Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Τα Λάθη των Γυναικών: Μύθοι και Πραγματικότητες

  1. Διάβασμα σκέψεων: πολλές φορές νομίζουμε ότι η μαμά ή η γυναίκα μας διαβάζει το μυαλό μας, και δεν παύει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι όσο προσπαθούμε να κρυφτούμε, τόσο πιο εύκολα μας διαβάζουν. Στην πραγματικότητα, αυτό που διαβάζουν οι γυναίκες δεν είναι το τι σκεφτόμαστε, αλλά το τι νοιώθουμε. Και ένας άντρας θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αν έδινε δυάρα. Συνδυάζοντας λίγες background information με τις εκφράσεις του προσώπου, είναι σχετικά εύκολο για ένα κοντινό πρόσωπο μετά από χρόνια συμβίωση, να υποθέσει με μεγάλη ακρίβεια για ποιό λόγο κρεμάσαμε μούτρα, γιατί δείχνουμε ένοχα χαμογελαστοί, και πάει λέγοντας. Το κακό δεν είναι η "ανάγνωση" καθεαυτή, αλλά το πως χρησιμοποιεί η κάθε γυναίκα τη γνώση αυτή. Καταρχάς, είναι πολύ πιθανό απλά να κάνει λάθος, η εκτίμηση να είναι εσφαλμένη. Επίσης, πολλές γυναίκες το παρακάνουν, και καταντούν αβάσταχτα ενοχλητικές, σα να έχεις μονίμως έναν εφοριακό να κρατάει λογαριασμό για την κάθε σου σκέψη. Άλλες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτή τους τη ικανότητα για να χειραγωγήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους, με την ψευδαίσθηση ότι το κάνουν για το καλό τους, ενώ στην ουσία πρόκειται για την ποιό ανήθικη κατάχρηση εξουσίας, την πιο πνιγηρή τυραννία που οδηγεί τα μέλη της οικογένειας στην απομάκρυνση και την καχυποψία, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει με επιχειρήματα γιατί νιώθει αυτό που νοιώθει.
  2. Κατηγοριοποίηση: Αυτός είναι σαν τον πατέρα του, εσύ είσαι σαν τη θεία σου, ίδιος ο παππούς σου...Αυτή η διαρκής σύγκριση με άλλα, συνήθως γηραιότερα άτομα είναι πολύ άδικη και άκρως εκνευριστική. Καταρχάς, μπορεί να είναι εντελώς ανακριβής ή βασισμένη σε υποκειμενικά κριτήρια. Μετά, παίζει μεγάλο ρολο ότι τις περισσότερες φορές η σύγκριση αυτή γίνεται όταν έχουμε κάνει κάτι στραβό, πάντα κατά τη γνώμη της γυναίκας, για να τονίσει το πόσο άξιοι είμαστε της τύχης μας...Έπειτα, αφαιρεί την ατομικότητα και την πρωτοτυπία από τις πράξεις μας και, το χειρότερο, προδικάζει την κατάληξή μας. Δεν έχεις καμμία ελπίδα, θα πεθάνεις μόνος σαν τον θείο σου, τελεία. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα γονίδια που ενδεχομένως να μοιραζόμαστε με τους συγγενείς μας να μας οδηγούν σε παρόμοια μονοπάτια ή να μας κάνουν να μοιάζουμε φυσιογνωμικά, ο κάθε άνθρωπος ζεί τη δική του ζωή, με τις δικές του επιλογές και υπό άγνωστες, ως ένα σημείο, συνθήκες.
  3. Εκδικητική απόλαυση: Αντί να κάνουν διάφορα ευχάριστα πράγματα όταν έχουν όρεξη, δίνουν προτεραιότητα στις υποχρεώσεις τους. Κάποια στιγμή, όταν υποστούν κάποια απογοήτευση, θα θυμηθούν όσα έχουν στερηθεί, θα ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους για τους οποίους έκαναν τις θυσίες και , όχι από επιθυμία αληθινή αλλά για σκέτη εκδίκηση, θα κάνουν ότι δεν είχαν κάνει τότε που πραγματικά το ήθελαν. Έτσι, όσο μεγάλη κι αν είναι η απόλαυση αυτή, χάνει τη γλύκα της αφού μόνιμα υποβόσκει η πικρία και η αγανάκτηση που την επανέφερε στην επιφάνεια. Άσε που αν περάσει πολύς καιρός, χάνεται και η όρεξη...
  4. Αδίστακτες κουβέντες: Πολλές γυναίκες, όταν βρίσκονται σε κάποια αντιδικία, λένε κουβέντες απίστευτα σκληρές. Και οι άντρες το κάνουν αυτό φυσικά, όμως μία γυναίκα, επειδή διαβάζει συναισθήματα και σκέψεις, δεν πετάει απλά οτιδήποτε της κατέβει στο μυαλό, αλλά αυτό που ξέρει ότι θα σε πετύχει κατάστηθα, αυτό που θα σε κάνει να χάσεις την ψυχραιμία σου, αυτό που θα σε κλονίσει έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ώσπου να κάνει εκείνη την επόμενη κίνηση, συνήθως ματ. Αυτό που ξεχνούν αυτές οι γυναίκες είναι ότι το να αποδείξεις περίτρανα και πέραν πάσης αμφιβολίας το δίκιο σου, δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί να έχεις δίκιο, και από την τσαντίλα του ο άλλος να πάει να σκοτωθεί, έτσι, μόνο και μόνο για να μη σου δώσει την ικανοποίηση ότι επιβλήθηκες. Οι πικρές κουβέντες δεν ξεχνιούνται ποτέ.
