Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Το Βασίλειο της Ύλης

  • Η σκέψη, ο νούς και η διάνοια πάντα πάλευαν να ορίσουν την ύλη. Με αναλυτική ματιά, καταγράφει ο άνθρωπος την αλήθεια της ύλης και εκδίδει μανιφέστα, νόμους και διατάγματα. Βρίσκει την οργάνωση πίσω από το χάος και προγραμματίζει το επόμενο βήμα.
  • Υπάρχει ένας νόμος απαράβατος της ύλης που η διάνοια τείνει να ξεχνά, ο Νόμος της Καλής Ιδέας.
  • Με το νού λύνουμε ένα πρόβλημα, η λύση δε, είναι συνήθως μια αναλαμπή, μία ιδέα φαεινή, πολύ καλή μας φαίνεται. Με το νού κάνουμε υπολογισμούς, προβλέψεις που συνιστούν μία Θεωρία. Αν ισχύει ο νόμος, τότε η Θεωρία είναι σωστή και το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό, θα έχουμε βάλει τάξη στο χάος.
  • Και πάνω που τα έχεις σκεφτεί όλα και τα έχεις βάλει σε όμορφα κουτάκια στις θυρίδες του μυαλού, μία σταγόνα στους αδένες ανατρέπει αυτά που αντιλαμβάνεσαι, η πρώτη σταγόνα βροχής πάνω στη γαμήλια τούρτα που περίμενες μία ζωή, ένα τυχαίο γεγονός φανερώνει την πραγματική αλήθεια, πάει η Θεωρία, αειφόρος ανάπτυξη τέλος, μας τελείωσε. Η Καλή Ιδέα είναι απλά μία ονείρωξη, το ιδανικό είναι διαφημιστικό κόλπο. Φτού κι απ'την αρχή.
  • Σαν τον αυστηρό πατέρα η Ύλη επαναφέρει το Νού με ένα χαστούκι ηχηρό και τσουχτερό, και λέει "Όχι άλλο! Μάζεψε τα Παιχνίδια σου, Τώρα!"
  • Αλλά όχι εντελώς από την αρχή. Πισωπατώντας έντρομος μπροστά στα θύματα των λαθών του, ο Νούς ξαναβάζει ένα πόδι μπροστά, μισό βήμα έστω, κοντύτερα στο ιδανικό, κοντύτερα στο κανονικό.
  • Γιατί με το βλέμμα στυλωμμένο στο ιδανικό που ίπταται με ορθάνοιχτα φτερά άπιαστο στα ύψη της σκέψης λέει "νά, έτσι πρέπει να είναι, αυτό θέλω", ούτε που προσέχει ο νούς την πασχαλίτσα, κόκκινη φλόγα της αληθινής ζωής, ανάμεσα στα χορτάρια, προσβάσιμη κι απλή και όμορφη.
  • Η Ύλη προϋπήρξε του Νού, και είναι σοφότερη.

3 σχόλια:

  1. Σίστερ, επανήλθα .
    Βλέπω ότι αρχίζεις τις αναζητήσεις στη σφαίρα της φιλοσοφίας. Κάνε φορμάτ!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφή ξεσοφή πάντως, δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μόνη της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενικολο
    γιατί?

    άμπανος
    χαχα. ούτε καν είναι σίγουρη για τι που βρίσκεται και το πότε βρίσκεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!