Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Για τον Αντώνη.

  • Υπάρχουν πολλά που δεν μας τα λένε πριν κάνουμε παιδιά, ή ακόμα κι αν μας τα πουν, δεν τα συνειδητοποιούμε πλήρως. Μας λένε ότι είναι ωραίο, ότι έχει κούραση και ότι είναι μεγάλη ευθύνη αλλά το δύσκολο είναι αλλού για εμένα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει κάποιος είναι ότι από τη στιγμή του τοκετού και μετά θα περάσεις όλη τη ζωή σου με το ατομάκι που αργότερα θα γίνει άτομο. Ότι κάθε στιγμή σου δεν θα είναι πλέον δική σου αλλά και δική του από εδώ και στο εξής και ότι δεν θα μπορείς να του πείς "Περίμενε μέχρι να τελειώσω τη φορολογική δήλωση". Θα σε θέλει απίκο τώρα. Θα είστε μαζί για πάντα.
  • Ότι σχέδια είχες προγραμματίσει είναι πλέον έρμαια των αναγκών του παιδιού και ότι κι αν θες να κάνεις, από διακοπές μέχρι ύπνο ή μία βραδυνή έξοδος, θα πρέπει πρώτα να έχεις μεριμνήσει ώστε να έχεις καλυμμένο το μωρό. Ποτέ πλέον δεν θα είσαι μόνος γιατί ακόμα κι αν βρεθείς χωρίς αυτό η σκέψη σου θα είναι κοντά του. Θα ανησυχείς για το τι πρέπει να φάει, τι να φορέσει, τι τρόπους θα του εμφυσήσεις, πως θα ανταπεξέρθει στη μία ή την άλλη πρόκληση, αν τα κάνεις σωστά, και πολλές άλλες ανασφάλειες που ταλαιπωρούν τους γονείς. Ξαφνικά είσαι υπεύθυνος για τα πάντα και υπάρχουν φορές που θα αναρωτηθείς πόσο θα επηρεαστεί η μετέπειτα ζωούλα του από τη μία ή την άλλη τωρινή λεπτομέρεια.
  • Και αυτή είναι η ομορφιά της όλης υπόθεσης.
  • Στην αρχή, είναι σαν ένα γατάκι. Μουγκό και άβουλο, θέλει μόνο φαΐ και αγκαλίτσα. Η δική μου συμβουλή είναι να το αγκαλιάζεις πάντα, όσο κι αν σου λένε να μην το καλομάθεις, γιατί ο καλύτερος τρόπος να αγαπήσεις οποιονδήποτε είναι με το άγγιγμα, και γιατί η αγκαλίτσα είναι η απολαυστικότερη ανταμοιβή του γονιού. Μην το στερήσεις αυτό από τον εαυτό σου... Αργότερα δεν θα το έχει ανάγκη αλλά τώρα η αγκαλιά σου είναι ο μόνος τρόπος να νιώσει ασφάλεια. Και μίλα του όσο μπορείς. Μέτρα φωναχτά τις κουταλιές που βάζεις σκόνη γάλα, σχολίασε έναν ήχο που θα ακούσεις, περίγραψε αυτό που κάνεις (πχ αν καθαρίζεις μπιμπερά) και γιατί το κάνεις. Και όταν δεν μπορείς ή δεν έχεις τι να πείς τραγούδα. Με το άγγιγμα και με την κουβέντα, καταλαβαίνει τι νιώθεις. Ακόμα κι αν είσαι αγχωμένος ή νευριασμένος, είναι ανάγκη να εξοικειωθεί και με αυτό, μέσα στα όρια της λογικής πάντα. Μην αρχίσεις να σπάς αντικείμενα....Αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον θυμό σου, δώσε το στη μάνα του ή στη γιαγιά του ή όποιον είναι υπεύθυνος και πήγαινε αλλού να ηρεμήσεις. Προσπάθησε να βρείς τι είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο και αντιμετώπισέ το. Εγώ αγανακτούσα όταν είχα πολλές αγγαρείες στο σπίτι και ένιωθα ότι δεν τις προλαβαίνω, οπότε πήρα μία γυναίκα να με βοηθά στο σπίτι και βρήκα την ηρεμία μου.
  • Νά και κάτι άλλο. Η ηρεμία η δική σου.
  • Ένα φαγητό καλό, είναι κάτι που μπορείς να αγοράσεις. Ένα καθαρό σπίτι επίσης είναι κάτι το οποίο αγοράζεις ή βρίσκεις από αλλού, από το σόι φερ'ειπείν. Τα ρούχα το ίδιο, καθώς επίσης και τα παιχνίδια ή ένα όμορφο δωμάτιο. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που μόνο εσύ μπορείς να δώσεις στο παιδί σου και αυτό είναι ο εαυτός σου.
  • Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου και μην απαρνηθείς το ποιός είσαι . Αν σου αρέσει τι ψάρεμα, το διάβασμα ή οι αγώνες ταχύτητας, ή οτιδήποτε άλλο, τότε συνέχισε να το κάνεις, χωρίς βέβαια να παραμελείς τις ανάγκες του. Πέρνα μαζί του όσο περισσότερο χρόνο μπορείς, όσο σου επιτρέπει ο ρυθμός της ζωής σου και αν δεν μπορείς, φρόντισε να έχεις 20 λεπτά την ημέρα αποκλειστικά για εκείνον. Ο άντρας μου πχ, τα καλοκαίρια που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για κατούρημα, δεν χάνει την ευκαιρία να τους πεί το βραδυνό τους παραμύθι ή να τους βουρτσίζει τα δόντια. Αυτά είναι αντρικές δουλειές.....
  • Η πειθαρχία θα έρθει μετά την αγάπη. Αλλιώς επιβάλεις κάτι όταν πραγματικά αγωνιάς για την υγεία κάποιου και αλλιώς όταν απλά θέλεις να σε αφήσουν στην ησυχία σου. Αυτό θα συμβεί συχνά. Θα είσαι τόσο κουρασμένος που θα θέλεις να πάνε όλοι να .... ξέρεις τι. Είναι απαραίτητο να κρατήσεις τα προσχήματα και να εξηγήσεις ότι πρέπει να πάει για ύπνο τώρα και όχι αφού δει το παιδικό ως το τέλος, δηλαδή ότι είναι αργά, ότι πρέπει να έχει δύναμη για αύριο και ότι όλοι οι άνθρωποι κοιμούνται το βράδυ και παίζουν ή δουλεύουν την ημέρα. Αν του πεις να σε παρατήσει στην ησυχία σου, ή ότι σου τα έχει πρήξει ή ότι δεν έχεις την όρεξή του, τότε είναι σα να του λες ότι δεν τον αγαπάς και τότε είσαι χαμένος από χέρι. Γιατί το μόνο που ξεχωρίζει τον γονιό από οποιονδήποτε άλλον είναι η χωρίς όρους αγάπη.
  • Όταν θα έρθει η ώρα να κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ. Είναι απάνθρωπο (και για εσένα!)και δεν ξέρεις ποτέ αν έχει κάτι άλλο, όπως ένα ποναλάκι. Εσύ όταν νιώθεις άσχημα περιμένεις από αυτούς που σε αγαπάνε να σε φροντίσουν και όχι να σε αφήσουν μόνο σου για να στρώσεις χαρακτήρα......
  • Διάβασε, ψάξε, συζήτησε και φιλτράρησε ανάλογα με τη νοοτροπία σου ότι εσύ θεωρείς σωστό για το παιδί σου. Άκου αυτά που θα σου πούν οι γιαγιάδες. Έστω κι αν τα απορρίψεις ως ξεπερασμένα, μπορεί μία φορά να σε σώσει από τον πανικό.
  • Κάποια στιγμή, θα δεις το πλασματάκι αυτό να αντιγράφει τις κινήσεις σου, να ξεκαρδίζεται όταν του κάνεις γκριμάτσες, να κλαίει και να θέλει φιλάκι για να του περάσει το μίμι ή να έρχεται σε εσένα με ορθάνοιχτα ματάκια να σου δείξει το ένα ή το άλλο κατόρθωμα και τότε όλα θα αξίζουν τον κόπο.
  • Περί φαγητού: το μωρό δεν έχει ακόμα γευστικές εμπειρίες, άρα θα συνηθίσει ότι του σερβίρεις. Απόφυγε τις έντονες γεύσεις για τα πρώτα χρόνια. Σίγουρα στη ζωή του θα γευτεί νοστιμιές και γλυκά αλλά αν συνηθίσει από μικρό τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φυσική τους γεύση (που τελικά είναι πολύ καλή!) τότε δεν θα τα απαρνηθεί εντελώς όταν αρχίσουν να το κακομαθαίνουν οι θείοι και οι λοιποί συγγενείς. Τα παιδιά λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα οπότε είναι το ίδιο χαρούμενα αν ο παππούς τους φέρει έναν ανανά, αμύγδαλα ή μία σοκολάτα.
  • Συνταγή: Φρουτόψωμα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, περισσότερο ανταποκρίνονται στην ιδέα του κέικ παρά στο ίδιο το κέικ. Έτσι λοιπόν, ανακάτεψα φρουτόκρεμα( μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, σταφύλι ή σταφίδα......) με ζύμη κέικ χωρίς ή με ελάχιστη ζάχαρη και άφθονη κανέλα. Το λάτρεψαν παρόλο που μερικές φορές δεν φουσκώνει καλά και πήραν θρεπτικά στοιχεία παρόλο που περνούσαν τη φάση "όχι φρούτα με τίποτα".

