Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Μαζί για τα Μάρμαρα (Δεν είμαι μέλος αλλά...)

Τα μέλη του Keep on Blogging σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο αποφάσισαν να δράσουν όλοι μαζί ενωμένοι ανεβάζοντας την ίδια ημέρα Κυριακή 1 Νοεμβρίου το παρακάτω κείμενο: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφτεί ή θα επισκεφτούμε το νέο μουσείο Ακρόπολης. Κάποιοι έχουμε επισκεφτεί και τα κομμάτια που είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Επειδή τα έργα τέχνης αξίζουν περισσότερο όταν είναι ολοκληρωμένα. Επειδή τα κενά στις μετώπες του Παρθενώνα αποτελούν παραφωνία στο υπέροχο αυτό δημιούργημα. Επειδή πλέον υπάρχει ζεστός και φιλόξενος χώρος που μπορεί να τα φιλοξενήσει. Επειδή αυτός ο χώρος βρίσκεται σε αρμονία και άμεση οπτική επαφή με την ίδια την Ακρόπολη. Επειδή ο αγώνας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και η προσδοκία όλων των Ελλήνων είναι καιρός να ευοδωθούν. Για όλα αυτά λέμε ΝΑΙ στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
The members of Keep on Blogging , in an attempt to support the return of the Parthenon Marbles to their natural space, have decided to act together by posting on the same day, Sunday November 1st, the text below: Most of us have already or will visit the New Acropolis Museum. Some of us have also visited the pieces held at the British Museum. Since works of art are more valuable when they are complete. Since there now exists a warm and hospitable place to host the marbles. Since it’s high time that Melina Mercouri’s battle and the expectations of all Greeks were realized. We say YES to the return of the Parthenon Marbles to Greece.

14 σχόλια:

  1. Μπραβο για την αναρτηση Αθηνά!
    Καλο μηνα!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρω ότι δείχνω γκρινιάρης γέρος, αλλά τελείες εκεί όπου έπρεπε να υπάρχουν άνω τελείες; (επειδή, επειδή, επειδή κ.τ.λ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχω ψηφίσει από εκατό διαφορετικούς λογαριασμούς, αλλά μεταξύ μας, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. απολύτως καμία!
    μετά θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσουν και άλλοι λαοί την πολιτιστική τους κληρονομιά και το μουσείο το βρεττανικό θα αδειάσει!
    χαμένος κόπος φιλενάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα athinovio, μπράβο για τη συμμετοχή!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αντώνη
    ευχαριστώ. καλό μήνα και σε εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ria
    το ξέρω, αλλά και τι άλλο να κάνει κανείς εκτός από το να πει τη γνώμη του? Που ξέρεις, μπορεί τώρα που βγήκε ο γαπ να αναστηθούν οι νεκροί και να επιστρέψουν και τα μάρμαρα....
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λογικά, δεν έχω λόγο να σε μηνύσω, copy-paste πρέπει να έκανες οπότε το αρχικό κείμενο είναι που φταίει.

    Τη γλύτωσες πάλι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γνωρίζω αν θα σε ξενερώσω αλλά όπως έγραψα στον πρώτο μπλογκ που διάβασα για τη σχετική πρωτοβουλία: και να γυρίσουν τι θα καταλάβουμε πέρα από μία παροδική εθνικιστική έξαψη;

    Τι είναι σημαντικότερο ο Υψηλός Πολιτισμός όπως τα Μουσεία, ή ο Χαμηλός δηλαδή η ευγένεια τα ΠΕΖΟδρόμια κλπ; Η άποψη μου είναι απλή: ας αποκτήσουμε πρώτα ΠΕΖΟδρόμια και άλλα βασικά και μετά ας χτίσουμε τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννη θα διαφωνήσω
    Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου. Ο λαός, όταν είναι υπερήφανος για τον πολιτισμό του τότε φέρεται και πιο πολιτισμένα. Και μη μου πεις τώρα για τους ευρωπαίους, γιατί με την πρώτη δυσκολία οι "πολιτισμένοι" ευρωπαίοι άρχισαν τις απαγωγές των αφεντικών τους (Γαλλία πριν μερικούς μήνες)και τις δημόσιες ρατσσιστικές εκδηλώσεις, πράγμα που μπορεί μεν να υποβόσκει ή να εκφράζεται μεμονωμένα, σε καμμία περίπτωση όμως δεν έχει πάρει τόσο ευρωπαϊκές διαστάσεις.
    Στο κάτω-κάτω της γραφής, γιατί να εκμεταλλεύονται οι ξένοι τα δικά μας μάρμαρα?