  5. Ο μητρικός συναγωνισμός: Δεν έχω γνωρίσει γυναίκα που να μην προσπαθεί να ξεπεράσει τη μάνα της. Επικεντρώνονται στο να αποφύγουν τα λάθη της δικής τους μητέρας με τέτοια μανία, που δεν παρατηρούν τα δικά τους λάθη. Ακόμα χειρότερα, εστιάζοντας στα παράπονα που μπορεί να έχει η κάθε κόρη από τη μάνα της, ίσως χάσει όλα τα καλά που έχει δεχθεί από αυτήν.
  6. Δεν θα παντρευτώ το σόι του: Μέγα λάθος! Το σόι του είναι οι άνθρωποι που θα έρχονται στο σπίτι, που θα σας βοηθήσουν ( ή όχι) σε περίπτωση δυσκολίας, που θα καταστρέψουν με μία κοτσάνα κάποια γιορτή, που θα σας σέρνει στα δικαστήρια για κάποια περιουσιακή διαμάχη, που θα τους έχετε μαζί σας για όσο είστε μαζί με τον σύντροφό σας. Ναι, θα παντρευτείτε και το σόι του!
  7. Υποτιμούν τους άντρες τους: Πολύ συχνά, οι γυναίκες δεν εμπιστεύονται τους άντρες τους σε πολλά ζητήματα. Έπρεπε να του πείς αυτό, τι μαλάκας είσαι, τι ξέρεις κι εσύ τώρα...ή κάποια άλλη παραλλαγή. Εκτός από κατάφωρη αδικία (γιατί ακόμα και οι άντρες έχουν δίκιο μερικές φορές) καταδικάζει την υπεροπτική γυναίκα να φέρει μόνη της την ευθύνη όλων των αποφάσεων πράγμα άδικο και για την ίδια. Η διαρκής υποτίμηση δεν αρέσει σε κανέναν και η νοοτροπία ότι "αν τον παινέψεις θα το πάρει πάνω του" απλά είναι ανυπόστατη: οι ερωμένες το ξέρουν καλά αυτό...
  8. Ο λογαριασμός: Εγώ, που έκανα αυτό, που έκανα εκείνο, που θυσίασα το άλλο...Ο λογαριασμός "Τόσες θυσίες δικές μου, επί τόσα λάθη δικά σου, ίσον τόσες ενοχές πρέπει να έχεις". Αν φτάσεις στο σημείο να ζητήσεις αντάλλαγμα, απλά χάνουν το νόημά τους και εξωθούν τους άλλους σε απαντήσεις όπως "Ας μη με γεννούσες!" ή "Να πεθάνεις να τελειώνουμε". Μερικές φορές πρέπει να δέχονται οι γυναίκες ότι οι άλλοι θα κάνουν το δικό τους, και ότι όσες θυσίες και αν κάνουν είναι δική τους επιλογή να τις κάνουν.
  9. Προσωπική ανάμιξη στις επιλογές τρίτων: Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας αποφασίσει να κάνει κάτι έξω από τη συνηθισμένη γραμμή της οικογένειας, τότε η γυναίκα πολύ πιθανό να το εκλάβει σαν αμφισβήτηση της κρίσης της, σαν αψήφιση της εξουσίας της, σαν προσωπική της αποτυχία ίσως, ή ακόμα και σαν ανταρσία. Μπορεί πραγματικά να πιστεύει ότι στ'αλήθεια η απόφασή μας θα αποβεί μοιραία, όμως ακόμα και χωρίς να ισχύει αυτό θα επικαλεστεί την εξουσία της σα μάνα ή σύζυγος, και σε ακραίες περιπτώσεις θα πει πράγματα όπως "να μην ξαναπατήσεις" και άλλες μητροπαράδοτες υστερίες. Η επανάληψη της λέξης "εξουσία" δεν είναι τυχαία, είναι κάτι που νομίζουν ότι έχουν οι περισσότερες από αυτές (εγώ εξαιρούμαι φυσικά). Για άλλη μία φορά, αυτές οι γυναίκες πρέπει να δεχθούν ότι οι άλλοι θα κάνουν το δικό τους, χωρίς αυτό να τις καθιστά λιγότερο υπεύθυνες, αγαπητές ή σεβαστές
  10. update: Να συμπληρώσω και το σύνδρομο του "παιδιού έπαθλο" ή αλλιώς "παιδιού gadget". Οι μητέρες που πάσχουν από αυτό, επενδύουν πάρα πολλά στο μέλλον του παιδιού τους. Εάν το παιδί γίνει καλό και επιτυχημένο, τότε είναι περήφανες γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι καλές μάνες, ότι είχαν δίκιο για όσα έκαναν. Η μάνα αυτή θα κατοχυρώσει μέρος (ίσως και το μεγαλύτερο) της επιτυχίας για τον εαυτό της: αν δεν ήμουν εγώ...), σε αντίθετη όμως περίπτωση θα αποποιηθεί κάθε ευθύνη, ρίχνοντας το μπαλάκι στις κακές παρέες, στα γονίδια του πατέρα ή άλλου τρισκατάρατου συγγενή και θα του το "χτυπάει" ισοβίως, για να το εμπεδώσουν όλοι καλά. Νοιώθουν ότι το παιδί τις απογοήτευσε, ότι έγιναν ρεζίλι στον κόσμο και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις μανάδων που κατηγορούν δημόσια το παιδί τους, κάτι στο μοτίβο : "Εγώ έκανα τα πάντα αλλά, άνθρωπος είμαι κι εγώ, τι άλλο να κάνω ...". Σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες αυτές δεν ανησυχούν για το ίδιο το παιδί αλλά για το τί θα πούν στον κόσμο, πως θα δικαιολογήσουν τον εαυτό τους στην κοινωνία και πως να καλύψουν αυτό που θεωρούν δικαίως ή αδίκως ως αίσχος, πυροδοτώντας συχνά ακόμα δραματικότερες αντιδράσεις από τα παιδιά τους.