13 σχόλια:

  1. Για μενα ολο αυτο;

    Ολα τα ευχαριστω του κοσμου ειναι πολυ λιγα.
    Το αντιγραφω αμεσως και το διπλο-τριπλο κανω save.

    :)))

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α,βρε Αντώνη,σε περιμένει μεγάλη χαρά!Φτού,σκόρδα!Με το καλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι γλυκά λόγια...
    άλλα και τι δύσκολες...οδηγίες χρήσεως στην πράξη...

    ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ξυπνήστε! κάντε το copy-paste. Στον εγκέφαλο.Και δε θα το μετανιώσετε.ΑΥΤΗ ειναι η πραγματική επένδυση σας για το μέλλον.

    Μπράβο ρε συ Αθηνά, έστω και ένας αναγνώστης σου να εφαρμόσει μία παράγραφο, έχεις ήδη προσφέρει κάτι πολύ πολύ σημαντικό.Και πάλι Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντώνη
    εσύ να 'σαι καλά...

    curioussss
    με κάνεις να κοκκινίζω....
    :)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ας το κάνουμε παιχνίδι: συμβουλές από παλαίμαχους γονείς για τον αντώνη......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το σώσω προς μελλοντική χρήση...πολύ μελλοντική το βλέπω, αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις!

    Αντε φίλε Αντώνη με το καλό και να τα τηρήσεις όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.
    Υπέροχες συμβουλές και όλες σωστές!
    Όσοι μεγαλώσαμε παιδιά καταλαβαίνουμε εντελώς το νόημα αυτών των οδηγιών προς τους ...ναυτιλομένους!! χαχαχα!!
    Αγάπη και πάλι αγάπη! αυτό λέω κι εγώ! και αγκαλιά! αλλά προς Θεού πρέπει κάποιες ώρες να ξέρει ότι δεν έχει αγκαλιά γιατί πρέπει κι ο γονιός να ξεκουραστεί να κοιμηθεί και να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες...
    Τα ξενύχτια είναι απελπιστικά, και πολλές φορές θέλεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, αλλά όπως λες δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αυτό που το ενοχλεί!!
    Όμως και οι γονείς πρέπει να μην εγκαταλείψουν τον εαυτό τους, πρέπει κι αυτοί να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν για να είναι ικανοποιημένοι και ευδιάθετοι! Ένας χαρούμενος γονιός είναι πάντα πολύ καλύτερος για το παιδί από έναν δύσθυμο, κουρασμένο και απογοητευμένο! το χρωστάνε λοιπόν στον εαυτό τους αλλά και στο παιδί τους, οι γονείς να φροντίζουν να είναι καλά και ικανοποιημένοι από τον τρόπο ζωής τους!
    Θέλω να προσθέσω ότι πολύ σωστό είναι αυτό που λες ότι πρέπει να τους μιλάμε ακόμη και ημερών να είναι...
    ΈΤσι έκανα κι εγώ, μιλούσα όταν έβαζα το γάλα, μιλούσα όταν την άλλαζα, μιλούσα και τραγουδούσα όταν τη νανούριζα, μέχρι που έγινε 5 μηνών και μία νύχτα που απλά την κράταγα στην αγκαλιά μου σιωπηλή, γιατί ήμουν κουρασμένη, γύρισε και με κοίταξε με τα ματάκια της και μου είπε την πρώτη της λέξη: '"νταντιντι";;; δηλαδή νταχτιρντί;; δεν έχει σήμερα;; ήθελε τραγούδι!! χαχαχα!!!
    Τρελλαθήκαμε με τον άνδρα μου!
    Υπέροχες και ανεπανάληπτες στιγμές!
    Με το καλό εύχομαι κι εγώ στο @φίλο μας Αντώνη και να γίνει ένας άριστος και ευτυχισμένος πατέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γειά σου μαριάννα παγωμένη
    :)
    έτσι, πέστα κι εσύ.....
    καλωσόρισες στο τσαρδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαριαννα, ευχαριστω πολυ!!!
    :)

    Καλημερα στην "οικοδεσποινα", και ας κανει απεργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αντώνη.
    ε, όχι, στην καλημέρα δεν κάνουμε απεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!