Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Λεφτά

  • Το ερώτημα που παραμένει, είναι που θα βρούμε τα λεφτά.
  • Οι αυτονόητες λύσεις που έχει στο τσεπάκι κάθε κυβέρνηση είναι η φορολογία και ο δανεισμός.
  • Το θέμα όμως είναι ότι δεν έχουν αποτέλεσμα, απλά επιδεινώνουν την κατασταση αφού ειδικά ο δανεισμός είναι ένα φίδι που δαγκώνει την ουρά του.
  • Όλοι μας υποθέτω ξέρουμε αυτή την απλή αλήθεια ότι όταν κάποιος δεν έχει λεφτά, δεν αγοράζει πράγματα. Σε επίπεδο επικράτειας αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, όλα τους δυσάρεστα.
  • Κανένα δημόσιο έργο να μην ξεκινήσει. Ούτε κι αν ανατεθεί σε ιδιώτες ούτε σε ξένες εταιρείες, ούτε νοσοκομείο, ούτε γέφυρα, ούτε τίποτα, παρά μόνο να περατωθούν όσα ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ή όσα σχετίζονται με επισκευές ήδη υπαρχόντων υποδομών. Μπορεί αυτό να κοστίσει σε απώλεια εισοδήματος σε πολλούς εργαζόμενους, αλλά αυτό όπως πάντα είναι δικό τους πρόβλημα. Αστειεύομαι φυσικά. Το πρόβλημα της ανεργίας που θα προξενήσει μία τέτοια τακτική μπορεί να τακτοποιηθεί εν μέρει, αν το ελληνικό προσωπικό διοχετευθεί σε άλλες υπηρεσίες, μιάς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες (όπως η αστυνομία, τα νοσοκομεία, το λιμενικό, ...) πάσχουν από την ασθένεια της υποστελέχωσης. Εννοείται ότι δεν πρόκεται να αναγκάσουμε έναν μηχανικό να ρίχνει ενέσεις σε γέρους, αλλά ίσως να μπορεί να βοηθήσει στην επισκευή μίας πτέρυγας νοσοκομείου, ενός παλαιού σχολικού κτιρίου, κτλ. Όσοι ξένοι εργάζονται σε έργα, απλά να απολύονται και να πάνε να επιβαρύνουν τη δική τους χώρα. Άλλωστε για να επισκευάσεις ένα παλιό σχολείο δε χρειάζεται να είσαι και κανένας Καλατράβα!
  • Ένα added bonus από αυτή την τακτική είναι ότι όχι μόνο δεν δίνουμε ένα σωρό λεφτά σε υλικά ή ημερομίσθια αλλοδαπών εργατών, αλλά γλυτώνουμε και τη ρεμούλα που στήνεται συνήθως από όλους αυτούς τους περί ων ο λόγος εις βάρος του δημόσιου τορβά.
  • Ένα άλλο κολπάκι που έχει ψωμί και μάλιστα φρεσκοψημμένο και ευωδιαστό, είναι οι παραγραφή χρεών που γινότανε ως τώρα, με το πρόσχημα ότι αν μία μεγάλη εταιρεία κλείσει, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό, σαν ιδέα, είναι μέσες-άκρες σωστό, αλλά δεν μας εξηγεί γιατί οι εταιρείες των οποίων τα χρέη έχουν παραγραφεί εξακολουθούν να δημιουργούν νέα χρέη, τα οποία από όσο ξέρω παραγράφονται και αυτά. Κατάσχεση, λοιπόν, και εκποίηση. Αντι να ξεπουλιέται ο εθνικός πλούτος (βλ. Ο.Λ.Π) ας πουληθεί η ENDEAVOUR, που έχει και κάποια προοπτική αξιοποίησης που να δελεάσει κάποιον ξένο επενδυτή. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούνται κάποιες από τις θέσεις εργασίας, μπαίνει ζεστό χρήμα στον κουμπαρά ΚΑΙ ανεβαίνει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, αφού τα ντόπια λαμόγια μάλλον θα πάρουν πόδι.
  • Ένα άλλο, ανώδυνο και πολύ εύκολο, είναι το εξής: για έναν μήνα να μην καταβληθούν οι μισθοί όλων των δικαστικών και δημοσίων υπάλληλων (συμπεριλαμβανομένων και των 300 βουλευτών) των οποίων οι αμοιβές υπερβαίνουν τις 2.500€. Ούτως ή άλλως λαμβάνουν ένα σωρό φακελάκια, δωροδοκίες, γρηγορόσημα και λαδώματα από παντού, οπότε ένας απλός ψωρομισθός όχι μόνο δεν θα τους λείψει αλλά ούτε καν που θα τον προσέξουν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε περιπτώσεις εθνικής ανάγκης, όλοι οι μεγάλοι πατριώτες πάντα συνέβαλλαν με δωρεές οι οποίες προέρχονταν από τις ίδιες τους τις περιουσίες...
  • Τέλος, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 14% αλλά να αυξηθεί στο 22% σε είδη πολυτελείας, όπως πισίνες, κήποι πάνω από ορισμένα τετραγωνικά, δεύτερο αυτοκίνητο σε κάθε οικογένεια, τρίτη και τέταρτη κατοικία, ηχοσυστήματα άνω των 500€, ......και πάει λέγοντας. Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν να ξετρυπώσουμε το μαύρο χρήμα.
  • Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να την πληρώνει πάντα ο μεσαίος ή ο ελεύθερος επαγγελματίας την κάθε καλοπέραση του κάθε καταχραστή ή του κάθε υπουργού...

