Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Άλλη Μία Από τις Τόσες Αφελείς Σκέψεις Μίας Νοικοκυράς, Λίγο Πριν Το Μεσημεριανό Καφεδάκι Στον Καναπέ.

  • Οι άνεργοι υπάρχουν. Είναι κάμποσοι. Υπάρχουν και πολλοί από αυτούς παίρνουν το επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα δουλεύουν παράνομα σε επιχειρήσεις χωρίς ασφάλιση. Η πρότασή μου είναι η εξής. Αφού έτσι κι αλλιώς πληρώνονται για έναν χρόνο, γιατί να μην απασχολούνται κιόλας, σε όποιον τομέα ειδικεύεται ο καθένας υποχρεωτικά, δηλαδή κάτι σαν πρόσληψη. Με τη μορφή υποαπασχόλησης, θα μπορούσαν να προσφέρουν κοινωνικό έργο σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, ή και στον καθαρισμό ή επισκευή δημόσιων κτιρίων, που τόσο το έχουν ανάγκη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 100000 άνεργοι (υποθετικά πάντα....) και το μεροκάματο είναι 40€ τότε μιλάμε για πολλές εργατο-ώρες.
  • Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη στρατιωτική θητεία. Η στρατιωτική εκπαίδευση καθαυτή κρατάει το πολύ τρείς μήνες. Για τους υπόλοιπους οι φαντάροι, ναύτες και σμηνίες μπορούν να στρώνουν δρόμους, να χτίζουν σχολεία ή να εργάζονται στον δήμο όπου υπηρετούν. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει?
  • Με αφορμή την ανάρτηση του Σπύρου, σκέφτηκα το εξής. Αφού κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει ότι καταχράστηκε, οι τράπεζες δεν συναινούν στην μοναδική κοινωνική συνεισφορά που μπορούν να προσφέρουν ( να ρίξουν τα επιτόκια δηλαδή) και με τις εισπρακτικές πολιτικές από ήδη γονατιστούς θα μας ρίξουν εντελώς στο χώμα, και ίσως κάτω από αυτό, τότε ίσως ήρθε η ώρα να συνεισφέρουν και οι μεγάλοι στην κοινωνική συνοχή.
  • Με δωρεές.
  • Ας μην τα πληρώσει όλα ο τρείς-κι-εξήντα-οικοδόμος.
  • Τα λύτρα(με ύψιλον, ανορθόγραφοι!) του μεγαλοεφοπλιστή και μόνο μπορούν να βοηθήσουν ένα σωρό οικογένειες και επιχειρήσεις.
  • Η κοινωνική συνοχή που είναι, πόσο κοστίζει και σε τί ωφελεί αν είναι μονομερής?

7 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα
    Καλό. Όχι, σοβαρά το λέω, ενδιαφέρον. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι (α) στην ουσία δημιουργείς θέσεις υποαπασχόλησης και υποπληρωμής και (β) δεν θα άφηνες στην ουσία χρόνο για να ψάξουν για δουλειά.
    Άλλωστε μην ξεχνάμε για τις θέσεις 4ωρης απασχόλησης που δεν μπορείς να φύγεις πριν το 8ωρο…
    Άσε, βρώμα. (όσο για τις ελαστικότητες, τις μερικές απασχολήσεις, υποαπασχολήσεις stage και τα λοιπά συναφή, μάλλον αντιλαμβάνεσαι πόσο κάθετα πλάγια και διαγώνια ενάντιο με βρίσκουν…)
    Σε θεωρητικό τώρα επίπεδο η στρατιωτική θητεία είναι αυτό που λες (σε θεωρητικό). Το να βάλω όμως τους φαντάρους να στρώνουν δρόμους και να χτίζουν, δε θα το έκανα ποτέ. Θέμα ασφάλειας εργοταξίου και τα συναφή, άσε μεγάλη ιστορία, ως εργολάβος δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο και ως γονέας και μηχανικός που γνωρίζει από εργοτάξια επίσης.
    Περί τράπεζας βασικά εμένα η δική μου άποψη είναι η.. δήμευση αλλά είπαμε, είμαι παρωχημένων αντιλήψεων… εντάξει, σίγουρα δεν εννοώ μια δήμευση του στυλ μπάτε σκύλοι αλέστε, αλλά όποια δεν ασκεί κοινωνική πολιτική – είτε τράπεζα, είτε εταιρεία – αλλά απλά κερδίζει χωρίς να αναλαμβάνει και το κόστος των ευθυνών της αλλά και του "επαγγέλματος", ναι, να δημευθεί πάραυτα, όχι να αγοραστεί. Αν αγοραστεί πάλι ο φορολογούμενος πληρώνει…
    Κοινωνία συνοχής υπάρχει μόνο όταν νοιάζεσαι για τον διπλανό σου εξίσου με τον εαυτό σου και κινείσαι συλλογικά και συνολικά μαζί με τους άλλους, όχι μόνος σου. Κοινωνία συνοχής σημαίνει ανθρώπους μέλη κοινωνίας, όχι ατομιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη πρόταση εχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά είναι προφανώς ότιο κάποιος θα πληρώνεται για ωφέλιμο χρόνο που δαπανά και στα αρνητικά ότι δεν δημιουργούνται έτσι οι θέσεις απασχόλησης. Πάντως αναμφισβήτητα υπάρχουν περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι θέσεις σχολικών τροχονόμων ή σε άλλες εθελοντικές "εργασίες" που θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

    Το 2 δεν γίνεται. Αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο ας εφαρμοσουμε απευθείας το γερμανικό σύστημα που οι πτυχιούχοι απασχολούνται σε καρτικές ή δημοτικές υπηρεσίες χωρίς να πληρώνονται για τη διάρκεια της θητείας τους.