11 σχόλια:

  1. Καλο αρθρο μισογυνισμου, αλλα εξ ορισμου ελλιπες, ως προερχομενο απο γυναικα! Αστο στους ειδικους...

    Λαθη Των Γυναικων: Μονο Ενα : 1. Το να πιστευουν οτι εχουν τις ιδιες δυνατοτητες με τους αντρες, και ολες οι αποπειρες που στηριζονται σε αυτη την πεποιθηση

    Γυναικειες Παθησεις (εδω, απο την αλλη, εχουμε πολλα)...

    1. Υστερια

    2. Τηλεφωνικο Συνδρομο : Η πεποιθηση πως τιποτα (μα τιποτα!) που κανεις δεν αξιζει, αν δεν το περιγραψεις απ το τηλεφωνο. Το συνδρομο αυτο το βγαζουν πανω στις φιλεναδες, εως οτου βρεθει καποιος αντρας που η σχεση μαζι του να κατατασσεται σε οποιοδηποτε σταδιο μετα το one night stand. Βασικα, το One night stand μπορει και να χαρακτηριστει και ως "Σεξ χωρις τηλεφωνο".

    3. Shopping Therapy : Το να ψωνιζεις με τετοιο τροπο, ωστε οι πωλητες μετα να χρειαζονται θεραπεια. Αντικειμενα τα οποια ενας αντρας δε φανταζοταν καν οτι υπαρχουν και χρωματιστα, ειναι μια καλη αρχη για να αποδειξει το καλο της γουστο (?!) και να εξαντλησει την (αρρωστημενη) φαντασια της, πχ σκουποξυλα, βουρτσακια τουαλετας, αντιολισθητικα πατακια για το μπανιο κτλ Συνηθως η ωρα που ξοδευεται στην αγορα τετοιων αντικειμενων ειναι αντιστροφως αναλογη της ωρας που ξοδευεται στο κρεβατι, για δραστηριοτητες αλλες απο το διαβασμα και τον υπνο.