15 σχόλια:

  1. καλημέρα πολυγραφοτάτη.
    Αχ! εγώ έχω και μιά άλλη ιδέα.
    Δύο γιά την ακρίβεια.
    Η μία να μη πληρώνουμε γιά να φυλάνε τους μεγαλομέτοχους, μεγαλοδημοσιογραφους μεγαλοαπατεώνες.
    Όποιος έχει τα γένια νάχει και τα χτένια.
    Κατάλαβες, να πληρώνω εγω και συ τους μπάτσους που φυλάνε Τον Δημοσιογράφο; άστον ρε φίλε να τον τουλουμιάσει κανένας να χαρεί το φυλλοκάρδι μας!
    Και η άλλη να κοπουνε γαμωτοκερατο μου οι συνταξεις στους βουλευτες και στους αλλους χλιμητζουρες δημαρχαιους , νομαρχαιους και τέτοια.
    Αμα εχουν δουλέψει να παιρνουν απ τα ταμεια τους.
    Άμα δεν εχουν δουλεψει ποτε χεστήκαμε.
    Ουφ.
    Αυτά πρωί πρωί.
    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον.
    Αλήθεια πού θα βρεθούν τα λεφτά;
    Λογικό να ρωτάει κάποιος, όταν όλοι θέλουν το κράτος να δίνει, αλλά αυτοί να μην δίνουν.
    Να μην κολλάνε ένσημα, να μην πληρώνουν φόρους κοκ.
    Ας σοβαρευτούμε. Το να μην πληρώνουμε φόρους είναι ισότιμο με την παραδοχή πως δεν θέλουμε κοινωνικό κράτος, δε θέλουμε αστυνομία, δε θέλουμε πυροσβεστική, δε θέλουμε κοινωνική ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη ανεξαρτήτως των ατυχιών. Κοινώς το να μην πληρώνουμε φόρους σημαίνει πως δεν θέλουμε κοινωνία. Απλά και λιτά.
    Το να μην γίνουν δημόσια έργα είναι μεγάλο σφάλμα. Γιατί απλά θα δημιουργήσει προβλήματα – ένα κράτος που δεν θα ακολουθήσει τα υπόλοιπα και θα έχει μετά μεγάλο δρόμο να διανύσει. Πάνω κάτω δηλαδή ότι πάθαμε απ’ την ανάποδη.
    Πρέπει λοιπόν ν’ αποφασίσουμε να πληρώσουμε φόρους. Και όσο περισσότερα βγάζουμε, τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουμε, αυτό είναι άλλωστε το νόημα του φόρου, αναδιανομή του πλούτου μέσω της κοινωνικής πολιτικής και αύξηση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής. Μεγάλοι φόροι λοιπόν. Και έχεις δίκιο για όσους φοροδιαφεύγουν. Το πρόβλημα βέβαια είναι σύνθετο, αλλά όταν ο κάθε τυχάρπαστος ιδιωτευτής (για να μην γίνει σύγχυση με την πραγματική έννοια της λέξης ιδιώτης) εκβιάζει το κράτος, και η πραγματικότητα είναι πως οι επιχειρήσεις σήμερα εκβιάζουν στυγνά το κράτος μας, φαινόμενο παγκόσμιο βέβαια στην πραγματικότητα, κάπως πρέπει το κράτος να αντιδράσει.
