Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Τίποτα Δεδομένο

  • Τα προσωπικά δεδομένα που πολλοί έχουν καταγράψει στο διαδίκτυο αγοράζονται και πωλούνται από τις εταιρείες για να αξιοποιηθούν ως στατιστικές πληροφορίες. Αυτό το ξέραμε. Κι αν δεν το ξέραμε, το φανταζόμαστε. Φωτογραφίες, επαγγελματικά στοιχεία, επίπεδο μόρφωσης, προτιμήσεις μουσικές ή άλλες, όλα διαβάζονται και εκτιμούνται και αξιοποιούνται αναλόγως. Ακόμα και κάτι χαζοτέστ τύπου "ποιός χαρακτήρας από Τα Φιλαράκια είσαι" που τα συμπληρώνεις για πλάκα και ελαφρά τη καρδία, χωρίς να είσαι και πάντα ειλικρινής, κάποιος, κάπου τα παίρνει σοβαρά και σα μερμήγκι τα μαζεύει ένα-ένα σα ψίχουλα, ακούραστα και ακατάπαυστα.
  • Ε, και?
  • Γιατί μας ενοχλεί αυτό? Γιατί μας κάνει να θέλουμε να διαγράψουμε ότι έχουμε γράψει για τον εαυτό μας και γιατί αγανακτούμε? Αν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενός προϊόντος που θα με εξυπηρετεί καλύτερα, όπως ένα ασφαλιστικό πακέτο , αυτό γιατί είναι κακό? Μία ιδεώδης κοινωνία, όπου όλα πάνε ρολόι, πως αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει? Θαυμάζουμε την οργάνωση των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να ξέρουμε πόσες ελευθερίες έχουν στερηθεί για να το πετύχουν. Όταν όμως ακούς τους πολίτες των χωρών αυτών να διαμαρτύρονται για μέσες-άκρες τα ίδια πράγματα που μας ενοχλούν και στο ελλαδάκι, αυτό σε βάζει σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις.
  • Αυτό που μας ενοχλεί είναι η ληστρική φύση του ανθρώπου. Αυτός που βρίσκεται χαμηλά, πιστεύει στην καλωσύνη και τη γενναιοδωρία γιατί αυτό τον συμφέρει. Αυτός που βρίσκεται ψηλά πιστεύει στο δίκαιο του δυνατότερου γιατί αυτό τον συμφέρει. Και αν οι δύο τους αλλάξουν θέση, θα αλλάξουν και πεποιθήσεις, όπως όλοι ξέρουμε. Ξέρουμε ότι αυτός που θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα, δεν θα το κάνει για το καλό της κοινωνίας αλλά για να πλουτίσει, δηλαδή αποσπώντας σου τα ωραία σου λεφτάκια, για ένα όσο πιο φτηνό προϊόν γίνεται, ώστε το κέρδος του να είναι το μεγαλύτερο δυνατό. Θα σου πουλήσει ότι χειρότερο στην όσο υψηλότερη τιμή του επιτρέψεις.
  • Φυσικά είναι και από μόνο του εκνευριστικό να έχεις κάποιον όλην ώρα πάνω από τον ώμο σου (μεταφορικά)να καταγράφει ότι κάνεις με ένα "Α,χα! Ώστε σ' αρέσουν οι μελαχροινοί!" και να βγάζει συμπεράσματα από το κάθε τι. Απλά είναι εκνευριστικό, τελεία.
  • Τι μπορείς να κάνεις? Τίποτα στην ουσία. Μπορείς να διαγράψεις ή να αλλοιώσεις τα δεδομένα σου, μπορείς να πάψεις να ασχολείσαι με το facebook ή οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο, ή μπορείς να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους. Ότι και αν κάνεις πάντως τα μερμήγκια των δεδομένων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους.

1 σχόλιο:

  1. Μας ενοχλεί γιατί (α) όπως είπαμε και παλιότερα εδώ μέσα, η προπαγάνδα ζεί και βασιλεύει, (β) γιατί τα προϊόντα που δημιουργούνται καλύπτουν τεχνηέντως δημιουργημένες ανάγκες μέσω του (α) και της συλλογής δεδομένων και (γ) γιατί αν ήθελα να πουλήσω τα προσωπικά μου στοιχεία το έκανα μόνος μου και δεν αποδέχομαι την λειτουργία των μυρμηγκιών που αναφέρεις...

    Άσε, δράμα. Το facebook δεν επιτρέπει καμία διαγραφή!
    (Σου είπα πως ουδέποτε μπήκα στον πειρασμό ν' ανοίξω εκεί λογαριασμό; :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!