Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Το Καλό Να Λέγεται

  • Κυκλοφορεί μία ασθένεια στα μπλογκ που λέγεται "αποκαλυψίαση". Το προφίλ ενός αποκαλυψισιακού έχει ώς εξής: Μέχρι κάποιο σημείο ήταν ιδιώτης, υπό την έννοια ότι το μόνο για το οποίο είχε εμπεριστατωμένη άποψη ήταν το άμεσα κοντινό του περιβάλλον και το δικό του συμφέρον. Κάποια στιγμή, είτε μέσω του blogging είτε δια άλλου ερεθίσματος, ξαφνικά ανοίγουν τα μάτια του και βλέπει το φως. Γίνονται αδικίες, στον κόσμο υπάρχει ο πόνος και οι καλοί δεν νικούν πάντα. Τότε αγανακτεί και θέλει να φωνάξει, να πει σε όλους αυτό που ανακάλυψε. Με το γνωστό σε όλους CopyPaste και χωρίς να καταβάλει καμμία άλλη προσωπική εργασία όπως να διασταυρώσει αυτά που αντιγράφει, παπαγαλίζει με στεντόρεια φωνή για να τραβήξει την προσοχή.
  • Ενίοτε ο αποκαλυψισιακός έχει λέγειν και εκφραστικότητα τέτοια που να του φέρει αναγνώστες και επισκεψιμότητα, οπότε σε αυτή την περίπτωση περνάει στο επόμενο στάδιο, αυτό του "σύνδρομου του σωτήρα" ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, το σύνδρομο του ψωνίσματος, κατά το οποίο ο αποκαλυψισιακός ψωνίζεται με την επισκεψιμότητα και νομίζει ότι έγινε ο νέος Larry King. Κοινό γνώρισμα σε όλους τους πάσχοντες είναι η ψευδαίσθηση ότι με την αποκάλυψη και μόνο ενός γεγονότος θα συνταράξουν το Πανελλήνιο δίνοντας έναυσμα για κοινωνικές αλλαγές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί αναπόφευκτα σε απογοήτευση, περισσότερη οργή και ακόμα "συνταρακτικότερες" αποκαλύψεις, ένας φαύλος κύκλος που συνήθως γίνεται αντιληπτός από τους ίδιους μόνο, ενίοτε δε πυροδοτεί άπειρα πανομοιότυπα spam στα γραμματοκιβώτια αθώων παραληπτών που καμμία όρεξη δεν έχουν να διαβάζουν το ίδιο άρθρο από εκατό διαφορετικούς αποκαλυψισιακούς, μιας και η πρόσβαση σε διαδικτυακές εφημερίδες είναι κάτι που απολαμβάνει ο πάσα εις κοινός θνητός(όχι μόνο οι αποκαλυψίες-ψευδορεπόρτερ).
  • Η αλήθεια όμως είναι άλλη.
  • Ο άνθρωπος είναι ον αγελαίο και μιμητικό. Ακολουθεί την αγέλη και μιμείται αυτό που κάνουν όλοι. Αυτό είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και χάρη σε αυτές τις δύο ιδιότητες, ακολουθώντας και μιμούμενοι, μαθαίνουμε να μιλάμε, να περπατάμε, την αλφαβήτα, όλα όσα μαθαίνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Σαν ενήλικες διατηρούμε αυτές τις δύο ιδιότητες. Ακολουθούμε τις μόδες, μιμούμαστε πρότυπα και υιοθετούμε στη συμπεριφορά μας αυτό που κάνουν και οι άλλοι. Αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται. Όσοι νομίζουν ότι δεν ακολουθούν το κοπάδι, απλά ακολουθούν κάποιο άλλο κοπάδι, συνήθως μικρότερο.
  • Βλέποντας λοιπόν τις ειδήσεις ή διαβάζοντας τα άρθρα των αποκαλυψισιακών τα οποία επικεντρώνονται στην δυσάρεστη πλευρά της πραγματικότητας, ο μέσος άνθρωπος μένει με την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλοι έτσι κάνουν. Όλοι είναι ανήθικοι, όλοι είναι παραβάτες, όλοι είναι σκάρτοι. Ασυναίσθητα, υιοθετούμε αυτή την συμπεριφορά, ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα.
  • Σημειώνεται λοιπόν το εξής παράδοξο. Όσο τα δελτία ειδήσεων και οι αποκαλυψισιακοί βροντοφωνάζουν για τη διαφθορά και τα χάλια του κόσμου και τα ξεσπάσματα της βίας, τόσο αυτά αυξάνουν σε αριθμό γιατί περισσότεροι άνθρωποι τα βλέπουν και φυσικά τα μιμούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το επεισόδιο της "Εργαζόμενης Γυναίκας" με την Ελένη Ράντου που ο άντρας της λήστεψε ΑΤΜ τράπεζας. Από τότε ακούμε σε καθημερινή βάση σχεδόν και από ένα τέτοιο περιστατικό, μέχρι και τώρα. Είναι σα να δίνουμε μαθήματα κατ'οίκον.
  • Τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει χαλαρώσει και όλες οι άμυνές του είναι απενεργοποιημένες, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, γίνεται μία λεπτομερής αναπαράσταση των εγκλημάτων, μία πραγματική πλύση εγκεφάλου: έτσι πυροβολούμε, έτσι βιάζουμε, έτσι εξαπατούμε, έτσι ληστεύουμε, με αυτόν τον τρόπο ξεγελάμε την ασφάλεια και σκοτώνουμε τους συμμαθητές μας, τόσο εύκολα.
  • Το έγκλημα και η βία δεν είναι καινούριες εφευρέσεις. Ούτε η ανηθικότητα ούτε ο πόλεμος, ούτε τα σκάνδαλα ούτε οι ασχήμιες της ανθρώπινης διαστροφής . Το αστυνομικό δελτίο δεν αποτελεί είδηση.
  • Αγαπητέ αποκαλυψισιακέ, άλλος είναι ο τρόπος να αλλάξει ο κόσμος. Αν είσαι ή θέλεις να γίνεις δημοσιογράφος, τότε περισσότερα θα προσφέρεις αναμεταδίδοντας θετικές ειδήσεις. Ψάχνοντας θα δείς ότι είναι πολύ περισσότερες από ότι νόμιζες. Μία θετική και σωστή συμπεριφορά που τονίζεται στο δελτίο ειδήσεων συστηματικά, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε κάποιο σήριαλ, ενθαρρύνει τους απλούς ανθρώπους να κάνουν το σωστό, τους δίνει κουράγιο να αγωνιστούν μέρα με τη μέρα(τόσοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά σήμερα αντί για πόσοι την έχασαν πχ ή η μείωση των τροχαίων σε κάποια οδό συγκριτικά με πέρυσι: είναι αλήθεια, συμβαίνει!).
  • Αντί να καταρρακώνουμε την ψυχολογία του απλού ανθρώπου και στο τέλος να έχουμε ένα αντιπαραγωγικό σύνολο, απρόθυμο να συνεργαστεί και απείθαρχο, μπορούμε να έχουμε ανθρώπινο δυναμικό με όρεξη για δουλειά και τελικά, μακροπρόθεσμα, μία καλύτερη κοινωνία.
  • Για αυτό είναι απαραίτητο οι ηγέτες και οι αρχηγοί να είναι "τέλειοι", γιατί αν δεν είναι θετικά πρότυπα τότε θα είναι αρνητικά πρότυπα.
  • Για αυτό, πρέπει κάποιος να τιμωρηθεί. Κάποιος πρέπει να πληρώσει τη νύφη για να μπορέσει πάλι ο έλληνας να ξαναπιστέψει στην Ελλάδα και να βάλει τα δυνατά του. Δεν ξέρω ποιός θα είναι αυτός. Ο Χριστοφοράκος, ο Κορκονέας, ένας από τους άγιους πατέρες των παγκάριων, ή όλοι αυτοί μαζί. Κάποιος πρέπει να μπεί στη φυλακή για καλό της κυβέρνησης, για καλό της ελλάδας και του έλληνα.
  • Για να έχουμε κάτι καλό να πούμε.