    Ας ξεκινήσει λοιπόν τις δημεύσεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη δήμευση περιουσιών που χτίζονται από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τον κοινωνικό ιστό για να κερδίσουν, αλλά δεν επιστρέφουν τα κέρδη αυτά στον κοινωνικό ιστό.
    Βέβαια ένα πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι πως, αφού στην Κίνα μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους (και στην αλβανία, και στην αίγυπτο) θα φύγουν οι ιδιώτες από εδώ, ενώ το δημόσιο πλέον προϊόν (αφού δεν θα υπάρχουν ιδιώτες) δεν θα είναι ανταγωνιστικό γιατί θα λαμβάνει υπ’ όψη την εγχώρια αναδιανομή, η οποία δεν είναι ίδια με των τρίτων χωρών.
    Και ερχόμαστε πάλι σε αυτό που σου είχα πει κάποτε, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τελικά επιτυγχάνει την καθίζηση του βιοτικού επιπέδου στο επίπεδο Κίνας (και των εργασιακών κοκ…)
    Το πρώτο ζητούμενο πάντως είναι να αποφασίσουμε τι κράτος θέλουμε, θέλουμε κράτος που ενισχύει την κοινωνία συνοχής και προστατεύει τους πολίτες του, προσφέροντάς τους ένα μίνιμουμ ανεκτό βιοτικό επίπεδο, ή κράτος που απλά διαχειρίζεται την αγοραία δραστηριοποίηση και αφήνει τους πολίτες «ελεύθερους» στην τύχη τους;
    Το πρώτο θέλει φόρους, το δεύτερο θέλει συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ελάττωση της φορολογίας. Διαλέγουμε και παίρνουμε, γνωρίζοντας τα παρελκόμενα της επιλογής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσα λες είναι πολύ ωραίες ιδέες (αν και δε συμφωνώ με όλες :-)), αλλά εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι που δεν έχουμε τρόπο να αυξήσουμε τα έσοδα. Και δε μιλάω εδώ για αύξηση της φορολόγησης, μιλάω για έσοδα από κάποιο "προϊόν" που πουλάμε.

    Η βαριά μας βιομηχανία είναι ως γνωστόν ο τουρισμός και η ναυτιλία. Η ναυτιλία σίγουρα φέρνει πολύ χρήμα στη χώρα, αλλά φοβάμαι πως το μοιράζονται λίγοι. Και πρόσφατα έμαθα πως ουσιαστικά δε φορολογούνται. Λογικό αυτό, γιατί αν θέλουνε μπορούν πολύ εύκολα να πάνε τις εταιρείες τους στη Λιβερία ή οπουδήποτε αλλού.