    Συνδρομο Για Ποια Με Περασες : Η αναγκη καποιων γυναικων (συνηθως προερχομενων απο τα χαμηλοτερα εκπαιδευτικα και κοινωνικα στρωματα) να τους αποδειξεις πρωτα οτι δινουν την εντυπωση καποιας γαμημενης Γιαννας-Αγγελοπουλου Δασκαλακη, προτου εμπεσουν στα πιο φρικαλεα και ανομολογητα οργια. Ειλικρινα, οταν ακουω τετοιου ειδους ατακες η κοβω λασπη η φοραω διπλο προφυλακτικο και γαντια latex...

    Θα μπορουσα να συνεχισω επι μακρον, αλλα δεν ειναι δικο μου το blog...Για πληρεστερες μελετες του ειδους, παραπεμπω στο blog "faeenanmalaka"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα κάνουν για το καλό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποκλίνομαι.

    Βασικά, η πηγή όλων νομίζω πως είναι πολύ απλή: είναι το σύνδρομο της πριγκίπισσας. Όλοι θέλουμε να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε χωρίς πολλή προσπάθεια, πλην όμως οι γυναίκες συχνά ανατρέφονται και με αυτή την πεποίθηση.

    Μια γυναίκα, λοιπόν, που θεωρεί πως δικαιούται περισσότερα από αυτά που έχει, συχνά αναγκάζεται να δράσει η ίδια, και η απογοήτευσή της για τη μη απολαβή των δικαιούμενων οδηγεί στα παιχνίδια εξουσίας: «εγώ ξέρω καλύτερα» από τους πάντες και για τους πάντες και τα πάντα· πρόκληση ενοχών (το χειρότερο ανθρώπινο όπλο, επειδή στόχος του είναι όσοι μας νοιάζονται αρκετά για να επηρεαστούν)· άνιση αντιμετώπιση σογιών (δεν θα παντρευτώ το σόι του, αλλά εκείνος πρέπει να υπομείνει το δικό μου)· αδυναμία καταλογισμού λάθους στον εαυτό της· μούτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και γω που νόμιζα πως χαλάρωσες με τον καινούριο χρόνο......
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τζωτζίου
    είσαι κι εσύ παθώς και μαθώς?

    δήμητρα
    είπα ότι χαλάρωσα, όχι ότι λοβοτομήθηκα.
    Άλλωστε, ακολουθεί και ένα μαρς για τους άντρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάνες, γυναίκες, πεθερές… τι άλλο θες; Μάτια έχω και βλέπω, αυτιά έχω κι ακούω.
    Έλα, γράψε για τους άντρες (με τους παρόντες πάντα να εξαιρούνται, όπως εξαίρεσες τον εαυτό σου :) να γελάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πω στη γυναίκα μου να διαβάσει (και να μελετήσει!) αυτό το κείμενο και αν η στάση της απέναντί μου βελτιωθεί θα το χρωστάω σε σένα!
    Και βέβαια, αυτά για τις γυναίκες τα λένε και οι άντρες, αλλά αξία παίρνουν όταν τα λένε και οι γυναίκες…
    Σου εύχομαι καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τζω + συνεύς

    έχω και για τη γούνα σας ράματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κάθισα και το διάβασα όλο και αναγνώρισα μεγάλα κομμάτια της καθημερινότητας μου, του χαρακτήρα μου, της συμπεριφοράς της μάνας μου, της πεθεράς μου, της θείας μου και πάει λέγοντας. Έχεις δίκιο όταν λες ότι η γυναίκα πετάει μια γυναίκα και είναι τόσο φαρμακερή που τον άντρα τον "ξαπλώνει" με τη μία. Οι άντρες δεν το έχουν αυτό συνήθως. Καλώς σε βρήκα στο μπλογκ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μωρέ το μήλο κάτω απ' τη μηλιά πέφτει...

    (αποφεύγω κάθε άλλου είδους σχόλιο! :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. pink fish
    όλες ίδιες είσαστε (Είπαμε, εγώ εξαιρούμαι:Ρ). Στις αναλογίες μόνο διαφέρει η συνταγή...

    ΚΑλωσόρισες και καλή χρονιά !!

    Άμπαν
    πιό μήλο! τι?
    Δεν καταλαβαίνω...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!