Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Έχω οκτώ απορίες

  • Μία φίλη μου μου μίλησε για ένα φίλτρο βρύσης που υποτίθεται ότι καθαρίζει το νερό από τα βλαβερά χημικά που το μολύνουν. Μου είπε για τον μόλυβδο και τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν εκεί και για πολλά ακόμα.
  • Κι εγώ αναρωτιέμαι. Από πού να φυλαχθεί κανείς? Τα χημικά είναι παντού, από τα καθαριστικά και τα εντοκτόνα μέχρι το ψωμί που τρώμε και τον αέρα που ανασαίνουμε. Έστω ότι αγοράζω το φίλτρο αυτό. Θα πίνω καθαρό νερό. Μετά όμως θα ζήσω μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο πλαστικά ή συνθετικά αντικείμενα, με κάθε είδους ακτινοβολίες να διαπερνούν το είναι μου ανά πάσα στιγμή, με διάφορες επιστρώσεις στα ποτήρια και τα πιάτα και τα παιχνίδια, με υπολείμματα (αναπόφευκτα) καθαριστικών στις επιφάνειες, με χρωστικές και συντηρητικά στις τροφές, κρέας με ορμόνες και αντιβιοτικά, λαχανικά με φυτοφάρμακα και λιπάσματα, με καλλυντικά που είναι "ασφαλή" και ουσιαστικά, οτιδήποτε κάνουμε αφήνει κάποιο χημικό αποτύπωμα στο κορμί μας.
  • Και προχωράω παραπέρα τον συλλογισμό. Το οικολογικό αποτύπωμα της δυτικής ζωής ποιό είναι? Οι τόνοι καθαριστικών που χρησιμοποιούνται για να αστράφτουν τα σπίτια μας, πώς παράγονται και πού καταλήγουν? Οι αναθυμιάσεις που εισπνέουμε από αυτά τί μας κάνουν? Μήπως είναι καλύτερη (και οικολογικότερη) η σκόνη και το ακάρι?
  • Τί είναι καλύτερο, να αγοράζω ξύλινα, βαμβακερά , γυάλινα, μεταλλικά και χάρτινα που είναι φυσικά υλικά που σημαίνει ότι ανακυκλώνονται και δεν είναι καρκινογόνα αλλά συνεπάγονται επιβάρυνση των φυσικών πόρων, ή να προτιμήσω συνθετικά και πλαστικά που είναι φθηνότερα, κρατάνε περισσότερο (συνήθως) και επίσης ανακυκλώνονται αλλά παράγονται από πετρέλαιο? Συνολικά, τί είναι καλύτερο για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον? Το φίλτρο βρύσης που μου δίνει καθαρό νερό, πόσο οικολογικό είναι?
  • Είμαι τόσο μπερδεμένη με αυτά τα ζητήματα που απλά συνεχίζω να κάνω ότι έκανα και πριν, ξέροντας ότι κάτι από όλα αυτά θα προξενήσει ασθένειες σε εμένα και την οικογένειά μου αλλά και τί άλλο να κάνει κανείς? Δεν μπορείς να μην τρως τίποτα, ούτε να μην καθαρίζεις.
  • Το ποσοστό των πληθυσμών που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής, προξενεί αλλαγές στο κλίμα και τα οικοσυστήματα, ωστόσο είναι το όνειρο όλων. Είναι ο μόνος τρόπος να ζει κανείς? Υπάρχει κάτι άλλο που να είναι εφικτό και βιώσιμο? Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, μήπως μπορεί να αλλάξει και κάτι άλλο στη ζωή μας?
  • Καλημέρα από την Αθήνα!

20 σχόλια:

  1. Απο την Αθηνα???

    Καλημερα!

    Οσο για την αναρτηση, οι αποριες σου για μενα που ειμαι εντελως ασχετος ειναι ρητορικες.
    Ο καθενας μεσα στην αγνοια του κανει οτι του κατεβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί, για καναδυό μερούλες.