8 σχόλια:

  1. Για πέρνα από το μπλογκ μου που σε περιμένει κάτι τις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα να εχουμε!
    χαρηκα πολυ που γυρισες στην παιδικη χαρα!
    ωραια η αναρτηση σου και ειδικα εμενα μου λεει πολλα.
    ευχομαι ολοψυχα να εισαι καλα παντα δυνατη και να τα λεμε.
    καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν σε ηξερα θα έλεγα ότι το έχεις αντιγράψει! Φανταστικό άρθρο και από αυτά που έχω διαβάσει στο μπλογκ σου, το καλύτερο!Ιδίως το πρώτο μισό είναι άπαιχτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμ πάνω κάτω ναι.
    Ειδικά με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα, είναι σαν διδασκαλία.
    ΠΧ, από στατιστικές είναι γνωστό ότι τα φακελάκια αυξήθηκαν κατά κόρον αμέσως μετά την αντίστοιχη εκπομπή του γνωστού ταρζάν.
    Φυσικά και υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος είναι επίσης σωστός: Από η στιγμή που έγινε δεν μπορείς να κωφεύεις και να προβάλεις μόνο τη θετική πλευρά της ζωής.
    Το θέμα λοιπόν μάλλον στην ισορροπία βρίσκεται.
    Να τα προβάλεις όλα και με τρόπο ουδέτερο, απογυμνωμένο από συναισθηματισμούς.
    Αν είσαι δημοσιογράφος πραγματικός, γιατί αν απλά είσαι «επαγγελματίας»… ε δε σε συμφέρει! (παλιά η διαμάχη μας για τον «επαγγελματία» ε; :p)

