Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεως (Kazani edition)

  • Στην πόλη μου υπάρχουν περισσότερες μπουτίκ από ότι μανάβικα και φούρνοι μαζί. Αυτό είναι πραγματικό στοιχείο. Αγρότες ή τεχνίτες είναι πολύ λίγοι, κυρίως σαν αφεντικά αλλοδαπών ή σαν δεύτερη ασχολία τύπου "είμαι γιατρός αλλά έχω και μερικά στρέμματα ελαιόδεντρα". Πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων αποτελείται από ΔΥ, εμπόρους και παροχείς υπηρεσιών, όπως κομμωτές που είναι πάρα πολλοί για τον πληθυσμό της Πρέβεζας. Σε μία μόνο από τις όχι και τόσο κεντρικές οδούς μήκους κάτι λιγότερο από το χιλιόμετρο, λειτουργούν επτά κουρεία/κομμωτήρια, και περισσότερα από δεκαπέντε καταστήματα ρούχων, νομίζω γύρω στα είκοσι μαζί με τα κινέζικα, αλλά μόλις δύο φούρνοι και δύο μανάβικα. Μέσες-άκρες και στις υπόλοιπες οδούς το ίδιο συμβαίνει, με παρεκκλίσεις φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επικερδές να έχεις μπουτίκ ή κομμωτήριο αφού οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα σε ρούχα και χτενίσματα παρά σε ψωμί και οπωροκηπευτικά.
  • Αναρωτιόμουν αν μπορεί μία πόλη σχεδόν 20.000 ψυχών να στηρίξει τέτοιου είδους δραστηριότητα, δηλαδή πόσα πιά ξοδεύει ο μέσος πρεβεζιάνος σε ρούχα και κομμωτήρια, ώστε να συντηρούνται τόσες επιχειρήσεις του ίδιου τομέα.
  • Υπερκατανάλωση φίλε μου.
  • Πλέον, θα κλείσουν οι περισσότεροι. Θα επιζήσουν όσοι πουλάνε καλά και φθηνά. Αντιλαμβάνεστε τις προεκτάσεις αυτής της δήλωσης...
  • Όντας τώρα χρεωκοπημένος, τι μπορεί να κάνει ο μέσος επιχειρηματίας- επενδυτής, ειδικά εφόσον οι βασικές ανάγκες είναι ήδη καλυμένες από τους πιο παλιούς δυνάστες (από ζάχαρη και αγροκαλλιέργειες μέχρι υπηρεσίες, μεταποίηση, όλα) το μόνο που μένει είναι η καινοτομία. Αντί να ανοίξει κάποιος ακόμα ένα εστιατόριο σε μια πόλη που ήδη έχει χίλια, μπορεί να μαζεύει όλα τα χάρτινα απορρίμματα από γραφεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κτλ, να τα μετατρέψει σε χαρτοπολτό, μία σχετικά απλή διαδικασία, και να τα πουλήσει σε χαρτοβιομηχανίες, αντί να εισάγουμε πολτό αμαζονίου. Μιλάμε για τόνους ημερησίως, και έχοντας δουλέψει σε σχολείο (εντάξει, φροντιστήριο) ξέρω τι λέω... Επίσης, τα οργανικά απορρίμματα από εστιατόρια, καντίνες, καφετέριες κτλ, είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Με έναν μικροβιακό έλεγχο για να μην ξεφύγουν τα βακτήρια του κάθε ενός στη φύση, το λίπασμα που μπορεί να παραχθεί πολύ πιθανόν να είναι πολύ ανώτερο από πολλά χημικά που προξενούν καρκίνους σε χορτοφάγους και περνούν στο υπέδαφος, στις θάλασσες, και που αγοράζει ο έλλην αγρότης πανάκριβα από τους βορειοευρωπαίους...Η παραγωγή ενέργειας, είναι επίσης ένας καλός τομέας. Ένας ιδιώτης μπορεί να πουλήσει ενέργεια όπου θέλει, ασχέτως αν παράγεται από ήλιο, νερό ή άνεμο, καύση σκουπιδιών ή τη χημική ενέργεια της πυγολαμπίδας...λέμε τώρα....Φυσικά εννοείται ότι ο ιδιώτης αυτός θα πρέπει να είναι λίγο ματσωμένος, όμως θα προσλάβει τεχνίτες, μάνατζερς και καθαρίστριες.
  • Είναι γεγονός ότι τα παραδοσιακά επαγγέλματα δε χωράνε πλέον άλλους, ούτε φιλόλογους, ούτε δικηγόρους, ούτε τέτοια περισπούδαστα. Ακόμα και οι κλασσικές διέξοδοι όπως η οικοδομή ή το μπάρκο είναι κορεσμένες, ειδικά τώρα που η κίνηση είναι στο 0,0001%. Επίσης, τουρισμός γιόκ. Δεν χωράει άλλους, όχι τώρα. Νεωτερισμός και καινοτομία, ή άγονη γραμμή, δηλαδή να αναζητήσει κανείς έναν τόπο να εργαστεί όπου θα είναι ο μοναδικός επαγγελματίας του είδους του, όπως εμείς στην ιστιοπλοΐα στην Πρέβεζα (οργανωμένοι εννοώ. λαμόγια υπάρχουν παντού).
  • Επίσης, εξειδίκευση τέλος. Για να τραβήξεις κόσμο και να του πάρεις τα ωραία του λεφτάκια, πρέπει να τα κάνεις όλα. Όπως οι ηθοποιοί που κάνουν και τραγούδι και και παρουσιάσεις εκπομπών, και θέατρο και τηλεόραση και χορό και κονφερανσιέ, και πρωινά και ειδήσεις και απ'όλα, αρκεί να βγεί το παραδάκι. Φυσικά, εφόσον δεν υπάρχει σάλιο για προσωπικό, όλα θα τα κάνεις μόνος σου, που σημαίνει ξεκώλιασμα στην προσωπική εργασία. Δουλειά. Βόλεμα τέλος.
  • Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κι εμείς μαλώναμε, σαν τα παιδιά την πρώτη μέρα. Κι εμείς απεργούσαμε σαν τα παιδιά ...
  • Εμείς είμαστε ο πλούτος μας.
  • Υ.Γ. : Μία καραμέλα που πιπιλίζουν πολλοί είναι η "Αν τα είχε κάνει η νδ αυτά θα είχε γίνει χαμός". Αυτό είναι αλήθεια. Και τώρα χαμός γίνεται. Μόνο που αν τα είχε κάνει αυτά ο τέως αποφασισμένος, τώρα θα ήμασταν μερικά χρονάκια μπροστά.
  • Υ.Γ. 2: Ο πρκλς είναι άφταστος.