    Κάπως έτσι κι εγώ, ότι με φωτίσει ο θεός (ή κάποιος τελωσπάντων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάαααααλο!
    Για το οικολογικό αποτύπωμα του δυτικού τρόπου ζωής.
    Που μην νομίζεις, και ο ανατολικός ζήλεψε (ή τον «μάθαμε» να ζηλέψει) και προσπαθεί να του μοιάσει!
    Ιοντοανταλλακτικές ρητίνες λογικά είναι το φίλτρο. Και να κάνει κάποια δουλειά αλλά δεν είναι και «δια πάσαν νόσον και…» όπως διαφημίζετα.
    Όσο περισσότερα κάνει κάποιος μόνος του και όσο «απέχει» από την υψηλή τεχνολογία, ενστερνιζόμενος έναν φυσικό τρόπο ζωής, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολικές καταδίκες της βέβαια, τόσο περισσότερο «προστατεύεται».
    Το ακάρι πάντως δεν είναι «οικολογικότερο»…
    Το τι είναι καλύτερο να αγοράζεις είναι δύσκολο ν’ απαντηθεί. Ξεκίνα καλύτερα με το να αγοράζεις λίγα και καλά και μετά, ανάλογα με τη χρήση τους παίρνεις απ’ όλα – και πλαστικά. Είπαμε, φερόμαστε ορθολογιστικά. Δεν γεμίζομε τη φύση πλαστικό αλλά δεν καταδικάζουμε κι όλας κάθε μορφή πλαστικού. Πλαστικές σακούλες και γενικότερα συσκευασίες (κάθε είδους) να προσπαθείς να αποφεύγεις και για τα άλλα βλέπουμε.
    Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν άλλοι τρόποι ζωής, αλλά πόσοι θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής.

    (Φεύγα καλέ απ' τα τσιμέντα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λίγα και καλά, είναι αυτό που προσπαθώ να τηρώ.

    η απορία μου όμως αφορά περισσότερο τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη ποσότητα "αναλώσιμων". Η λάτρα του σπιτού πχ απαιτεί ισχυρά απορρυπαντικά και σφουγγάρια, wettex, σφουγγαρίστρες και πάμπολλα άλλα. Η λειτουργεία ενός σχολείου ή μίας τράπεζας ή ενός υπουργείου προϋποθέτει τόννους χαρτιού και γραφικής ύλης κάθε είδους. Το εμπόριο απαιτεί καύσιμα και δρόμους στρωμένους με άσφαλτο.

    αυτό που διάβασα και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, είναι ότι από την αναπνοή των ανθρώπων εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου σε ποσότητα ίση με όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου.
    Είναι δυνατόν?

    (Καλά, καλά! Φεύγω, μη σπρώχνετε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω παναϊαμ!
    Τι κάνει ο άνθρωπος;
    Είναι φοβερό το πώς διαστρεβλώνονται τα πάντα στο βωμό εγώ δεν ξέρω ποιών συμφερόντων!!!
    Το γεγονός πως οι ζωντανοί οργανισμοί αναπνέουν δεν έχει καμία επίπτωση στο οικοσύστημα. Τα «αέρια του θερμοκηπίου» που εκλύονται από όλους τα ζωντανούς οργανισμούς είναι ίσα με αυτά που απορροφήθηκαν από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση και συνεπώς είναι αδιάφορα ως προς το σύστημα.
    Τα αέρια που εκλύονται από τα αυτοκίνητα προέρχονται από την καύση υλών που δεν δημιουργήθηκαν σήμερα από τη φωτοσύνθεση και άρα δημιουργούν φαινόμενο του θερμοκηπίου γιατί υπάρχει ρυθμός συσσώρευσης. Ο χαρακτηρισμός ενός αερίου ως «αέριο θερμοκηπίου» είναι καταχρηστικός. Το ίδιο μόριο έχει άλλη επίδραση ανάλογα με το από πού παράγεται και αν κλείνει ο κύκλος ζωής του.
    Ξέρεις, όταν ακούω τέτοια πράγματα, τα οποία τελικά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και έχουν τραγική επίδραση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αρχίζω πολύ σοβαρά να πιστεύω πως πρέπει να αναθεωρηθεί η έννοια της ελευθερίας λόγου. Γιατί αυτό καταντάει ασυδοσία λόγου!
    Κατά τα λοιπά ναι, όταν μιλάμε για αναλώσιμα, πρέπει να περιοριστούμε στην δυνατόν μικρότερη δυνατή ποσότητα, με όσο το δυνατόν πιο φυσικές διαδικασίες παραγωγής (ώστε να μην δημιουργούμε ρυθμούς συσσώρευσης και άρα να μη θίγουμε τη βιωσιμότητα) και όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωτική ανακύκλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να'σαι καλά που απάντησες τη χαζή μου ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ερώτησή σου δεν είναι καθόλου χαζή. Μακάρι να την απεύθυναν όλοι, αντί να αποδέχονται ό,τι χαζομάρα ακούσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γεια σου athinovio. Για να εχουμε καπως ησυχη τη συνειδηση μας ας κανουμε ενα μικρο καταλογο απο τα ειδη που πιθανολογουμε οτι θα ειναι ασφαλη. Το λιγο ειναι καλυτερο απο το καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα κυνική
    το βρίσκω δύσκολο να κάνω αυτη τη λίστα. είναι τόσα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όντως έτσι είναι!
    δεν ξέρουμε πια πως να φυλαχτούμε και τι να αγοράσουμε!