    Άρα ουσιαστικά μας μένει ο τουρισμός. Κάνουμε ουσιαστικές προσπάθειες να πουλήσουμε παραπάνω εκεί? Η μοναδική φορά που είδα συντονισμένη προσπάθεια ήτανε πριν 3-4 χρόνια, όταν στις στάσεις των λεωφορείων στο Παρίσι έβλεπες διαφημίσεις "Ζήστε το μύθο σας στην Ελλάδα". Βέβαια οι ανταγωνιστές (Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν διαφημίσεις από τα μέσα του χειμώνα κάθε χρόνο όχι μόνο σε στάσεις λεωφορείων, αλλά και σε περιοδικά και εφημερίδες πολλών χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Για να μη μιλήσω για τις τουριστικές μας υπηρεσίες που πολύ συχνά είναι υπερτιμημένες, στην προσπάθεια κάποιων να βγάλουν λεφτά για ένα χρόνο σε 20-30 μέρες. Γιατί να πληρώσω 80 ευρώ το βράδυ στη Σκύρο, όταν στην Κοιλάδα του Λίγηρα πληρώνω 50 (σε τριήμερο εθνικής γιορτής!), με πολύ καλύτερες υπηρεσίες??? Εσύ που ασχολείσαι με τον τουρισμό τα ξέρεις σίγουρα καλύτερα.

    Το χειρότερο όμως είναι πως εκτός από αυτούς τους 2 τομείς, δεν παράγουμε τίποτε άλλο που θα μπορούσε να μας αποφέρει κέρδος. Η βιομηχανία μας περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, με ελάχιστες εξαγωγές. Τις ξένες επενδύσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις διώξουμε. Αντί να κάτσουμε να σκεφτούμε γιατί φύγανε από την Ελλάδα η Nissan και η Pirelli, και πρόσφατα η BP και η Shell, αυξάνουμε τη γραφειοκρατεία.

    Τους τελευταίους μήνες έχω δει στο περιοδικό Economist ολοσέλιδες διαφημίσεις του Μπαχρέιν, της Τουρκίας και της Μακεδονίας (έτσι αυτοαποκαλούνται, και έτσι τους ξέρει και όλος ο κόσμος, είτε μας αρέσει είτε όχι), για το πόσο φιλικοί είναι για τις ξένες επενδύσεις. Και εμείς καθόμαστε και συζητάμε αν θα αφήνουμε φορτηγά πλοία να ξεφορτώσουν στο λιμάνι του Πειραιά ή στον Αστακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. demetrat

    και οι δύο σου ιδέες με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Μόνο που έχουμε ένα προβληματάκι: δεν έχουμε μέσο για να τις περάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμπαν
    δεν προτείνω να μην πληρώνουμε φόρους αλλά να γίνει πιο δίκαιη η εφαρμογή των φόρων. Είναι δίκαιο να έχει το ίδιο φπα η φακή με το χαβιάρι?

    Τώρα, για την κινεζοποίηση του εμπορίου...Σύνθετο αλλά από την άλλη κάποιες απλές αλήθειες πρέπει να ληφθούν υπόψιν
    Απλή αλήθεια 1: κανείς δεν θα αγόραζε κινέζικα αν το άντεχε η τσέπη του.

    Απλή αλήθεια 2: ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη του ευρωπαίου (όπως πχ με χαμηλό φπα σε ορισμένα είδη ευρείας κατανάλωσης) παίρνεις το ψωμί από τον κινέζο και το δίνεις στους ντόπιους επιχειρηματίες.

    Απλή αλήθεια 3: φπα που ισούται με το 1/5 του κάθε αγαθού που πωλείται είναι αβάσταχτο, για αυτό και ο μέσος εστιάτορας, επιχειρηματίας, καφετζής κτλ θα χρεωκοπούσε αν τον πλήρωνε κανονικά. Έτσι το κράτος χάνει τα πάντα. Με χαμηλότερο φπα ώστε να μην εκμηδενίζει τα εισοδήματα, και με αποτελεσματικούς έλεγχους, από το τίποτα θα έχουμε λεφτά στο ταμείο. Το να χρεωκοπήσουν όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι λύση γιατί τότε δεν θα μπορούμε να φορολογούμε άνεργους παρά μόνο να τους ταΐζουμε.