    Πάντως, το πρόβλημα μάλλον περισσότερο βρίσκεται στο γεγονός ότι οι έχοντες την μιντιακή εξουσία χρησιμοποιούν το γεγονός πως ο άνθρωπος είναι ον μιμητικό και αγελαίο προς ιδίο όφελος, αδιαφορώντας για το «ηθικόν» του πράγματος και τις μετέπειτα συνέπειες. Άλλωστε, με βάση τη σημερινή «ιδεολογία», τι τους νοιάζει; Η κοινωνία θα αυτορυθμιστεί, ας κερδίσουν αυτοί και έχει ο θεός. Ε λοιπόν αυτό που βιώνουμε ακριβώς είναι η αυτορύθμιση της κοινωνίας γιατί από αυτούς τους νόμους διέπεται. Και αν δε μας αρέσει, τότε ας απορρίψουμε επιτέλους τις ιδεολογίες αυτορύθμισης και ας υιοθετήσουμε ξανά σχήματα που καθορίζουν τον θεμιτό τρόπο δραστηριοποίησης και απορρίπτουν όσους τον καταπατούν.

    Δύσκολο ε;
    Όντως, η κοινωνία είναι ένα δύσκολο και εκρηκτικό μίγμα…

    Ίσως λοιπόν αν απλά αλλάξουμε τις αξίες μας…
    Αλλά πως ν’ αλλάξουμε τις αξίες μας χωρίς «επιβλητική» εξωτερική δύναμη; :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρια
    ευχαριστώ

    δημήτρη
    χαίρομαι για την επίσκεψη!
    Μετά τα επεισόδια νόμιζα ότι δε θα μου ξαναμιλήσει κανείς από την π.χ. και είναι κρίμα γιατί στην ουσία όλοι το ίδιο πράγμα λέγαμε(για τους "αμύητους" διεξήχθη πριν λίγες ημέρες ένας ομηρικός μπλογκοκαβγάς)

    θα ανταποδώσω την επίσκεψη όσο πιο σύντομα μπορώ
    Καλή βδομάδα και σε εσένα φίλε.


    ενικολο
    ε, μα!
    έχω αγαναχτήσει με τους κλεπτο- δημοσιογράφους! Αλλά και με τα δελτία ειδήσεων. Πχ, κάποια άλλη καλή είδηση που πέρασε στο ντούκου είναι για ένα χωριό ελληνικό που αύξησε την παραγωγή και τα έσοδά του αποκλειστικά και μόνο με βιολογικά προιόντα και οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Γιατί μόνο τα φονικά αφού γίνονται τόσα καλά?

    άμπανος
    δεν μπορείς να υποκριθείς ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος γιατί αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν. Μπορείς όμως να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στις αρνητικές ειδήσεις όπως αστυνομικό δελτίο, σκάνδαλα κτλ και να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στις θετικές ειδήσεις όπως για το χωριό που λέγαμε παραπάνω. Αντί να περνάς ένα ολόκληρο δελτίο δίνοντας αξία σε όσους σπάνε κάγκελα στα γήπεδα (άλλο πχ) να κάνεις μία απλή αναφορά και να συνεχίσεις με τις νίκες της εθνικής ομάδας για το επόμενο 10λεπτο.

    Δεν αποποιούμαι την ευθύνη του ατόμου που διαλέγει τι θα δει και τι θα διαβάσει. Αλλά ακόμα και ο κάθε δημοσιογράφος στο σύστημα είναι και αυτός ένα άτομο. Και ο πρωθυπουργός είναι ένα άτομο, ένας δημόσιος υπάλληλος, μέρος του συστήματος που οφείλει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Αυτός που φαίνεται περισσότερο, έχει την εξουσία και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής ευθύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε όχι, άμα αρχίσουμε να εκθειάζουμε τις νίκες της εθνικής, θα μας κατηγορήσουν για εθνικιστές!!! ;)

    Σ' έπιασα βρε, απλά πιστεύω πως μάλλον να είμαστε ισόρροποι πρέπει και να μην υπερτονίζουμε τίποτε, ούτε καλό, ούτε κακό. Αν πάμε στην αντίπερα όχθη κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση "ρομαντικής άγνοιας της πραγματικότητας"

    Πάντως, αλήθεια πιστεύεις ότι έχεις την επιλογή του τί θα δεις και διαβάσεις; Γιατί εγώ πιστεύω ότι η μόνη επιλογή που έχεις είναι το αν θα δεις και διαβάσεις... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πρόταση "Ο άνθρωπος είναι ον αγελαίο και μιμητικό. " πράγματι χαρακτηρίζει τους ανθρώπους. Πιστεύω πως ο σκοπός είναι να μιμούμαστε αυτούς και αυτά που αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη
    αυτό τωρα είναι μεγάλο θέμα που ανοίγεις.

    Άσε με να το σκεφτώ λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!