12 σχόλια:

  1. Εγκυρες στρατιωτικες πηγες (οχι ο αδερφος μου) που ειναι μεσα στα πραγματα και χωρις πλακα, δε θελω να εκθεσω, επιβεβαιωσαν αυτο που λεει η κοινη λογικη, και υποψιαζομουν απ την πρωτη μερα.

    Το θεμα δεν ειναι οικονομικο. Θελουν να "γονατισουν" τη μεσαια ταξη. Ξεκιναν απ τις πιο ανυποτακτες και "καλοζωισμενες" χωρες. Μας εκβιαζουν μεσω του ιδιου μας του Πρωθυπουργου.

    Βγαινει και λεει "Η κατασταση ειναι τοσο δυσκολη που κινδυνευει η εθνικη μας κυριαρχια". Σα να λεει "Αν τολμησεις και κουνηθεις, θα σε πατησει η ξενη αρβυλα στο λαιμο".

    Οντως ειναι δυσκολη, αλλα ποιοι την καναν ετσι? Τα μεσα μαζικης ενημερωσης (εντεταλμενοι των πολιτικων) διαφθειραν τις συνειδησεις, και με την πανικολαγνεια τους εντειναν την κριση. Επισης διαιρεσαν το λαο. Οι πολιτικοι και η λοιπη ηγεσια της χωρας (εντεταλμενοι των επιχειρηματιων) φαγαν τον αγλεωρα, ξεφτιλισαν την αστυνομια και τις ενοπλες δυναμεις, καταργησαν καθε εννοια ελεγχου (καθιστωντας εδω και χρονια τους λιγους που δεν κλεβουν ηλιθιους). Το εδαφος πλεον ειναι ετοιμο.

