Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Απλές Αλήθειες

  • Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό κόμμα?
  • Χοντρικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δεξιά κόμματα είναι πιο συντηρητικά, δηλαδή πιστεύουν σε και προωθούν τη διατήρηση των κερδών στα χέρια των λίγων, ενώ τα αριστερά κόμματα υποστηρίζουν την αναδιανομή του πλούτου (άλλη αναμασημένη καραμέλα κι αυτή...) και την άρση των ταξικών διαφορών.
  • Το τελευταίο διάστημα όμως η ιδεολογία έχει δώσει τη θέση της σε κάτι άλλο που απασχολεί τον κοινό νού και αυτό είναι η επιτυχημένη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, άσχετα με το σε ποιο θεό πιστεύει ο καθένας ηγέτης. Αυτό που ζητάει πλέον ο πολίτης είναι να γίνεται σωστά η δουλειά, και σε αυτό το βαθμό μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μέσος ψηφοφόρος έχει ωριμάσει αρκετά. Ο μέσος ψηφοφόρος, πλέον, δεν είναι οπαδός, δεν αρκείται στο να καμαρώνει συναισθηματικά τον πρωθυπουργό του απλά και μόνο επειδή κέρδισε "ο δικός του", αλλά θέλει να έχει καλές υπηρεσίες, παιδεία, περίθαλψη, δημόσιο τομέα και πολλά άλλα. Δεν συγκρίνουμε πια ιδεολογίες αλλά έργα.
  • Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων είναι αυτοί που έχουν ανάγκη, αν υποθέσουμε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι περισσότεροι από τους πλούσιους, πάλι χοντρικά. Οπότε, ένας κοινός ψηφοφόρος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να υποστηρίξει μία δεξιά κυβέρνηση.
  • Τώρα πως εξηγείται ότι ένας στους τρείς έλληνες ψήφισε μέα κουλποκρατία (ο αχαρακτήριστος το λέει και δημόσια!)...Πιστεύω, χωρίς να ειμαι πολύ σίγουρη, ότι ένα μεγάλο μέρος των ψήφων ήταν συναισθηματικοί, δηλαδή άνθρωποι που, αν και φτωχοί, ψήφισαν αυτό που έμαθαν από τον μπαμπά τους, ή επειδή θυμόνταν τα παλιά μεγαλεία της παράταξης, ή από συνήθεια, ειδικά αν είναι κάποιας περασμένης ηλικίας και το μόνο που θυμούνται είναι ο εμφύλιος, άρα και που ακούνε παπανδρέου βγάζουνε σπυριά. Και φυσικά να μην ξεχνάμε όσους έχουν κάποιο συμφέρον και τα σόγια τους...
  • Προσωπικά θεωρώ ότι όποιος έχει εισόδημα κατώτερο από 10.000 διαπράττει μέγα σφάλμα αν ψηφίζει δεξιό κόμμα, αλλά αυτό είναι δική μου άποψη μόνο.
  • Υπό αυτό το πρίσμα, όποια κι αν είναι ο επόμενος αρχηγός της νέας δεινοκρατίας, δεν έχει καμμία πιθανότητα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός αν δεν αλλάξει ριζικά το πολιτικό υπόβαθρο της παράταξης.
  • Θα πρέπει να απαλλαγεί από τους φθαρμένους από τα χρόνια και τη φαγωμάρα που μόνο να τρώνε ξέρουνε πια. Αυτό την συμφέρει και από την ανταγωνιστική σκοπιά, δηλαδή να ξεπαστρέψει τους ποντικούς από το κελάρι της. Θα πρέπει να αναδείξει νέα στελέχη που να είναι στ'αλήθεια ικανά να αναλάβουν το βάρος της διαδοχής του πασοκ, που μέχρι τότε θα έχει κάνει ένα σωρό αλλαγές, ώστε να έχουν την πιθανότητα να επανεκλεγούν σε τρείς τετραετίες από τώρα. Θα πρέπει να δείξει ότι πραγματικά θα ωφελήσει τον πολίτη , ότι δεν θα τον θυσιάσει στους μεγιστάνες, γιατί οι απλοί πολίτες είναι περισσότεροι από τους μεγιστάνες και αυτοί ίσως την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Δηλάδή θα πρέπει να πάψει να είναι δεξιό κόμμα...

10 σχόλια:

  1. άστα φιλενάς, αχταρμάς.
    δε συμφωνώ με όλα όσα λες, αλλά σε πολλά υπάρχει ταυτότητα απόψεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Αθηνά,

    οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ψηφίζουν ιδεολογικά ούτε με βάση την οινωνική τους τάξη. Για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει οι μισοί (για να μην πω παραπάνω) από τους πασόκους που συναντάς να έχουν διαβάσει Giddens να ξέρουν τις αρχές της σοσδιαλδημοκρατίς, τις λύσεις ου προτείνει στα προβλήματα, κατά πόσο αυτές είναι εφικτές, οι αντίστοιχοι της ΝΔ να έχουν διαβάσει John Locke, Πιέρ Νταρντό, Κριστιάν Λαβάλ και πάνω από όλα Ανταμ Σμιθ. Οι του ΚΚΕ θα έπρεπε να έχουν διαβάσει ίσως την Περεστρίκα (και να έχουν δει τη διαφήμιση της Pizza Hut που τη συνόδευσε) κτλ.

