Βραδυνή Φιλοσοφία
- Ναι, πιστεύω στο πεπρωμένο. Όχι με την έννοια της αστρολογίας ούτε στο "γραφτό".
Πιστεύω ότι δεν είναι άπειρες οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο κάθε άνθρωπος, παρόλο που με τη λογική είναι άπειρες πράγματι .
- Οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την κάθε κατάσταση περιορίζονται ή καλύτερα αποδεκατίζονται , από την προσωπικότητα και τις επιθυμίες μας. Αν για παράδειγμα, πρέπει να διαλέξω τι επάγγελμα θα ακολουθήσω τότε στη θεωρία μπορώ να διαλέξω οτιδήποτε. Μπορεί να γίνω κάτι κοινό όπως δάσκαλος ή ηλεκτρολόγος, κάτι πιο ξεχωριστό όπως ηθοποιός ή ερευνητής ή κάτι εντελώς απίθανο όπως να γυαλίζω τα διαμάντια του σεϊχη ή να τραβάω με την κάμερα τις πολικές αρκούδες. Θεωρητικά όλα είναι πιθανά και όλα γίνονται.
- Την ώρα της κρίσης όμως, τότε που πρέπει να πάρουμε μία απόφαση βλέπουμε μόνο δύο ή τρείς πιθανότητες από τις άπειρες που υπάρχουν και αυτό γίνεται γιατί κάποια πράγματα δεν είναι στη φύση μας ή στον χαρακτήρα μας. Αν ξεμείνω από λεφτά (ένα άλλο παράδειγμα) πως θα βγώ από τη δύσκολη κατάσταση? Κάποιος θα έπιανε δεύτερη δουλειά. Κάποιος άλλος θα δανείζονταν. Κάποιος τρίτος θα περιόριζε στα εντελώς στοιχειώδη τα έξοδά του, κάποιος θα έβρισκε πλούσιο σύντροφο άλλος θα μετανάστευε και άλλος θα πουλούσε το κορμί του.
- Πολύ συχνά οι αποφάσεις μας στιγματίζονται από τα πράγματα που αποκλείεται να κάνουμε. Μπορεί να τρώμε ξύλο από τον άντρα μας αλλά ποτέ δε θα τον χωρίσουμε. Τα παιδιά είναι η δικαιολογία. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτόν για πολλούς και πολύπλοκους λόγους.Αν βρούμε καλοπληρωμένη δουλειά στη Αυστραλία και δεν είμαστε παντρεμένοι ούτε έχουμε άλλες υποχρεώσεις, πολλοί από εμάς θα πήγαιναν χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά πολλοί άλλοι ούτε που θα το συζητούσαν. Σαν τα κομμάτια του Tetris, το σχήμα μας είναι σταθερό και η θέση μας είναι προκαθορισμένη.
- Δεδομένου ότι ποτέ δεν έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αποφασίσουμε, τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις και οι επιλογές μας βασίζονται στο παρελθόν μας και όχι στο μέλλον , δηλαδή το μέλλον είναι συνέχεια και συνέπεια του παρελθόντος. Λογικό.
- Το ποιός είναι ο καθένας μας άρα και τί θα διαλέξει να κάνει εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από την εγκυμοσύνη που είχε η μητέρα μας. Από τη διατροφή μας. Από την ανατροφή μας. Από τις αρρώστιες που έχουμε περάσει, από τους δασκάλους μας, από τα γονίδια, από τις συγκυρίες, από αυτά που έχουμε συνηθίσει, από τα πάντα. Αν οι γονείς μας ήταν αυταρχικοί, τότε μάλλον σαν ενήλικες θα επιλέγουμε τα αντίθετα απο αυτά που εκείνοι θα μας συμβούλευαν. Αν ο δάσκαλός μας δεν πήρε χαμπάρι ότι δε βλέπουμε καλά στον πίνακα, τότε μάλλον δεν θα ακολουθήσουμε ακαδημαϊκή καριέρα ακόμα κι αν είμαστε διάνοιες. Αν κανείς δε μας αγαπούσε σαν παιδιά τότε για πάντα θα κοιτάμε τους άλλους από μακριά .Εκτός κι αν.......
- Εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας. Αν βλέπουμε ότι πληγώνονται αυτοί που αγαπάμε, δε μπορούμε να λέμε "εγώ έτσι είμαι". Αν βλέπουμε ότι καταστρεφόμαστε δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε οι γονείς μας. Αν βλέπουμε ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίγουμε τα μάτια και να ψάχνουμε τριγύρω. Ο εγκέφαλος πρέπει να χρησιμοποιείται πιο συχνά. Αλλά πρέπει να νοιαζόμαστε.
- Τα κομμάτια του Tetris στη διπλανή εικόνα μπορούν να είναι μαζί.
Κοινώς δεν είναι ούτε θέμα μοίρα, αλλά ούτε απειρισμού των επιλογών και "ελευθερίας επιλογής".
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα είναι θέμα αιτιών, κινούμενα αιτιοκρατικά.
Η ζωή είναι μια σκληρή παρτίδα πόκερ. Έτσι, δεν πρέπει να ποντάρουμε τα πάντα σε μία γύρα αλλά να κάνουμε οικονομία δυνάμεων και χρημάτων (αξιών) και ισοκατανομή σε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ένας έξυπνος επενδυτής δεν επενδύει σε ένα μόνο χαρτί (π.χ. lehman brothers...).
Ας σπείρουμε παντού μικρές ευτυχίες...
Καλό Σ/Κ
"Εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας. Αν βλέπουμε ότι πληγώνονται αυτοί που αγαπάμε, δε μπορούμε να λέμε "εγώ έτσι είμαι". Αν βλέπουμε ότι καταστρεφόμαστε δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε οι γονείς μας. Αν βλέπουμε ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίγουμε τα μάτια και να ψάχνουμε τριγύρω. Ο εγκέφαλος πρέπει να χρησιμοποιείται πιο συχνά. Αλλά πρέπει να νοιαζόμαστε."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικα μονο αυτο με καλυπτει στην ζωη μου κι αυτο προσπαθω.
Με νυχια και με δοντια.
Να μην τον κοιμιζω .
την καλησπερα μου
προτιμώ το καζάνι από τη βραδυνή φιλοσοφία...
ΑπάντησηΔιαγραφήάμπανε
ΑπάντησηΔιαγραφήεχθές μετά από 2 ποτήρια bailey's αναρωτήθηκα αν οι αποφάσεις μας είναι όντως αποφάσεις ή αν τελικά οδηγούμαστε στο να διαλέξουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς θα γίνει, δεδομένου ότι αυτοί είμαστε και αυτά θέλουμε. Δυστυχώς οι αναθυμιάσεις του δεύτερου ποτηριού με εμπόδισαν να ξεμπλέξω το νήμα των σκέψεών μου.
doctor
ΑπάντησηΔιαγραφήμου άρεσε πολύ αυτο που είπες με τις μικρές ευτυχίες. ειδικά όσοι έχουμε παιδάκια ξέρουμε πόσο αξίζουν.
φαραώνα
η ανάρτηση αυτή είχε σαν αφορμή τον ομηρικό αχιλλέα που επέλλεγε ξανά και ξανά το ίδιο πεπρωμένο, δηλαδή να πεθάνει ήρωας παρά να ζήσει κοινός.
αερόστατε
θα δω τι θακάνω και για σένα.
Σε αυτό το θέμα είμαι κάθετος.Είμαι πεπεισμένος ότι τη μοίρα σου την ορίζεις.Τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό.Στο πλαίσιο που σού επιτρέπεται.Και ανάλογα με τις συγκυρίες.Άρα ?
ΑπάντησηΔιαγραφή...και ακόμη δεν άρχισαν τα Bailey's...
Kαλό βράδυ
έτσι είναι .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν έχουμε όλες τις παραμέτρους όταν πρέπει να πάρουμε μιά απόφαση.
Γιαυτό και κάνουμε τα ίδια λάθη τις πιό πολλές φορές, και μάλλον είμαστε και προβλέψιμοι.
δ
υ.γ
στο φεγγάρι τάπινες καλέ;
kyrie
ΑπάντησηΔιαγραφήυποθέτω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη μοίρα μας όταν δε θολώνει η κρίση μας.
demetrat
βασικά ο διαολεμένος μου μεταβολισμός έχει ως εξής. ζαλίζομαι με το ενάμισι ποτήρι αλλά μέσα στο μισάωρο είμαι καιπάλι νηφάλια ανεξαρτήτως καταναλωθήσης ποσότητας οινοπνεύματος.