    Για τις τράπεζες τι να πω...;

    Οσο για τα λύτρα δεν το κατάλαβα. Ναι μπορεούν να βοηθήσουν, αλλά ποιος θα τα δώσει, οι απαγωγείς ή δεν θα τα δώσει η οικογένεια, αλλά θα τα προσφέρει σε επιχειρήσεις και οικοογένειες; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γειά σου νίκο και welcome back που λένε και στο χωριό μου
    :)
    αυτό με τις τράπεζες είναι λίγο λαϊκισμός, περισσότερο έτσι για τη χαρά της υπερβολής, παρά πραγματική πρόταση.

    τους τελευταίους 2 μήνες με απασχολεί το εξής θέμα: πως θα αλλάξει η πορεία των πραγμάτων πριν φτάσουμε στον πάτο και χωρίς να γίνουν βίαιες και εκρηκτικές ανατροπές. αφορμή στάθηκε κάποια ανάρτηση και φυσικά πρόκειται για μία θεωρητική υπόθεση.

    ο άντρας μου λέει ότι έτσι που είμαστε μόνο πόλεμος ή χούντα (χτύπα ξύλο χριστιανέ μου!) εγώ όμως αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει καμμία ελπίδα.
    dreaming is allowed.
    daydreaming is compulsory.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άμπανε
    στην αυστρία ήδη εφαρμόζεται η εργασία των φαντάρων καιι από όσο ξέρω δεν υπάρχουν παρατράγουδα καμμίας μορφής.
    όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει πραγματικός έλεγχος και προσωπικ΄ευσυνειδησία(αγαπημένη μου λέξη όπως έχεις καταλάβει...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν στην Αυστρία οι φαντάροι στρώνουν δρόμους, ή απλά κάνουν κάποιου είδους κοινωνική προσφορά (σε τί έγκυρες αποδείξεις βασίζεις αυτό που λες;), αλλά ούτε συμφωνώ στις άκριτες αντιγραφές ξένων συστημάτων, ακόμα και αν αυτά φαίνονται εκεί να δουλεύουν, ούτε θα δεχόμουν σε δικό μου εργοτάξιο φαντάρους, ούτε θα δεχόμουν άκριτη χρήση των φαντάρων για κοινωνικούς σκοπούς, απομακρυσμένη από το πεδίο δραστηριοποίησής τους ως πολίτες προ και μετά της θητείας τους.

    Και πέραν τούτου, το ότι οι όποιοι ξένοι, στη χώρα τους, εφαρμόζουν κάτι που φαίνεται να μας αρέσει σαν ιδέα δε σημαίνει ούτε ότι έχουν δίκιο, ούτε ότι είναι σωστό αυτό το κάτι.

    Θα σε στενοχωρήσω, αλλά αν σε ενδιαφέρουν οι ομαλές μεταβάσεις (αν υφίσταται κάτι τέτοιο, εγώ δε πιστεύω σε αυτό), ούτε τα εγγόνια σου δεν πρόκειται να τις βιώσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άμπανε
    (με αυτό το όνομα σε φαντάζομαι σαν πραγματικό άραβα! θα σε λέω μπάμπη)

    αυτό για την αυστρία το έμαθα από πρόσωπο συγγενικό που ζεί και εργάζεται εκεί, και όντως πρόκειται για κοινωνική προσφορά περισσότερο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και για άλλα έργα.

    Φυσικά και δε νοείται κάτι τέτοιο αν δεν είναι συνδεδεμένο με τις δεξιότητες του κάθε ατόμου και με την ειδικότητά του εκτός στρατού(όπως οι γιατροί, πχ)

    πάντως μην ανησυχείς. δεν έχω τόσο μεγάλη επιροή ώστε να εισακουστούν οι προτάσεις μου (ωιμέ!) οπότε μάλλον είστε ασφαλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην αγχώνεσαι, ούτε οι δικές μου εισακούγονται. Κανένα άτομο δεν έχει την δύναμη ν' αλλάξει κάτι. Χρειάζεται συλλογικότητα για να γίνει αυτό, συνεπώς αλλαγές από μονάδες ατομιστικών συστημάτων σαν αυτό που ζούμε δεν είναι εφικτές. Δυστυχώς...

    Σκέψου πως οι δικές μου προτάσεις δεν εισακούγονται ακόμα και όταν πηγαίνουν πολύ ψηλά και είναι σύμφωνες με όλες τις πολιτικές που αναφέρεται πως ακολουθεί (θεωρητικά πάντα) η ΕΕ...

    Τί να λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!