    Τα μετρα που λες οτι αν ειχαν παρθει νωριτερα θα ημασταν χρονια μπροστα, θα μπορουσαν να ειχαν παρθει και δεκαετιες νωριτερα. Και τωρα να ειμαστε πολυ μπροστα. Σα τα Αραβικα Εμιρατα, οπου δεκα ατομα βγαζουν δισεκατομμυρια, και ολοι οι υπολοιποι πεθαινουν στην ερημο.

    Αμα τα λες αυτα σε αποκαλουν συνομωσιολογο. Αλλα λιγο να ανοιξουμε τα βιλια ιστοριας μας, θα δουμε οτι οι πλουσιοι και οι ισχυροι υπηρχαν παντα. Και ποτε δε διναν δεκαρα για τους αλλους. Την εποχη των Λουδοβικων σου απαγορευαν μεχρι και να κυνηγησεις στο δασος. Αφηναν συμπατριωτες τους να πεθαινουν απο πεινα εξω απ τα ανακτορα τους.

    Επειδη μας ληστευουν και μας διαβαλλουν, αναγκαστηκαμε να αυξησουμε το ωραριο των επιχειρησεων μας σε ολοημερο, εκμηδενιζοντας τη δικη μας προσωπικη ζωη και των υπαλληλων μας, και την ανθρωπινη υποσταση μας. Τωρα παγωνουν και οι μισθοι, κοβεται ο δεκατος τεταρτος και ο δεκατος τριτος μισθος. Και εμεις (καποιοι) επικροτουμε.

    Φετος την πρωτομαγια πρεπει ολοι να παμε στη δουλεια. Οχι για να βγαλουμε λεφτα. Αλλα επειδη δεν εχουμε το δικαιωμα να καταχρωμαστε και να ξεφτιλιζουμε αυτα που κατακτησαν οι προγονοι μας. Των οποιων δεν εχουμε ουτε τα μισα cohones. Των οποιων τα κεκτημενα, για τα οποια δωσαν το αιμα τους, χλευαζουμε και παραχωρουμε.

    Εγω ειμαι για την παρτη μου- ψιλο στ αρχιδια μου. Εσεις σκεφτειτε πως γινεται ο κοσμος στον οποιο θα μεγαλωσετε τα παιδια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε ιδιαίτερα το πρώτο μέρος της ανάρτησής σου.Από μικρός είμαι μάρτυρας του βασικού προβλήματος των νεοΕλλήνων. Της έλλειψης ειλικρίνιας (σε συνδυασμό με τν -αβάσιμη- πεποίθεση ότι είναι πιο έξυπνοι από τους γύρω τους).Τα τελευταία 20 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων σε παραγωγική ηλικία, διαλέγουν τι θα κάνουν σαν επάγγελμα (δηλαδή που θα επενδύσουν το χρόνο τους, την ενέργειά τους και τα λεφτά των οικογενειών τους) με κριτήριο την ελάχιστη προσπάθεια και μια διαστρεβλωμένη μορφή του "τι μου αρέσει να κάνω".Όποιον και να ρωτήσεις στον κόσμο, του αρέσει να έιναι αυτοαπασχολούμενος και να πέρνει λεφτά.Χαίρω πολύ.Όλα τα κοριτσάκια στην ελλάδα θέλουν να γίνουν αισθητικοί και όλα τα αγοράκια επιχειρηματίες.Λίγοι αναρωτήθηκαν : ναι, μου αρέσει να βγάζω λεφτά, αλλά μου αρέσει πραγματικά να ασχολούμαι με επιχειρήσεις?Το έχω? Μέχρι εδώ όλα καλά.Αλλά όταν ανοίγει το ένα μαγαζάκι μετά το άλλο και κλείνουν λόγω της επικράτησης αυτών που πραγματικά είχαν ταλέντο στις επιχειρήσεις ή της κομμώσεις κλπ, μην κλαίγεσαι.Για όποιον έχει πάει έξω και έχει συνεργαστεί με ξένους, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κουλτούρα της έλλειψης ειλικρίνιας αποτελεί ελληνικό χαρακτηριστικό.Και έξω μια μικρή θα γίνει μπαρούμαν γιατί νομίζει ότι έτσι θα είναι βασίλισσα του παραμυθιού, αλλά όταν την "πατήσει" θα βρίζει μόνο τον εαυτό της και όχι θόύς και δαίμονες.Και αν θέλουμε τα παιδιά μας (είτε εδώ είτε στην ευρώπη) να γίνουν ισάξιοι με τους άλλους , πρέπει να τά απαλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία που πήδηξε τη δική μας γενιά.Η ανευθυνότητα και όλοι είναι μαλάκες εκτός από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Enikolo σωστος, και σωστο και το Athinovio, σ αυτα που αναφερεις.