    Δεν είνια έτσι και το ξέρουμε. Οι περισσότεροι κρίνουνε από τα προγράμματα των κομμάτων και κυρίως των υποσχεσεων που δίνουνε. Επομένος ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν θα νοιατσεί και πολύ για το ιδεολογικό στιγμα της παράταξης του. Πολύ απλά γιατί δεν θα κριθεί ποτέ από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θες πραγματικά έναν χονδρικό ορισμό της αριστεράς και της δεξιάς, αυτός είναι ο εξής: η δεξιά ακολουθεί πολιτικές του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ενώ η αριστερά πιστεύει πως «τα μέσα δικαιώνουν στο σκοπό». Αυτό ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί πολύς κόσμος, ειδικά σήμερα, ψηφίζει δεξιά (άλλωστε το ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν είναι αριστερά). Σε τελευταία ανάλυση αθηνόβια, το να θες «να γίνει η δουλειά», πιο πολύ προς τα δεξιά κλίνει, παρά προς τ’ αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο αγαπητός καμηλιέρης. Η αριστερά ήταν, είναι και θα επρεπε να είναι η πολιτική δύναμη η οποία βρίσκει τη λύση στα προβλήματα των μη βολεμένων. Από εκεί και πέρα στον ορισμό της θα συναντήσουμε ισάριθμους με τους ανθρώπους που υπάρχουν στη γη. Δεν νομίζω να υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός στο τι είναι Αριστερα.

    Εκεί μπαίνουν και επιπλέον ερωτησεις, αν για παράδειγμα η σοσσιλαδημοκρατία είναι η πιο Αριστερη εφαρμόσιμη ιδεολογία που υπάρχει ή όχι. Επομένως η συζήτηση μετατοπίζεται στο αν πχ υπάρχει μία πιο αριστερή λύση από αυτές που προτείνει η σοσιαλδημοκρατία.

    Επομένως ανάλογα με το τι όρους θα το δεις μπορείς να κρίνεις και αν ένα ελληνικό κόμμα είναι αριστερό. Σίγουρα όμως όποιον ορισμό από τους 6δις που υπάρχουν και να πάρεις δεν θα καταλάβεις ότι "Αριστερά είναι να συνεργάζεσαι με τον Μητσοτακη (και προσεχώς με την κόρη του)". Αρα σχετικά με την Ελλάδα συμπεραίνεις ότι είμαστε όλοι δεξιοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρια
    βάζω στοίχημα ότι η διαφωνία σου αφορα την αποδεξιοποίηση της δεξιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NdN
    Ο επόμενος πρόεδρος της νδ μπορεί να μη νοιαστεί για το ιδεολογικό στίγμα, πράγμα πού πιθανο, θα νοιαστεί όμως για την επανεκλογή της παράταξης και για να γίνει αυτό η τρέχουσα μόδα επιβάλει κοινωνικό πρόσωπο (νομίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άμπαν
    δεν ξέρω ποιός θα κάνει τη δουλειά σωστάΊσως τελικά να εξαρτάται από τη δυναμική του κάθε ηγέτη απλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NdN2
    καταλαβαίνω

    όλοι δεξιοί...

    χαχαχαχαχαχα

    πες το ψέματα...
    ξέρω κάτι κκέδες και κάτι εργατοπατέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδεία είναι κάτι που απεχθάνονται όλα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικού συστήματος που βιώνουμε!
    Όποιος έχει παιδεία δεν ελε΄γχεται εύκολα και δεν καλουπώνεται σε πλαίσια, κόμματα, ομάδες, θρησκείες κλπ!
    Αυτή είναι και η γνώμη μου!
    Επίσης όσον αφορά την αριστερά δεν θα έπρεπε να συντάσσεται με το πολιατικό σύστημα και να συμμετέχει ιατί εξ ορισμού είναι αντίθετο στα (και καλά) πιστεύω της! Βέβαια στο σημείο αυτό έχρονται κάτι γιαπράκια σερβιρισμένα πολύ περίτεχνα και σου αλλάζουν την ιδιεολογία στη στιγμή!!!
    :-DD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαρτάται από το αν θα κάνουν επάγγελμα ή λειτούργημα.
    Επαγγελματίες σε θέση λειτουργών συπεπάγεται αποτυχία, όσον αφορά στην κοινωνία τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!