    Απλή αλήθεια 4: μεγαλύτερη κατανάλωση σημαίνει περισσότερη φορολογία μέσω φπα, δλδ αν με φπα 19% πουληθούν 100 αυτοκίνητα τότε με 10% θα πουληθούν 150% δλδ ερχόμαστε στα ίδια εισπρακτκά επίπεδα ΣΥΝ τονώνεται η αγορά και ξοδεύω λιγότερα για επιδόματα φτώχειας, ανεργίας, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οδυσσέα

    Έχεις δίκιο σε όλα. Αλλά όταν το κράτος είναι διεφθαρμένο, τότε τί μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης?

    Ο ελληνικός τουρισμός κοστίζει πολύ γιατί ο έλληνας επιχειρηματίας πληρώνει πανάκριβα τις υποδομές του. Ρεύμα, ενοίκια, τέλη κάθε είδους, είναι αποτρεπτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ληστρικό μέτρο του φόρου αεροδρομίου που επιβαρύνει κάθε αεροπορικό εισιτήριο, καθιστώντας την ελλάδα τον πιο ακριβό προορισμό! Το κόστος των μεταφορών, των καυσίμων, όλα αυτά μαζί ανεβάζουν το κόστος και για τον επαγγελματία του τουρισμού, που κάπως πρεπει να επιβιώσει, αλλά και για τον ταξιδιώτη-πελάτη φυσικά.

    Κάτι άλλο που είναι μοναδικό στην ελλάδα (νομίζω) είναι ότι τον χειμώνα όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό δεν παράγουν τίποτα. Απαράδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμμμ ναι, προσωπικά είμαι εναντίων των έμμεσων φόρων και υπέρ των άμεσων, βέβαια αυτό το εναντίων των έμμεσων φόρων παίρνει λίγο νερό, γιατί λόγου χάρη θεωρώ σωστή τη βαρύτατη φορολόγηση των τσιγάρων γιατί το κάπνισμα επιβαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
    Από εκεί και πέρα, φακή και χαβιάρι δεν θα έπρεπε να έχουν καν ΦΠΑ. Υψηλούς άμεσους φόρους και μηδενικούς έμμεσους!
    Κινεζικά προϊόντα… Μήπως δεν τα αντέχει η τσέπη του γιατί ακριβώς ο ευρωπαίος επιχειρηματίας δίνει μπομπότα στον κινέζο εργάτη, αντί για ψωμί στον ευρωπαίο; Ψωμί πάντως από τον κινέζο δεν παίρνω, ο κινέζος, όπως και ο ευρωπαίος, πρέπει να ασχοληθούν με την τοπική ανάπτυξη για να μη έχουν προβλήματα.
    Το νόημα τέλος του ΦΠΑ είναι ότι, αφού ο επιχειρηματίας ούτως ή άλλως δεν ψάξει να αποφύγει το φόρο, και αφού ανάπτυξη για τα σύγχρονα πιστεύω, σημαίνει κυκλοφορία χρήματος, θα αφήσω κεφάλαιο και θα φορολογήσω κίνηση. Ο επιχειρηματίας ούτως ή άλλως θα καλούταν να πληρώσει μεγαλύτερους φόρους, χωρίς να πληρώνει ΦΠΑ, οπότε η φορολόγηση θα γινόταν με βάση τη δήλωση (που ούτως ή άλλως είναι ψευδής) αλλά έτσι θα είχε μικρότερο κεφάλαιο κίνησης.
    Κοινώς δε φταίει βασικά ο τρόπος φορολόγησης, αλλά ο τρόπος δραστηριοποίησης της αγοράς.
    Τώρα το θέμα της μεγαλύτερης κατανάλωσης… μα το θέμα είναι α την μειώσουμε τη ριμάδα. Για όνομα πια…
    Και πάλι όμως ο «μηχανισμός σου» χωλαίνει γιατί λιγότερο ΦΠΑ όπως είπα παραπάνω σημαίνει μεγαλύτερος φόρος εισοδήματος, άρα λιγότερο κεφάλαιο προς κατανάλωση, άρα οι πωλήσεις δεν θα αλλάξουν, δε θα τονωθεί η αγορά κοκ.
    Κοινώς, ο φόρος θα πληρωθεί και θα αυξηθεί και πολύ καλά θα κάνει, το θέμα είναι η μέθοδος.