ίσως να πρέπει να το κοιτάξω αυτό.....
Ο ετεροκαθορισμός είναι ισχυρή δύναμη στον άνθρωπο. Μπορούμε όλα να τα ανάγουμε είτε στην κληρονομικότητα είτε στην επίδραση του περιβάλλοντος είτε στην τυχαιότητα, οπότε τζίφος η ελευθερία της βούλησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως, αυτή την ελευθερία βούλησης την πιστεύουμε όλοι μας, έστω και να μερικοί διακηρύσσουν το αντίθετο. Άλλωστε, την βιώνουμε σε κάθε μας απόφαση και αν δεν πιστεύαμε σε αυτή απλά δεν θα ζούσαμε ή θα ζούσαμε παραιτημένοι και άβουλοι, σε μία διαρκή κατάθλιψη από την απουσία νοήματος στη ζωή μας.
Άρα νομίζω ότι η ελεύθερη βούληση, παρ' ότι ίσως αδύνατον να αποδειχθεί η ύπαρξή της, είναι βασικό στοιχείο στη νοηματοδότηση της ανθρώπινης ζωής και με αυτή πορευόμαστε, έστω κι αν δεν μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα εργαστηρίου και να την αναλύσουμε.
Καλησπέρα athinovio,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ πιστεύω ότι την μοίρα μας την ορίζουμε. Μπορεί όχι όλοι λόγω δυνατοτητων, θέλησες, ευφυιας, καταστάσεων κτλ αλλα όσοι τελος πάντως είναι ικανοί να παλέψουν. Επίσης το ζήτημα είναι ότι όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και είναι στο χέρι του καθένα να το επιλέξει. Δεν λέω πως κάποιο ρόλο δεν θα παίξει και η τύχη, αλλά πάνω από όλα είναι η θέληση και η ικανότητα.
Το προτελευταίο bullet point είναι πάρα πολύ καλό ως κείμενο. Και εγώ προσπαθώ να το κάνω και όπως είναι λογικό κάποιες φορές μου βγαίνει κάποιες φορές όχι.
Καλησπέρα athinovio,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο κείμενο. Πιστεύω κι εγώ πως εμείς αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Ο τρόπος όμως που παίρνουμε αποφάσεις εξαρτάται από το πως έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε, από τις εμπειρίες μας, από την κατάστασή μας την ώρα της απόφασης και πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες.
Αυτό που νομίζω πως έχει σημασία είναι να ξέρουμε πως πράγματι μπορούμε να επηρεάσουμε τη ζωή μας παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις και να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία πως όλα είναι προαποφασισμένα, στημένα, κανονισμένα από τα άστρα, κλπ.
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να πάρουμε την τύχη μας πάνω μας, είναι αυτό που λες στην προτελευταία παράγραφο: κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, να δούμε που φταίμε εμείς και τι μπορούμε εμείς να αλλάξουμε. Όπως λέει και το ρητό "Be the change you want to see in the world"!
univers
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι αλήθεια ότι οι μεγάλες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουμε στη ζωή μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα. οι μικρές καθημερινές και τετριμένες απόφάσεις είναι αυτές που καθορίζουν τον χαρακτήρα μας έτσι ώστε ,όταν χρειαστεί να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση, να είμαστε εγκλωβισμένοι στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τις μύριες μικρές που έχουν προηγηθεί.
αν αυτές οι μικρές μύριες γίνονται συνειδητά και όχι από συνήθεια, τότε, ναι, νομίζω ότι πρόκειται για ελεύθερη βούληση.
ndn + odysseas
ΑπάντησηΔιαγραφήη προ-τελευταία παράγραφος είναι η πιο πικρή. αν οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο τεμπέληδες και έμπαιναν στον κόπο να διεκδικήσουν ότι τους αξίζει και να δώσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα αυτό που αξίζει σε εκείνους, θα υπήρχε λιγότερη απογοήτευση στη ζωή όλων.
Αυτό το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" παραμένει διαχρονικά αληθινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι στη δική μου περίπτωση που είμαι η αθηνά πρέπει να τα κάνω όλα μόνη μου?
ΑπάντησηΔιαγραφή:)