    και βγάλε ρε κορίτσι μου τη λεκτική επαλήθευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. άλλαξα λίγο τις ρρυθμίσεις και ελπίζω να μην έχω σπαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΑΠΟΥΡΩ μια ζωή έχει ένα καράβι απορίες,εσύ μόνο οχτώ;
    -Αν η αναπνοή μολύνει το περιβάλλον,η εκπνοή εκ των όπισθεν το καθαρίζει; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ομολογώ δεν το είχα σκεφτεί αυτό.
    :)
    σύμφωνα με τον άμπανο πάντως , εκλύονται αλλά δεν επηρεαζουν αρνητικά το περιβάλλον.

    είμαι σίγουρη ότι με τα χρόνια και την εμπειρία θα έχω και πιο ενδιαφέρουσες απορίες...
    :)
    :)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θα συμφωνήσω γενικά με το φίλο Darthiir the Abban . Πιστεύω πως αυτές οι απορίες και οι προβληματισμοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από φυσιολογική αντίδραση των ενήλικων στις αλλαγές τις οποίες αναγκάζονται να ακολουθήσουν και να προσαρμοστούν.
    Είναι , στην ουσία, η ευχή όλων μας να μέναν τα πράγματα απλά και εύκολα όπως όταν ε΄'ιμασταν παιδιά.
    Γιατί δηλαδή να πρέπει να μελετάμε 100 επιστημονικά άρθρα πριν διαλέξουμε τι θα τρώμε, γιατί θα πρέπει να ξέρουμε ποια βιομηχανία τηρεί τους κανόνες υγιεινής πριν διαλέξουμε τι τυρί θα φάμε, γιατί, γιατί γαιτί?
    Όταν είμασταν παιδιά όλα ήταν απλά.Τρώγαμε ότι μας έδινε η μαμα.
    Μήπως όμως αυτό που έχει αλλάξει πραγματικά είμαστε εμείς και όχι η κοινωνία και ο πλανήτης?
    Μήπως και όταν είμασταν παιδιά η μαμα ανησυχούσε (ή έπρεπε να ανησυχεί)?Μήπως πάντα δεν υπήρχε ο προβληματισμός των νέων προίόντων και της επίδρασής τους?Σας θυμίζει τίποτα το Τσερνόμπιλ?
    Όπως και να έχει, εγώ δεν συμφωνώ με αφορισμούς (παρότι βολεύουν σαν άλλοθι)του τύπου δεν καθαρίζω το σπίτι γιατί το ακάρι είναι πιο υγιεινό από το αζαξ.
    Όσο για άλλους τρόπους ζωής, πάλι δε συμφωνώ γιατί είναι ψευτοδίλλημα και κρύβει υποκρισία (όχι από την αθηνά, αλλά από όλους μας). Το πραγματικό δίλλημα είναι άλλος τρόπος σκέψης και νοοτροπίας και όχι απλά το "να πάω να ζήσω στα βουνά όπου όλα είναι υγιεινά και απαλλαγμένα από τη βρωμιά του καπιταλισμού και να απεξαρτηθώ από τις ψευτοαπολαύσεις των δυτικών".
    Άμα θέλει ο γονιός μπορεί κάλιστα (ασχέτως το που ζεί) να ξοδεύει παραπάνω χρόνο με τα ψώνια, τη μαγειρική, τη καθαριότητα , τις εκδρομές, το παιχνίδι και λιγότερο πχ με το μπλόγκιν (δεν είναι σπόντα).
    Και μην μυθοποιούμε το "παλιά" και το "χωριό".
    Και παλιά καθαρίζαν στα χωριά οι άνθρωποι το ακάρι, απλά τους έπερνε δεκαπλάσιο χρόνο. Τέτοια αντιμετώπιση είχαν και στην Καρδίτσα πριν κάτι χρόνια, και όταν μολύνθηκε το νερό τρέχαν όλοι στα νοσοκομεία.