    Οι λύσεις σε ένα σάπιο σύστημα αθηνόβια, αν προέρχονται μέσω του συστήματος, θα είναι σάπιες, γιατί θα είναι πάντα φαύλος κύκλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε 'συ, τώρα είδα και το επόμενο.
    Σωστά οι υποδομές στην Ελλάδα κοστίζουν πανάκριβα, όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Χωρίς ακριβές υποδομές είναι σαν να παραδέχεσαι πως η εργασία παροχής τους δεν πρέπει να πληρώνεται, κοινώς πως οι εργαζόμενοι πρέπει να ζουν ως οι φίλοι τους οι εν τη Κίνα Κινέζοι.
    Αν θες να έχεις χρήματα, πρέπει να κατανοήσεις πως πρέπει να πληρώνεις και τους άλλους για να έχουν.
    Αυτό το τραγικά εγωιστικό "να μην δίνουμε, αλλά να παίρνουμε", είναι η καταστροφή μας.
    Πότε θα ισορροπήσει η οικονομία και θα απαιτήσουν και οι κινέζοι δικαιώματα για να στραγγαλιστεί αυτή η θεωρία κερδοφορίας που μας μαστίζει επιτέλους. Ήμαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο στην Αθηνά και τους επισκέπτες της που προβληματίζονται πιο γόνιμα απ'οτι είδα να προβληματίζονται δημοσίως όσοι ζητούσαν την ψήφο μας.Λογικές σκέψεις από ανθρώπους με μυαλό καθαρό απ τα στεγανά των οικονομικών θεωριών και τους πεπατημένους δρόμους.

    Darbiir:
    "Το πρώτο ζητούμενο πάντως είναι να αποφασίσουμε τι κράτος θέλουμε, θέλουμε κράτος που ενισχύει την κοινωνία συνοχής και προστατεύει τους πολίτες του, προσφέροντάς τους ένα μίνιμουμ ανεκτό βιοτικό επίπεδο, ή κράτος που απλά διαχειρίζεται την αγοραία δραστηριοποίηση και αφήνει τους πολίτες «ελεύθερους» στην τύχη τους;
    Το πρώτο θέλει φόρους, το δεύτερο θέλει συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ελάττωση της φορολογίας. Διαλέγουμε και παίρνουμε, γνωρίζοντας τα παρελκόμενα της επιλογής μας."

