Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Το έλυσα ΚΑΙ αυτό.

  • Όπως ξέρετε όσοι παρακολουθείτε καιρό ετούτο εδώ το βλογάκι, ξέρετε ότι είναι να μη σκεφτώ κάτι. Άπαξ και τεθεί ένα ζήτημα, το βασανίζω μέχρι τελικής πτώσεως, είτε δικής μου είτε καποιανού άλλου. Έτσι και με τούτα δω τα μάρμαρα.
  • Το ζήτημα είναι απλούν. Να πουληθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του μουσείου στη μεγάλη βρετανία. Όπως με το λιμάνι του Πειραιά που το νοικιάσαμε στους κινέζους.
  • Με αυτόν τον τρόπο οι βρετανοί έχουν λόγο και συμφέρον να τα επιστρέψουν, κλείνουμε και καμμιά τρύπα (χρωστάμε και της μιχαλούς) και πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα΄ναι, μιας και με τη λήξη της μίσθωσης (ας το αφήσουμε έτσι αυτό) τα μάρμαρα σιγά μην τα ξαναδώσουμε.
  • Χώρια τη δημοσιότητα που θα δοθεί και θα προσελκύσει περισσότερους ακόμα επισκέπτες στο ολοκληρωμένο πλέον υπερ-μουσείο.
  • Αν δεν έχετε βάλει τις φωνές ήδη, ρίχτε ελεύθερα στα σχόλια.
  • Σκεφτείτε επίσης το εξής. Οι βρετανοί είναι πιο καλοί στην οργάνωση και τα διαδικαστικά. Θα κρατήσουν τις υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο, οπότε περισσότεροι επισκέπτες θα μείνουν περισσότερο ευχαριστημένοι. Κι έτσι, μπορεί τα έσοδα από τα σουβενίρ και τα εισιτήρια να πάνε σε αγγλικές τσέπες, αλλά ο τουρίστας βγαίνοντας από το μουσείο, θα πάει σε ελληνικά εστιατόρια, ελληνικά ξενοδοχεία και ελληνικά μαγαζιά, τα οποία λόγω ύφεσης θα είναι και φθηνότερα.
  • Και αφαιρείται πλέον το επιχείρημα της ελλιπούς συντήρησης. Θα την κάνουν οι άγγλοι, αφού είναι τόσο μάγκες πια!

14 σχόλια:

  1. Μα όλα εγώ θα τα σκέφτομαι όλα πια?
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δε ξεπουλιόμαστε λέω 'γω όλοι μαζί μια ώρ' αρχύτερα να τελειώνουμε με αυτό το θεματάκι;
    Νά 'χουμε να βρίζουμε έτσι επιτέλους και κάποιους άλλους πέρα απ' τη σκούφια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα δώσουμε και τα υπόλοιπα στους άγγλους δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθηνόβια
    Εν ανάγκη ας γίνει και έτσι!
    Συμφερότερο για τον τόπο πάντως νομίζω όμως ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Τα επισκέπτονται περί τους 5.000.000 ανθρώπους ετησίως. Έχουν την καλύτερη θέση προβολής.
    'Οπως όλοι γνωρίζουμε στα Σούπερ Μάρκετ οι εταιρείες πληρώνουν νοίκι για να κρατήσουν τις καλύτερες θέσεις προβολής των προϊόντων τους.
    Εμείς το ίδιο διάστημα ταυτοχρόνως θα γκρινιάζουμε, θα τα ζητάμε και, δυσαρεστημένοι, θα "περιοριζόμαστε" σε άλλου είδους (αντί της επιστροφής των γλυπτών) διπλωματικά ανταλλάγματα!!
    Ταυτοχρόνως οι εκάστοτε Υπουργοί μας Πολιτισμού θα έχουν άλλοθι. Ότι δηλ. δεν ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο, ελλείψει χρόνου, αφού δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αναλίσκουν τον πολύτιμο χρόνο τους επιδιώκοντας την επιστροφή των γλυπτών...
    Αθάνατη Μελίνα η μηχανή που βρήκες είναι καταπληκτική δικαιολογία της αδράνειας των Ελλήνων πολιτικών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άμπανος
    σε αυτό το συλλογισμό βασίστηκα κι εγώ: ήδη έχουν ξεπουληθεί τα μεγαλύτερα "ατού" οπότε να πάει και το παληαμπελο, να χουμε τουλάχιστον να λέμε ότι ανακτήσαμε τα ελγίνεια.