    Μονο που η λογικη "οποιος ειναι αξιος θα τα καταφερει", χωλαινει σε ενα σημειο.

    Οτι ο κοσμος δεν ειναι δικαιος.

    Θα σας θυμισω οτι σε παρελθοντικες περιοδους αναγκης (κατοχη) αλλα και ευμαρειας (μετα την μεταπολιτευση) αυτοι που επιβιωναν και αναδεικνυοντουσαν δεν ηταν οι πιο ικανοι.

    Και μπορει με τους αλλους να εχει κανεις απολυταρχικη ηθικη, και να κρινει ευκολα. Οταν, ομως , μια μερα, τα δικα του παιδια δε θα μπορουν να επιβιωσουν επειδη δεν εχουν πρωτοφανες ταλεντο σε κατι, η εχουν πρωτοφανες ταλεντο σε κατι που δε θεωρειται χρησιμο στη σημερινη καταρρακωμενη κοινωνια, ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι καπως πιο προσγειωμενος.

    Οντως, πολλοι αναμεσα μας ειναι διεφθαρμενοι, και πολλοι αναμεσα μας ειναι αιθεροβαμονες. Αυτο ειναι τυχαιο? Μηπως ζουμε μεσα σε ενα συστημα που μας διαμορφωνει σκοπιμως ετσι?

    Ευχομαι πραγματικα σε ολους τους γονεις τα παιδια τους να γινουν εκατομμυριουχοι, και να μην εχουν ποτε καμια αναγκη. Γιατι αυτοι που δημιουργουν ολη αυτη τη συγχυση, και θελουν τα παντα για την παρτη τους, τελειωσαν με τους χαβαλεδες.

    Σε περιοδους σχετικης ευμαρειας, ο απλος ανθρωπος μπορει (με αγωνα και ιδρωτα) να επιβιωσει και να τον αφηνουν ησυχο. Καποια στιγμη, ομως, αυτες οι περιοδοι τελειωνουν, και φανερωνεται το αλλο προσωπο του ανθρωπου και της κοινωνιας. Αυτος ειναι ο κυκλος της ανθρωπινης ιστοριας. Εχει επαναληφθει απειρες φορες.

    Αυτος ο καιρος ηρθε. Αν δεν κανουμε λιγη αυτοκριτικη, αν δεν αποκτησουμε λιγη αυτογνωσια, και αν δεν αναγνωρισουμε τους πραγματικους μας εχθρους, το πως μας επηρρεαζουν και το τι μας προκαλουν, θα βιωσουμε αν οχι αμεσα, μεσω των παιδιων μας (ακομα χειροτερα) το πως λειτουργουσε παντα αυτος ο κοσμος.

    Κουραγιο σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφ' όσων για όλο αυτό το μπάχαλο φταίει η οργανωτική δομή του πεδίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης (αυτό που εκφυλίσαμε σε "αγορά εργασίας") καλό θα ήταν να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει δεν είναι μόνο το είδος της δραστηριοποίησης (η καινοτομία που λες κι εσύ) αλλά και το οργανωτικό πλαίσιό της. Η καινοτομία, αν δεν συνοδευθεί από επαναοργάνωση του επαγγελματικού χώρου, αλλ'αφεθεί ελεύθερη όπως είναι σήμερα, θα καταλήξει στον ίδιο παρονομαστή.

    Όσο για το0 κόλλημά σου, ατυχώς έχεις άδικο ακόμα και με βάση τα λόγια σου (δε θα αναφέρω όλους τους άλλους λόγους που έχεις άδικο) όταν στηρίζεις το σύστημα λες, φταις, άρα αν δεν απεργείς φταις! Ξεκόλλα λέμε!

