Ενεργειακή Καλλιέργεια - η τροφή του μέλλοντος
- Λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την ολοένα και ταχύτερη συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εδαφών διεθνώς και την αυξημένη ανάγκη σε τροφή, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση που να αναστρέψει την πορεία της ανθρωπότητας προς την πείνα.
- Η τεχνολογία, έχει τον τρόπο.
- Η ηλιακή ενέργεια και η γεωργική παραγωγή συνδυάζονται με επιτυχία, χρησιμοποιώντας ως μέσο το νέας, υψηλής τεχνολογίας γυαλί που μπορεί να λειτουργήσει σαν ηλιακός συλλέκτης, στην οροφή ενός σκιάστρου ή θερμοκήπιου, ή ακόμα και να αποτελεί ολόκληρη την επιφάνεια των τοιχωμάτων ενός θερμοκηπίου.
- Ο συλλογισμός βάσει του οποίου θα αναπτυχθεί αυτή η μέθοδος καλλιέργειας και παραγωγής ενέργειας είναι η ακόλουθη.
- Οι ηλιακοί συλλέκτες, αν και εξοικονομούν μεγάλα ποσά ενέργειας, αντανακλούν το ηλιακό φως συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της θερμοκρασίας μόνο τοπικά μεν, αρκετά όμως ώστε να διαταράσσει τις ισορροπίες σε ευρύτερη γεωκλιματική κλίμακα. Με αυτούς τους Νέου τύπου συλλέκτες επιτυγχάνεται η απορρόφηση του ηλιακού φωτός, όπως περίπου θα έκανε ένα δέντρο, περιορίζοντας τις αντανακλάσεις. Λειτουργεί ως εξής:
- Σε αντίθεση με τους κοινούς ηλιακούς συλλέκτες, θα είναι ημιδιαφανείς, κατά ποσοστό που θα είναι δυνατόν να ρυθμίσει κανείς με έναν ενσωματωμένο υπολογιστή, είτε ξεχωριστά ανά μονάδα, είτε για ολόκληρη την καλλιέργεια από κεντρικό υπολογιστή σε κάποιο γραφείο. Το ποσοστό διαφάνειας θα προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή, τις συνθήκες και τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας.
- Απλό στη σύλληψη, αυτό σχέδιο έχει πολλά πλεονεκτήματα.
- Η ενέργεια που παράγεται καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες της καλλιέργειας και συνεπώς μειώνει το κόστος της.
- Η δυνατότητα ρύθμισης της απορροφητικότητας αλλά και η περαιτέρω ενεργειακή ρύθμιση όπως ένα απλό σύστημα κυκλοφορίας του αέρα με παράθυρα στα σωστά σημεία, καθιστά δυνατή την καλλιέργεια σε περιοχές με πιο θερμά κλίματα που έμεναν ακαλλιέργητες, μιας και πλέον δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται αποτελεσματικότερα η θερμοκρασία εντός του θερμοκηπίου, χωρίς κλιματισμό ούτε θέρμανση (σε βόρειες περιοχές) άρα χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.
- Εφόσον η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται στα χωράφια, περιορίζεται η καταστροφή των εδαφών για την παραγωγή ενέργειας με άλλες αντιπεριβαλλοντικές μεθόδους.
- Είναι εφαρμόσιμη παντού, σε όλα τα κλίματα, σε όλα τα εδάφη.
- Δημιουργούνται και διατηρούνται για πολύ καιρό θέσεις εργασίας στην εμπορία συντήρηση και προώθηση της νέας τεχνολογίας.
- Τα συμβατικά θερμοκήπια, εκτός από ενέργεια, απαιτούν και πλαστικά σκέπαστρα τα οποία όχι μόνο παράγονται με μεγάλο ενεργειακό/οικονομικό κόστος για τον αγρότη και τον κόσμο (αφού πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά) αλλά μετά το τέλος της χρήσης τους πετιούνται στα σκουπίδια. Πλέον, με το νέο σύστημα, η επένδυση είναι μία φορά για διαπαντός, με μόνη έγνοια την αυτονόητη συντήρηση της μονάδας, σχεδόν χωρίς απορρίματα.
- Το νέου τύπου θερμοκήπιο ονομάζεται Φήλιος (Phelios) και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών πολλών επιστημόνων από όλο των κόσμο, σε συνεργασία με μελετητές, καλλιεργητές, βιολόγους και μηχανικούς, με πρωτοβουλία του KSE (Kazani School of Economics). Σύμφωνα με τις μελέτες, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή τροφής αλλά και την προσβασιμότητά της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να δώσει πνοή στον αγροτικό κόσμο που πλήττεται από τα κόστη των ορυκτών καυσίμων, μετακυλώντας αυτό το κόστος στον καταναλωτή.
Πολύ ενδιαφέορν άρθρο και πρέπει να κάνω την παρατήρηση ότι η Ελλάδα λούζεται από τον ήλιο αλλά δυστυχώς δεν τον εκμεταλευόμαστε :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Γιάννη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά ήδη κάπου καποιος το έχει σκεφτεί και μάλιστα πολύ πριν από εμένα, αν δεν κάνω λάθος...