Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ανασφάλιση και Ανθυγεία

  • Το ασφαλιστικό καλύπτει δύο ανάγκες: αυτή της ιατρικής περίθαλψης και αυτή της συνταξιοδότησης. Έχουμε λοιπόν το περίφημο ικα ( ή οποιοδήποτε άλλο ) που συνδυάζει και τα δύο ετερόκλητα και άσχετα μεταξύ τους πράγματα.
  • Αυτό που επιβαρύνει τη λειτουργία του κάθε ενός από αυτούς τους οργανισμούς είναι το κόστος λειτουργίας, δηλαδή το κόστος του να έχεις κτίρια (ιδιόκτητα ή νοικιασμένα) μέσα στα οποία υπάρχουν υπάλληλοι ( από την 3+60 καθαρίστρια μέχρι τον million-dollar διευθυντή) που να δουλεύουν.
  • Άρα, οι κρατήσεις του κάθε ασφαλισμένου ( θεωρητικά) μοιράζονται σε τρείς μεριές : για την συνταξιοδότηση, για τα έξοδα λειτουργίας και στο σύστημα υγείας. Ναι. Σίγουρα.
  • Όλοι ξέρουμε ότι πολλοί υπάλληλοι είναι ανεπαρκείς ή διεφθαρμένοι, ότι το σύστημα είναι χαζό γιατί δεν εξυπηρετεί ούτε τους ασθενείς ούτε τους γιατρούς και, επιπλέον, κοστίζει πολύ.
  • Ένα παράδειγμα: ο γιατρός του ικα έχει ένα ιατρείο στο υποκατάστημα του ικα και άλλο ένα, το ιδιωτικό του ιατρείο όπου δέχεται ασθενείς εκτός ωρών ικα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύει ο γιατρός χωρίς διακοπή από το πρωί μέχρι το βράδυ, να χάνει χρόνο στο πήγαινε-έλα, να σημειώνονται αργοπορίες και απρόοπτα στα ραντεβού, και φυσικά, η σπατάλη του να έχει κάθε γιατρός δύο ιατρεία, εκ των οποίων το ένα ανεπαρκώς εξοπλισμένο και απαράδεκτο σαν χώρος εργασίας.
  • Αντίστοιχα, και για τους ασθενείς, τα ραντεβού είναι δύσκολο να τα έχουν τότε που τα χρειάζονται, οπότε είτε που καταφεύγουν σε κομπινούλες για να εξυπηρετηθούν σωστά, είτε που δεν εξυπηρετούνται.
  • Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα ανεπαρκές, δηλαδή άχρηστο.
  • Στα σκουπίδια λοιπόν, όπως κάθε παλιό και άχρηστο πράγμα.
  • Είμαστε τώρα χωρίς γιατρούς και χωρίς ασφάλιση και πρέπει κάπου να τους βρούμε. Και που θα κοιτάξουμε?
  • Γιατρους είναι εύκολο να βρούμε, αρκεί να πάμε στα ιατρεία τους ή στα νοσοκομεία όπου εργάζονται. Πάμε λοιπόν, όπως ήδη γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, και τους λέμε: θα σου στέλνω πελάτες. Θες? Θα αμοίβεσαι τόσο ανα περίπτωση, με βάσει τις συνταγές και τις αποδείξεις και τα βιβλιάρια, τα οποία θα ελέγχω κάθε μήνα. Όποιος είναι στον ογα θα σου αποφέρει τόσο, από το ικα τόσο, και πάει λέγοντας. Έτσι, το ζήτημα των ραντεβού λύνεται, λύνεται και το πρόβλημα του πέρα-δώθε από ιατρείο σε ιατρείο, λύνεται και το πρόβλημα του να συντηρείς δηλαδή να πληρώνεις, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαφανίζεται η γραφειοκρατεία του τμήματος παροχών που αποτελεί βραχνά για τον ασφαλισμένο ασθενή, καθώς μόνο ο γιατρός πλέον θα έρχεται σε επαφή με αυτό για να εισπράξει τα δεδουλευμένα του. Επίσης δίκαιο, αφού οι κακοί γιατροί δεν θα πληρώνονται, όπως γίνεται τώρα: έχεις έναν γιατρό που κάθεται σε άδειο γραφείο στο ίκα και παιρνει το μισθό ντούκου-ντούκου το λαμόγιο.
  • Το νοσηλευτικό προσωπικό θα επανατοποθετηθεί σε νοσοκομεία, που τόσο χρειάζονται ενίσχυση σε αυτόν τον τομέα, όπου πλέον θα εργάζονται αποτελεσματικότερα.
  • Ασφάλιση τώρα. Ασφάλιση ίσον λεφτά και ποιός ξέρει λεφτά καλύτερα από μία τράπεζα?
  • Η εισφορά του κάθε ασφαλισμένου θα μοιράζεται σε τέσσερα μέρη. Το ένα (15%) θα κρατηθεί για τη λειτουργεία του ίκα, ογα κτλ που πλέον όμως θα είναι μικρότερο, αφού θα αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό μόνο. Ένα μικρό κομμάτι της τάξεως του 2% του συνολικού ποσού της εισφοράς θα το παίρνει η τράπεζα για τον κόπο της ( που δεν είναι και πολύς αφού ήδη υπάρχουν προσωπικό και υποδομές) . Το πιο μεγάλο κομμάτι της εισφοράς ( όχι μικρότερο από 65%) θα πηγαίνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου, που θα είναι προθεσμιακός με μεγάλη διάρκεια ( ώσπου να τα πάρει πίσω ως σύνταξη) για να εξασφαλιστεί ότι ο ασφαλισμένος δεν θα τα φάει στα μπουζούκια. Και τέλος, ένα μέρος της εισφοράς (το υπόλοιπο 18%) θα πηγαίνει στις αμοιβές των γιατρών που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς χωρίς να κουνηθούν από το ωραίο τους γραφειάκι αλλά και στον υπόλοιπο χώρο της δημόσιας υγείας, όπως πχ στα νοσοκομεία .
  • Τί κερδίζουμε:
  1. Τεράστια οικονομία σε αμοιβές και κτιριακές εγκαταστάσεις.
  2. Περιορισμός της διαφθοράς σε προσλήψεις και προμήθειες των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και σε κατάχραση δημοσίου χρήματος, αφού οι εισφορές θα πηγαίνουν κατευθείαν στην τράπεζα και οι διευθυντάδες ούτε από μακριά δεν θα τα βλέπουν.
  3. Αμεσότερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη και εξυπηρέτηση.
  4. Εξασφάλιση των συντάξεων του κάθε ενός ασφαλισμένου, χωρίς κοροιδίες και χωρίς σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το πόσο θα "φάει" η κάθε εξουσία. Οι άνθρωποι θα παιρνουν σύνταξη στ'αλήθεια και το κράτος δεν θα ξοδεύται.
  5. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα αναζωογονήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, κάνοντάς τα αποτελεσματικότερα.
  6. Οι τράπεζες ( ή ίσως μόνο η εθνική τράπεζα, ή ίσως γίνει κάποια συμφωνία με ορισμένες τράπεζες) θα πάρει μία σημαντική ώθηση που θα επιτρέπει την μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε δανεισμό και διαπραγματευτική ισχύ γενικότερα, πάντα υπό τον άγρυπνο και τακτικό έλεγχο του κράτους.
  7. Δεν χρειάζεται να απολυθεί κανείς. Το ήδη υπάρχον προσωπικό θα τοποθετηθεί σε διαφορετικά κτίρια, τα οποία ήδη υπάρχουν!
  8. Τα τερατωδώς τεράστια κτίρια των υποκαταστημάτων μπορούν να ενοικιαστούν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις αποφέροντας επιπλέον έσοδα, ενώ το διοικητικό-ελεγκτικό προσωπικο του ικα (το μόνο προσωπικό πλέον) μπορεί να εγκατασταθεί σε πιο ρεαλιστικά κτίρια.
Την καλημέρα μου.

