Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Time, the Ultimate Commodity (Kazani School of Economics)

  • Το κέρδος που αποκομίζεις με την κάθε ενέργεια υπολογίζεται με τον παρακάτω τύπο: χρόνος + ενέργεια+ πρώτες ύλες<έργο(ή αλλιώς αποτέλεσμα)
  • Αν το πρόσημο του αποτελέσματος είναι αρνητικό τότε δεν μιλάμε για κέρδος αλλά ζημία, οπότε η επένδυση είναι κακή. Κάποιες εξηγήσεις είναι όμως απαραίτητες σε αυτό το σημείο. Τι είναι αποτέλεσμα, ή έργο και ποιό είναι αυτό που ονομάζουμε κέρδος.
  • Το κέρδος μπορεί να είναι χρηματικό όταν τα χρήματα που επιστρέφουν σε εμάς είναι περισσότερα από αυτά που έχουμε επενδύσει σε ενέργεια (ανθρώπινο δυναμικό) και πρώτες ύλες. Το κέρδος όμως μπορεί να έχει και άλλες μορφές. Μπορεί να έχουμε προσωπικό όφελος αν το εγχείρημα έχει σαν αποτέλεσμα μία φιλία, μία καλή σχέση με το παιδί μας ή το σύντροφό μας ή μας δώσει κύρος με κάποιον τρόπο. Μπορεί να έχουμε ηθική ικανοποίηση ή απλή δικαίωση και αυτό είναι συχνά πολύ μεγάλο κέρδος. Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το οτιδήποτε, πρέπει να αναλογιστούμε αν αξίζει τον κόπο, αν δηλαδή το χρηματικό, προσωπικό ή ηθικό όφελος και η ικανοποίηση που θα μας δώσει ξεπερνάει την αρχική επένδυση.
  • Η ενέργεια, ο μόχθος, η εργασία, η δουλειά που επενδύουμε σε μια επιχείρηση η οποιαδήποτε προσπάθεια είναι δυνατόν να την καταβάλουμε οι ίδιοι, ή να το αναθέσουμε σε τρίτους, με χρηματικό αντίτιμο τις περισσότερες φορές, ενώ συχνά συμβαίνει οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν υπηρεσίες χωρίς να παρεμβληθεί χρήμα στη συναλλαγή αυτή. Όπως όταν κρατάω εγώ τα παιδιά της φίλης μου για να βγεί ένα βράδυ και σε κάποια άλλη περίσταση εκείνη με βοηθήσει με άλλον τρόπο. Το κέρδος εδώ είναι μία φιλία και οπωσδήποτε αξίζει κάθε μόχθο.
  • Οι πρώτες ύλες, τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πραγματοποίηση ενός σχεδίου, όπως ένα αυτοκίνητο για τις μεταφορές μας, ένα γραφείο να στεγάσουμε την επιχείρησή μας, τα μπισκότα που θα πάρουμε μαζί μας σε κάποια εκδρομή ή τα βιβλία που αποστηθίζουμε για το πτυχίο μας, θεωρητικά, αν κάποιος μας έδειχνε τον τρόπο, θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Αντί αυτού, τα αγοράζουμε, εξοικονομώντας το πρώτο, το υπέρτατο αγαθό, τον χρόνο.
  • Σε κάθε περίπτωση, η αξία μιας οποιασδήποτε υπηρεσίας ή αγαθού που αγοράζουμε υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο που μας εξοικονομεί. Για να ταξιδέψεις μέχρι τη διπλανή πόλη,φερ'ειπείν, αν πάς με τα πόδια θα ξοδέψεις λιγότερα λεφτά αλλά περισσότερο χρόνο. Πηγαίνοντας με το λεωφορείο ή το αεροπλάνο, καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια αλλά λιγότερο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση η αξία της ενέργειας μετράται σε χρόνο.
  • Αγοράζοντας έτοιμα φαγητά, προσλαμβάνοντας καθαρίστριες για το σπίτι μας, το κάθε τι στο οποίο επενδύουμε χρήματα, μετράται σε χρόνο. Χρόνο να ασχοληθούμε με κάτι άλλο.
  • Χρόνο να ...τι? Τις περισσότερες φορές αυτό που κάνουμε με τον χρόνο που αγοράζουμε είναι να δουλεύουμε περισσότερο, ξεχνώντας ότι ο αρχικός μας σκοπός ήταν άλλος. Ο χρόνος που θα μας εξοικονομούσαν όλες αυτές οι έγνοιες ήταν για να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν, κι όμως τελικά δουλεύουμε ώστε να έχουμε αυτά που χρειάζεται για να δουλέψουμε περισσότερο.
  • Η αξία των πραγμάτων έγκειται στον χρόνο που επενδύουμε σε αυτά, είτε πρόκειται για τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε για τη δουλειά μας είτε για τους ανθρώπους που ονομάζουμε δικούς μας και με ένα κλικ της μοίρας χάνουμε έτσι απλά. Νομίζουμε οι άφρονες ότι για να δώσουμε το χρόνο μας σε κάτι πρέπει πρώτα αυτό να αξίζει αλλά αυτό που δίνει αξία στα πράγματα και στους ανθρώπους είναι ο χρόνος που θα τους αφιερώσουμε.
  • Ίσως τελικά είναι προτιμότερο να πλένουμε μόνοι μας τα πιάτα, να φτιάξουμε μόνοι μας το ράφι της κουζίνας και να ασχοληθούμε οι ίδιοι με το διάβασμα των παιδιών. Ίσως ,τελικά, η ευκολία είναι απώλεια.