    αεροστατικός
    όχι ακριβώς αλλά στην ουσία ναι. Θα δώσουμε την εκμετάλλευση του μουσείου, όχι τα ίδια τα αρχαία. Μ'αρέσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε Βαρδάκα
    δηλαδή η μέρα που θα επιστρέψουν τα μάρμαρα θα είναι όταν θα έχει χαθεί κάτι πολύ σημαντικότερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουν.
    Και ουδείς πολιτικός πιστεύει (παρ΄όσα όλοι τους λένε για εσωτερική και μόνον κατανάλωση)ότι θα επιστρέψουν..
    Αν γίνει μιά τέτοια αρχή δεν θα μείνει κανένα μεγάλο ξένο Μουσείο άθικτο..
    Δεν σας έκανε εντύπωση η παντελής απουσία των προσκεκλημένων από πρωτοκλασάτες Χώρες;
    Ούτε καν ο Πατριάρχης δεν ήλθε για να μην δυσαρεστήσει ισχυρές χώρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο χρίστος βαρδάκας έχει απόλυτο δίκιο. ποτέ δε θα έπιστρέψουν στη χώρα τους τα γλυπτά του παρθενώνα!
    κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όλα γίνονται

    αρκεί να βρεθεί κοινό συμφέρον και τα σωστά ανταλλάγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δύσκολο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα Αθηνά μου, όλα τα διεθνή μουσεία κρατιούνται απο τις αιγυπτιακές και ελληνικές συλλογές.

    Οσο για την "πρόταση", ας την γενικεύσουμε πιο πολύ. Οι Εγγλέζοι την οργάνωση Μουσείων, οι Γερμανοί ό,τι έμεινε απο επιχειρήσεις, οι Ιταλοί την κουζίνα. Εμείς έχουμε και σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε. Καλοκαίρι έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είτε μας αρέσει είτε όχι η Ακρόπολη της Αθήνας είναι μνημείο της Ανθρωπότητας και το Βρεταννικό μουσείο έχει περισσότερους επισκέπτες από όσους θα έχει οποιαδήποτε μουσείο της Ελλάδας. Άρα πιστεύω πως είναι καλύτερα να μείνουν τα μάρμαρα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και το μουσείο επιχείρηση είναι. Ας το δουν σαν franchise.

    με την κατάλληλη προβολή, όχι 5 αλλά 20 εκατομμύρια θα έρθουν για να δουν ολοκληρωμένο τον παρθενώνα. Και αν τους δώσουμε την εκμετάλλευση για 30-40 χρόνια....

    Ας κρατήσουν κάποια αντικείμενα όπως δοχεία και κρατήρες. Δεν θέλουμε να κλείσουμε κανενός το μαγαζί....
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και τα διεθνή δικαστήρια? Χάγη κτλ?

    Λόκους
    όταν δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος κάτι, τότε το αναθέτεις σε άλλους. Απλή λογική.Λεφτά να'χεις.

    Γιάννης
    Διαφωνώ καθέτως. Τα εκατομμύρια που τον βλέπουν θα έπρεπε να έρχονται εδώ και όχι εκεί. Και σαν μνημείο της ανθρωπότητας θα έπρεπε να είναι αρτιμελές και όχι κατακρεουργημένο σαν τα παΐδια του αρνιού. Ποιό άλλο μνημείο έχει υποστεί τέτοιον διαμελισμό? Κανένα βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!