7 σχόλια:

  1. Καλημερα athinovio.
    Μια αλλη μαγκια που κανουν πολλοι γιατροι ειναι η εξης: για να μην αγορασουν εξοπλισμο, φερνουν τους πελατες τους στο νοσοκομειο που δουλευουν και τους εξεταζουν εκει, ενω οι ασφαλισμενοι περιμενουν απ εξω.

    Αυτο ειναι ακομα μεγαλυτερη μαγκια για τους στρατιωτικους γιατρους, οι οποιοι σπουδασαν με εξοδα του κρατους, παιρνουν ενα μισθο απο το νοσοκομειο, παιρνουν και δευτερο απο τους πελατες τους, και οι νομιμοι ασθενεις περιμενουν στο διαδρομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααααααααααχαχαχαχα…
    Εμμμ καλά…
    Να πω εγώ όχι σε γυναίκα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κουτάβι

    αυτά και άλλα πολλά. Σήμερα πληροφορήθηκα για φακελάκι ύψους 7.000 ευρώ ... α έχει ο άνθρωπος την αγωνία του, και να έχει τους αιμορουφήχτρες να τα παίρνουν αφορολόγητα.
    τι να πεις με τους κανάγιες, το παίζουν και ανώτερη ράτσα οι πούστηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμπαν

    χαίρομαι για την ευτυχή ετούτη σύμπτωση απόψεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, κι εσύ πιστεύεις ότι δεν πρέπει να φέρνουμε αντιρρήσεις σε γυναίκες γιατί μπορεί να αποβεί ανθυγιεινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ποιός θα τρώει, έτσι?
    Ποιός θα παίζει τα αποθεματικά μια ζαρια στο χρηματιστήριο?
    Τι λες τώρα και να εξαφανιστεί η αγαπητή και συμπαθέστατη τάξη των λαμογίων???
    Όχι κυρία μου!
    Δεν θα συμφωνήσω!
    :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!