι μόνο πάλι βγάζει κέρδος η γερμανία, αλλά το παίζει και δύσκολη μάλιστα: "τραβάτε με κι ας κλαίω".
    Μία ενιαία ευρώπη, πάντως, νομίζω ότι θα ήταν προς ώφελος όλων των χωρών και όχι μόνο του Αξονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @athinovio
    όποια οδό κι αν διαλέγαμε, μήπως πάλι εμείς θα την πληρώναμε τη νύφη?
    Προφανώς μιας και εμείς καταναλώνουμε...

    @Odysseas
    Γραφεις για ψυχολογικό πρόβλημα και αυτή είναι η βάση της οικονομίας: η ψυχολογογία του καταναλωτή. Αν ο μέσος καταναλωτής πιστεύει ότι η οικονομία πάει άσχημα ενώ δεν στέκει σταματάει να καταναλώνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται οικονομική κρίση.
    ταξιτζήδες... %^#&$#^%$#^%$#^%$#^%$#$ Αυτή την φάρα την παρά εχω σε άχτι!!! Αν ξαναχρησιμοποιήσω σε παρακαλώ να με βρίσεις!!!

    @Darthiir the Abban είπε...
    Κάνεις ένα τεράστιο λάθος για την Γερμανία μιας και άφησε το πολύ ισχυρό νόμισμα της για το ευρώ. Οι Γαλλοι διαχρονικά, χάρη στην Ε.Ε., ζούνε εις βάρος της. Το ίδιο κάνουμε και εμείς, στα οικονομικά ονομάζεται: free rider. Ολα τα μέλη κερδίζουν από τη συμμετοχη τους στην Ε.Ε. αυτά που κερδιζουν περισσέτερο είναι τα φτωχά σαν την Ελλάδα.

    @athinovio
    Δεν έχω πάρει ποτέ δάνειο άρα ίσως δεν είμαι ο καταληλότερος για να πω: πρέπει οι άνθρωποι να μάθουμε να ζούμε ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Σε όλους μας αρέσουν τα υλικά αγαθά αλλά, προφανώς, δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε εσαεί. Δεν νομίζω ότι θα γίνω πολύ αυστηρός αν γράψω ότι την πληροφόρηση πρέπει να την βρίσκει μόνος του ο μέσος άνθρωπος μιας και ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για πολλούς Ελληνες πληροφόρηση είναι ο Αυτιάς, ο Τράγκας, ο Χαρδαβελλας, ο Λαζόπουλος και πάρα πολλοί άλλοι...

    Η ενιαία ευρώπη πέθανε το 2004 και οι χαμένοι είναι όσοι είμαστε Ευρωπαϊστές. Πολλές χώρες ήθελαν την διεύρυνση, δυστυχώς για δικό τους συμφερον. Οταν κοιτάς μόνο τον εατυό σου χάνει το σύνολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά δεν κάνω κανένα λάθος (δεν συνηθίζω τα λάθη). Το ισχυρό ευρώ, σε ένα σύστημα αναγκαστικά πολλών ταχυτήτων, μιάς και η έκταση της Ευρώπης είναι τεράστια και οι κοινονικοπολιτικές αποκλείσεις το ίδιο, και απόλυτα θεμιτό να υπάρχουν, δεν είναι πλεονέκτημα, εκτός και αν υπάρχει ανακατανομή πόρων ανάμεσα στις διαφορετικών ταχυτήτων κοινωνίες.

    Αααχ, η άσκηση πολιτικής είναι πολύ πολλυπλοκο θέμα για να αντιμετωπίζεται από μονοπαραμετρικές αναλύσεις και οπτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Darthiir the Abban
    Ενα απλό σχόλιο: όλοι μας κάνουμε λάθη μιας και είμαστε ανθρωποι, αν δεν κάναμε θα είμασταν θεοί. Οσον αφορά τις απόψεις σου για την Ε.Ε.: είναι δημοκρατικό δικαίωμα σου να έχεις ότι άποψη θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άααααααααααααχαχαχαχαχαχα!
    Έχουμε χιουμοράκι τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δΕ νομίζω οτι θυμήθηκαν τα χρωστούμενα επειδή ζορίζονταν οι ίδιοι.
    Από ετους τουλάχιστον προειδοποιούσαν ότι είχαμε τζακποτ
    υπέρβασης ελλειματος ως % ΑΕΠ,ελλειματος ισοζυγίου,και χρέους.
    Συν εναν σουπερ-ντούπερ διογκωμένο και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα συν οτι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε.
    Μόνο τυφλοί δεν θάβλεπαν οτι η κατάσταση θα έσκαγε sooner or later.
    Και δυστυχώς οι πολιτικάντηδες μας,κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους και τα προνόμια τους δεν θέλησαν να ξυπνήσουν άγαρμπα τον λαό στο όνομα του οποίου τρώγαν και πίναν πετώντας του ψίχουλα.
    Οι λάθος χειρισμοί των ΓΑΠ+Παπακων/νου μας έβαλαν στο στόχαστρο των υπερατλαντικών μηχανισμών που έψαχναν αφορμή να την πέσουν στην Ευρώπη και το Ευρώ και βρήκαν ανέλπιστο σύμμαχο στην ακαμπτη στάση της Μέρκελ που προτιμούσε(λόγω κόμπλεξ μάλλον..)να εστιάσει στο άστατο τζιτζίκι Ελλάδα αγνοώντας το ευρύτερο παιχνίδι που παιζόταν με εμάς σαν πιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τετράγωνος λογικός,
    δε νομίζω να μπορεί κανείς να φέρει αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!