    Προς θεού , δεν τάσσομαι υπέρ της υστερίας και του πανικού και της μανίας, αλλά μεγάλε μου, αν είσαι γονιός (και όχι μόνο) θα ψάξεις, θα διαβάσεις θα δοκιμάσεις και φτού και από την αρχή.Δεν κατάλαβα, σου πέφτει βαρύ? (το ερώτημα δεν πάει στην Αθηνά).
    Παρακαλώ όχι αφοριστικά ψευτοδιλλήματα στη μπλογκόσφαιρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. A, και περί πορδών :
    πάντα έψαχνα να βρώ μια επίσημη τοποθέτηση του επιστημονικού κόσμου στο ερώτημα "αν σφίγγεσαι πολύ να κρατήσεις μια πορδή , κάνει κακό στην υγεία"?
    Μια οριστική τοποθέτηση της επιστημονικής κοινότητας στο παραπάνω ερώτημα , πιστεύω ότι θα διευθετούσε πολλά κοινωνικά ζητήματα εφ άπαξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και γω τα είχα περάσει αυτά.
    αλλά τελικά κατάληξα οτι πρέπει να κάνουμε ο καθένας μόνος του την πολιτιστική του αντίσταση, μέσα απ το φαί και τις γεύσεις.
    Άν το καλοσκεφτείς,δεν είναι καθόλου αθώο όσο φαίνεται.
    (http://miadomatadenferneitinanoixi.blogspot.com/2008/02/blog-post_07.html)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ασχοληθεί ποτέ με το θέμα, αλλά και να είχα ασχοληθεί δεν είμαι ειδκός οπότε οι συμβουλές μου θα ήταν άχρηστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μακλάουντ
    1)αν λάβεις υπόψιν ότι αυτό που παθαίνεις από το ακάρι και τη σκόνη γιατρεύεται πιο εύκολα από αυτό που παθαίνεις εισπνέοντας χημικά, νομίζω ότι οι απορίες μου είναι πολύ λογικές.

    2)σαν γονιός αλλά και σαν σκεπτόμενο άτομο μάλλον ωφείλω να αναζητήσω το καλύτερο δυνατό και όχι αυτό που έχω συνηθήσει

    3)ψευτοδίλημμα είναι να νομίζεις ότι ανάμεσα στα βουνά και στο διαμέρισμα με τα εκατοντάδες ψιλο-λοΐδια δεν υπάρχει μια ενδιάμεση, μία καλύτερη λύση.

    4)το θέμα δεν είναι το τι πέφτει βαρύ η όχι αλλά που και ποιος λέει την αλήθεια όταν οι πληροφορίες είναι χαοτικές και αντικρουόμενες, ακόμα και στους επιστημονικούς κύκλους. πχ, μία πρόσφετη έρευνα ισχυρίστηκε ότι τα κινητά δεν είναι επικύνδινα τη στιγμή που στο γιουτιούμπ κυκλοφορεί ένα κλιπάκι με κάτι σπόρους καλαμποκιού που γίνονται ποπκορν όταν μπουν ανάμεσα σε 4 κινητά την ώρα της κλησης.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑρΛΟΥΜΠΑ?

    αυτό είναι και το νόημα της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ναι, είναι μία άλλου είδους επανάσταση
    :)
    μου αρέσει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το προηγούμενο ήταν για την δήμητρα
    πάμε τώρα στον γιάννη

    γιάννη, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι κάτι ξέρει.

    να περνάς και να μη χάνεσαι, μου αρέσσει η κουβέντα μαζίσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!