    Το βασικό πάντως θα είναι να ξεκολλήσει η ανθρωπότητα από τον ανταγωνισμό και τον κάλο του καριερίστα και να αποφασίσει να ζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειδικά στο τελευταίο, έχεις δίκιο.
    Τώρα οι απεργίες, μάλλον μάταιες είναι. Οι ανακοινώσεις του ΓΑΠ είχαν πολλές μα πάρα πολλές δίκαιες προεκτάσεις, όμως τα μέσα επικεντρώνονται στα αντι-δημοσιοϋπαλληλικά μέτρα, ονομάζοντάς τα αντιλαϊκά, είναι όμως πεποίθησή μου ότι νοικοκυρεύοντας τον δημόσιο τομέα, θα συμμαζευτεί και το παρακρατικό φαγοπότι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο που το νοικοκύρεμα είναι νοικοκύρεμα, όχι κόψιμο. Εκεί είναι το βασικό πρόβλημα.

    Είναι άλλωστε γνωστό ότι η συρρίκνωση οδηγεί στην κατάρρευση και αυτό ακριβώς θα συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ^^ ή μάλλον ήδη συμβαίνει εδώ και καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρίν από κάθε εκλογική αναμέτρηση προσλαμβάνονται στο δημόσιο ένα σωρό ρουσφετοθήρες, οι οποίοι ανά τις δεκαετίες όλο και αποθρασύνονται. Η απόλυσή τους που ήταν και η μοναδική εναλλακτική, όπως στη ρουμανία όπου έγιναν μαζικότατες απολύσεις (300.000 όπως διαβάζω), θα προξενούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Πιστεύω ότι μείωση μισθού είναι προτιμότερη, και πιο δίκαιη, αφού στον ιδιωτικό τομέα αυτό είχε γίνει χρόνια πριν.

    Θα προτιμούσα αξιολόγηση προσωπικού και ανακατανομή σε κατάλληλους τομείς με ανάλογες προσαρμογές στις αμοιβές, αλλά αυτό θα έπαιρνε χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τσκ τσκ τσκ...
    Περί μισθών και αμοιβών τα έχουμε ξαναπεί και όσα λες δεν συνάδουν με άλλα που έχεις πει!

    Και αυτό ακριβώς γιατί τα σκέφτεσαι μέσα από την χρηματοοικονομική οπτική και μόνο, η οποία δεν είναι πανάκεια και δεν αποτελεί νοικοκύρεμα αλλά συρρίκνωση :)

    Αυτό που προτιμάς είναι πάνω κάτω το νοικοκύρεμα και αυτό πρέπει να γίνει, το άλλο είναι καταστροφή του κοινωνικού κράτους (και της κοινωνίας γενικότερα), όπως και κάθε δράση που λαμβάνεται από κυνισμό βέβαια!

    Μετά τιμής και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι εννοείς όταν λες νοικοκύρεμα?

    Γιατί οι κλέφτες δεν κλέβουν ούτε καταχρώνται τη σκόνη από τα ντουλάπια, αλλά χρήματα, και εφόσον πρόκειται για χρήματα, για χρήματα θα μιλήσουμε.

    Εκτός από την αναδιάρθρωση των δομών εντός του συστήματος, υπάρχουν και τα χρήματα που έκαναν φτερά, που μπήκαν σε τσέπες και σε κρυφούς λογαριασμούς ή έγιναν πισίνες και επαύλεις. Αυτά λείπουν και για αυτό τώρα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Για αυτό και ο κόσμος ζητάει αίμα, δηλαδή να επιστραφούν έστω και κάποια από τα λεφτά, να μπούνε φυλακή ορισμένοι και να κατασχεθούν περιουσίες.

    Προσωπικά, αν δεν κόψει κεφάλια ο γαπ, δεν τον ξαναψηφίζω, ακομα κι αν όντως μας βγάλει από την κρίση.

    Πάντως δεν καταλαβαίνω πως μπορεις να μιλάς για νοικοκύρεμα αν δεν εννοείς οικονομικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!