9 σχόλια:

  1. Καταπληκτικη αναρτηση!!!
    (την "εκλεψα" ήδη)

    Πολυ ευρηματικο αυτο εντος της παρενθεσης στον τιτλο και πολυ μεγαλη αληθεια η τελευταια προταση.

    Καλη Κυριακη!!!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ με την τοποθέτηση.
    αυμφωνώ με τον αντώνη ότι είναι καταπληκτική ανάρτηση (το αποδεικνύει το γεγονός ότι μ'αρέσει :-)).
    θα ερχόμουν να στο πω από κοντά αλλά δεν έχω ...χρόνο :-)
    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο υπολογιτής μου απέπνευσε εχθές παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να τον κρατήσουν στη ζωή. Μετά απο ηλεκτροσόκ, μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή, κατέληξε γύρω στις 11;00.

    για αυτό μην ανησυχήσετε που αργώ να απαντήσω. είναι που περιμένω τη σειρά μου στο λαπτοπ.

    αντώνη
    κλέψε ότι θες. είμαι από αυτούς που μισούν τη δόξα, αλλά όχι το χρήμα
    χαχαχαχα!

    αδερφέ
    θα έρθεις, που θα πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μενα η συνειδητοποίηση αυτού που έχεις ως τίτλο ήρθε σ'ενα ταξίδι που είχα κανει στην Αμερικη ενώ ήμουν φοιτητής εδώ.
    Με πολύ περιορισμένο μπάτζετ και αγνοώντας που θα κοιμόμασταν την επόμενη,φυσικό είναι να ψάχνω εξαντλητικά να βρω την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για τα δώρα που ήθελα να πάρω και εναν φωτογραφικό φακό που με ενδιέφερε.
    Ψάχνοντας για μια πιθανή καλύτερη ευκαιρία δεν έκλεινα μια-μια τις υποθέσεις,με αποτέλεσμα αφενός να έχω χάσει πολύτιμο χρόνο από ενα once in a lifetime ταξίδι,αφετέρου στο τέλος έτρεχα και δεν έφτανα και ούτε μπόρεσα να ξαναβρώ τις αρχικές επιλογές.
    'Οταν γύρισα λοιπόν,τότε συνειδητοποίησα βαθιά πόσο λάθος ήταν το αξίωμα του Σκρουτζ Μακ Ντακ,(παρά την αυθεντία του σχετικά με τα οικονομικά)"οτι ο Χρόνος είναι Χρήμα".
    Οχι,ο Χρόνος είναι ανεκτίμητος.
    Φεύγει και δεν ξανάρχεται.
    Αντίθετα,το Χρήμα και να φύγει,πιθανότατα από κάπου αλλού θαρθεί.
    Πολύ ωραία ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λογικός και τετράγωνος
    ναι, αυτό είναι ένα μάθημα που το μαθαίνουμε σχετικά αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O 2ρος ΘΔΝ βέβαια μας εξηγεί ότι το κέρδος στην ουσία δεν υφίσταται μιας και κάτι θα πρέπει να θυσιάσεις γι' αυτό.
    Εξ ου και είναι προτιμότερη η οριακή λειτουργία στην κατάσταση της βιωσιμότητας, έναντι της οποιασδήποτε κερδοφορίας!

    Γιατί απλά κάθε κερδοφορία θυσιάζει περισσότερα απ' όσα αν είχαμε αρκεστεί στην βιώσιμη κατάσταση. Και απλά εμείς προσπαθούμε να επιβάλλουμε "σε άλλους" τη θυσία και κατά προτίμηση σε όσους δεν βλέπουμε ή δεν μας νοιάζουν, παρότι ουσιαστικά έτσι δημιουργούμε προβλήματα στον εαυτό μας.

    Είτε αυτοί οι άλλοι είναι άνθρωποι άλλης τάξης ή άλλης χώρας, είτε είναι η φύση που την επιβαρύνουμε με απορρίμματα ή με θερμότητα.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άμπανε
    έχεις δίκαιο, έτσι είναι. Κανείς δε νοιάζεται αν κάποιος άλλος πληρώνει το τίμημα.

    όλο και συχνότερα βλέπω όμως ότι τελικά είναι αλήθεια αυτό που λένε οι άγγλοι

    What goes around, comes around

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γι αυτό σου λέω βρε!
    Το μέλλον είναι στη βιωσιμότητα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!