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να επιστρέψουν τα μάρμαρα χωρίς κάποιο μεγάλο αντάλλαγμα, ότι υπάρχουν πιο επείγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά επίσης θεωρώ ότι είναι σημαντική η επανάκτησή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κώλους", όπως σου έγραψα και προηγουμένως ας αποκτήσουμε μερικά βασικά αγαθά πολιτισμού σαν τα ΠΕΖΟδρόμια και μετά να αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις για υψηλότερα αγαθά.

    Οι δράσεις των Γάλλων εργαζομένων έχουν να κάνουν με πολιτική και όχι με πολιτισμό οπότε πιστεύω ότι η σύγκριση είναι άκυρη.

    Σε κάθε περίπτωση η Ακρόπολη όπως και όλα τα αρχαία μνημεία όλων των πολιτισμών του κόσμου ανήκουν σε όλη την Ανθρωπότητα οπότε είναι βέλτιστο να υπάρχουν σε Μουσεία που προσφέρουν τις συνθήκες για να τα δουν περισσότεροι άνθρωποι. Σίγουρα ο φυσικός χώρος των μάρμαρων είναι στην Ελλάδα αλλά το Βρετανικό Μουσείο είναι περισσότερο προσπελάσιμο στην Ανθρωπότητα. Αν μπορούσαμε σαν χώρα να ανταγωνιστούμε στα ίσα τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου τότε ευχαρίστως να φιλοξενούσαμε και τα Μάρμαρα.

    Όσον αφορά τον Ρατσισμό οι Έλληνες είναι πρωταθλητές. Ένα απλό παράδειγμα που με αφορά άμεσα: που πα ρε Καραμήτρο.

    Δεν κατάλαβα τι εννοείς με την πρόταση "χωρίς κάποιο μεγάλο αντάλλαγμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοίτα, το ρητό είναι ρατσιστικό και κακώς το χρησιμοποιείς σε τούτη τη συζήτηση. Λάβε υπόψιν πχ όλους τους μετανάστες από τριτοκοσμικές χώρες που διαπρέπουν στον δυτικό κόσμο σε διαφορα επαγγέλματα....θέλω να πω ότι αμα φορέσεις μεταξωτό βρακί θα μαλακώσει και ο κώλος...
    :)

    Μην ξεχνάς ότι μέχρι το 60 είχαμε ακόμα πόλεμο στην ελλάδα, ενώ οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες πριν και μετά τους παγκόσμιους ζούσαν ζωή χαρισάμενη σε σχέση με εμάς.

    Ο ανθελληνισμός ξεκινάει από εμάς τους Έλληνες τελικά...
    Να θυμάσαι: αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω μπει σε mode "αντίδρασης" :P

    Ναι προφανώς και αν δεν παινέσεις το σπίτι μου θα πέσει να σε πλακώσει αλλά αν δεν έχεις κάτι να το παινέσεις τι θα είσαι;

    Αν είμαι ανθέλληνας επειδή κάνω καλοπροαίρετη κριτική στη χώρα μου τότε είμαι :)

    Σου είπα ότι έχω μπει σε mode "αντίδρασης" οπότε σου απαντάω ότι: μήπως είναι καιρός να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον;

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες και βγάζω ευχαρίστως το καπέλο μου σε όσους διαπρέπουν επειδή δουλεύουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!