    To πρώτο σενάριο χρεωκόπησε παντού πλην,ίσως,Σκανδιναβίας.Όποιος νομίζει οτι μπορούμε να γίνουμε ξαφνικά Σκανδιναβία ας στείλει βιογραφικό στον ΓΑΠ.Η αλήθεια είναι οτι η εγγενής ροπή των ανθρώπων σε θέση ευθύνης προς τη διαφθορά ναρκοθετεί αυτό το μοντέλο.Αλλοι θα προτιμούν να ζουν σε βάρος αυτών που εργάζονται εισπράττοντας επιδόματα που δεν δικαιούνται,άλλοι θα ξαφρίζουν παχυλές μίζες από τα χρήματα της περίθαλψης ή της ανέγερσης πχ,σχολείων κ.ο.κ.
    Η φορολόγηση ονομαστικά με 40% και στην ουσία -προσμετρώντας και το επίπεδο των παροχών και το 2ο φορολογικό σύστημα της αμαρτωλής τοπικής αυτοδιοίκησης-με άνω του 50% των κόπων του φυσικού προσώπου είναι στην ουσία ανεδαφική και σπρώχνει όλο και περισσότερους εκτός επίσημης οικονομίας ή διογκώνει υπέρμετρα το κόστος των υπηρεσιών.
    Προσωπικά θεωρώ εύλογο έναν χαμηλό συντελεστή,πχ.20% με αυστηρότατες συνέπειες σε περίπτωση φοροκλοπής ώστε το κόστος του να "κλέψει" κανείς να είναι μεγαλύτερο του οφέλους.Οπως κι η Αθηνά,πιστεύω οτι ετσι το κράτος θα μάζευε περισσότερα.
    Κι έπειτα κάποιος πρέπει να θίξει και το θέμα-ταμπού του τεράστιου κράτους που συσσωρεύει άχρηστους υπαλλήλους σε 'προνομιακές"υπηρεσίες,ενώ στερείται χρήσιμων και ειδικευμένων εκεί που πραγματικά πάσχει(πχ.νοσηλευτικό /ιατρικό προσωπικό),είτε γιατί τα ρουσφέτια δεν ζητούνται για εκεί που υπάρχει δουλειά,είτε γιατί δεν δίδουν ψηφαλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι το πρώτο σενάριο χρεοκόπησε, είναι ένα όμορφο παραμυθάκι. Το ότι το πρώτο σενάριο υπονομεύτηκε είναι μια σκληρή αλήθεια. Προσωπικά μου είναι εντελώς απεχθής η ιδέα της ζούγκλας που προωθείται ώστε να αντικαταστήσει την κοινωνία.
    Η ιδέα της αυτοοργάνωσης είναι όμορφη, δε λέω, αλλά καλό θα ήταν να εξετάζουμε και τις κινούσες δυνάμεις πίσω από τους μηχανισμούς και όχι να αναφέρουμε αυθαίρετα πως αρμόζουν παντού.
    Σωστά, η νοοτροπία δεν συνάδει με το ορθά δομημένο κράτος, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί απόδειξη πως το οργανωμένο κράτος συνοχής δεν είναι καλύτερος τρόπος. Είναι απόδειξη πως πρέπει να αλλάξει απλά ο τρόπος οργάνωσης του ώστε να βελτιωθεί η νοοτροπία.
    Κάθε άλλου είδους αβάσιμη συνεπαγωγή, αιθεροβατεί δημαγωγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άμπαν

    καταλαβαίνω τι εννοείς.
    Ο λόγος που υποστηρίζω την έμμεση φορολογία είναι πρακτικός.
    Για να φορολογήσεις εισοδήματα, που είναι και το δικαιότερο και ορθότερο, χρειάζεσαι εξονυχιστικούς και χρονοβόρους έλεγχους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι όλοι θα κάνουν ειλικρινή δήλωση. Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να ελέγξεις αν τα καταστήματα εκδίδουν αποδείξεις (πχ με αιφνίδιες επισκέψεις), παρά να ελέγξεις σε ικανό βάθος τα οικονομικά της κάθε μία από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

    Όπως βλέπεις, το ζητούμενο δεν είναι πως να αποφύγουμε την φορολογία αλλά πως να εισπραχθούν αποτελεσματκότερα τα χρωστούμενα, από αυτούς που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τετράγωνος λογικός
    κάτι πάει να κάνει ο γαπ με το ζήτημα της πρόσληψης δημοσίων υπάλληλων, και δείχνει αν μη τι άλλο, να έχει καλη πρόθεση.

    Οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα στην πράξη, και τα δύο συστήματα στην ειλικρινή δήλωση στηρίζονται. Ενώ το χονδρεμπόριο θα μπορούσες να το ελέγξεις ελέγχοντας την κίνηση των προϊόντων. Σίγουρα πιο εύκολο από τις αποδείξεις του λιανεμπορίου (λιγότερος φόρτος ελέγχων). Οι οποίες μέχρι σήμερα, ούτε ελέγχθηκαν ικανοποιητικά, ούτε διαφαίνεται ότι θα ελεγχθούν στο μέλλον.
    Και επιμένω, ακόμα και δίκιο να έχεις, η έμμεση φορολόγηση καταδικάζει το σύνολο της κοινωνίας να πληρώνει ίδιο φόρο για το κάθε πωλούμενο είδος, συνεπώς αδυνατεί να εισάγει την κλιμακωτή φορολόγηση ανάλογα με τα έσοδα, η οποία είναι αναγκαία για να εξασφαλισθεί πως οι χρηματικοί πόροι δε θα συγκεντρώνονται, αλλά θα αναδιανέμονται.
    Σε τελευταία ανάλυση, μην ξεχνάς πως η συνεχής μείωση των κεφαλικών φόρων είναι αυτή που μας έφερε εδώ που μας έφερε ως χώρα, ενώ αντιθέτως, η αύξηση του ΦΠΑ δεν κάνει καλό στην οικονομία (παγκοσμίως) όπως δομείται. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ πήγε να αντισταθμίσει την ελάττωση της κεφαλικής φορολογίας με το ΦΠΑ, κατέληξε να χάνει έσοδα! Τέλος, το ΦΠΑ είναι ούτως ή άλλως χαμηλό και συνεπώς δεν αρκεί για να μπορέσει να ορθοποδήσει ένα οργανωμένο κράτος.
    Βασικά, για να σοβαρευτούμε και να μην κοροϊδευόμαστε, επειδή ολοκληρωτικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, η φοροδιαφυγή πατάσσεται δύσκολα, όποιο και αν είναι το σύστημα. Λιγότερο ελεγκτικό «κόστος» πάντως έχεις όσο μικρότερο είναι το δείγμα που έχεις να ελέγξεις. Άρα όσο πιο χαμηλά στην πυραμίδα το ελέγχεις, τόσο πιο μεγάλο κόστος έχεις και τόσο αυξάνεις τον «κίνδυνο πελάτη» για να μιλήσουμε με όρους ποιοτικού ελέγχου...

    Τώρα, αν θες να εισπράξεις τα χρωστούμενα, κάν' το, αντί να ψάχνεις τρόπους πώς θα τα εισπράξεις. Ξέρεις, ο θυμόσοφος λαός λέει: Όποιος βαριέται να ζημώσει, δέκα μέρες κοσκινάει. Γι αυτό σου λέω: Χρωστάει ο επιχειρηματίας; Δήμευση. Τελεία και παύλα. Μηδενική ανοχή στην πράξη, όχι στα λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ’ αυτόν τον τόπο έχω βαρεθεί να βλέπω επιχειρηματίες να εκβιάζουν και να κλέβουν (χρήματα και ζωές) από τα κράτη και κυρίως από τις κοινωνίες, με τον χείριστο τρόπο, για τα πάντα, χρήμα, εργασία, περιβάλλον κοκ. Και έχω βαρεθεί να βλέπω μισθοσυντήρητους να στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό με νύχια και με δόντια. Ας σοβαρευτούμε λίγο κάποτε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία κουβέντα!
    Πραγματικά πρέπει να διαλέξουμε τι κόσμο θέλουμε!
    Τον δύσκολο της αρετής ή τον εύκολο της κακίας???
    Και δε νομίζω να έχουμε περισσότερη ελευθερία σήμερα από τα "κομμουνιστικά καθεστώτα"...
    Ας το σκεφτούμε λίγο...

    Καλημέρες athinovio και υπόλοιποι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!