Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Από τον Οδυσσέα στον Καραγκιόζη

  • Το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει, και δεν θα ήταν διόλου απίθανο να κλείσει εντελώς, σύντομα.
  • Κατά τα λεγόμενα των κοστουμαρισμένων ειδικών, τα οικονομικά μας μας φτάνουν για 30 ημέρες ακόμα, και ο μόνος λόγος που είχαμε ως τώρα ήταν ο δανεισμός και όχι το προιόν μας, αφού τα τελευταία δύο χρόνια, πάντα κατά τους κοστουμαρισμένους ειδικούς, η ελλάδα ζεί με δανεικά.
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα όπως οι ποντικοί το ναυάγιο ή κλείνουν υπό το βάρος της αφαίμαξης. Μία γύρα στα σάητ των μεσιτικών γραφείων θα δείξει ότι τα καλύτερα φιλέτα του ελληνικού μέλλοντος πωλούνται για τρείς κι εξήντα στο εξωτερικό, από νησιά και ξενοδοχειακά συμπλέγματα μέχρι την ενέργεια και την φύση μας, τα καλύτερα οικόπεδα.
  • Που πάμε, αναρωτιέμαι, αλλά μετά κοιτώ τριγύρω και σιγουρεύομαι.
  • Και αναρωτιέται κανείς που είναι τα υπερκέρδη των περασμένων ετών, που είναι τώρα οι πλούσιοι και τί κάνουν οι έλληνες επιχειρηματίες, που για μία αρπαχτή πούλησαν το μέλλον μίας χώρας, και τώρα μας λένε ψηφίστε ΝΔ για να σωθούμε. Τα υπερκέρδη αυτά, αντί να επανα-επενδυθούν στην ελλάδα, ως επιχειρηματικότητα και χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει κέρδος και στο μέλλον, φυγαδεύτηκαν και έγιναν καπνός, αμετάκλητα και καταστροφικά, όχι μόνο γιατί δεν έγιναν επενδύσεις αλλά γιατί σα να μην έφτανε αυτό, άφησαν πίσω τους την νοοτροπία που κατέστησε δυνατόν να συμβούν όλα αυτά: μπορεί να μην έχουμε τίποτα άλλο να κλέψουμε, εξακολουθούμε όμως να ψάχνουμε κάτι να κλέψουμε.
  • Να η απόδειξη ότι ένα άδικο σύστημα δεν οδηγεί σε κατάρρευση μόνο των αδύναμων, αλλά όλων, ακόμα και εκείνων που κάποτε νόμιζαν ότι δεν τους αγγίζει τίποτα, και μία ματιά στα όσα συμβαίνουν τριγύρω το επιβεβαιώνει περίτρανα.
  • Το άδικο σύστημα είναι που μας οδήγησε εδώ και αυτό πρέπει, πρέπει να διορθώσουμε, είτε πριν το τέλος είτε μετά.
  • Ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι αποτελεσματικότερος, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Και όταν λέμε αποτελεσματικότερος, εννοούμε αντί να λέμε ότι ελέγχουμε, να ελέγχουμε πραγματικά: ο όρος "υπεύθυνη δήλωση" πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με αυστηρούς προσωπικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.
  • "Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν είμαι κλέφτης, δεν έχω άλλα εισοδήματα ούτε απασχολούμαι κρυφά λαμβάνοντας παράλληλα επίδομα ανεργίας και δεν έχω κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία μου": όχι πιά! Πριν πάρεις οποιαδήποτε άδεια, θα περιμένεις να διασταυρωθεί το κάθε στοιχείο σου, ακόμα και αν είσαι ο ξάδερφος ή ο κουμπάρος.
  • Δικαιοσύνη είναι να παίρνω την αποταμίευση του εργάτη για να στήσω σύστημα υγείας και μετά ο εργάτης να μην χρειάζεται να πληρώσει ιδιώτη γιατρό, γιατί οι δημόσιοι είναι όλοι οι άχρηστοι που είχαν μέσο και μπήκαν από την πίσω πόρτα, με αποτέλεσμα να πληρώνω δύο γιατρούς, έναν μέσω της φορολογίας και άλλον έναν ευθέως από την τσέπη μου. Δικαιοσύνη είναι να παίρνω την αποτεμίευση του εργάτη για να στήσω ασφαλιστικό και τελικά ο εργάτης να παίρνει σύνταξη.
  • Δικαιοσύνη δεν είναι να εκμεταλλεύομαι τον εργάτη για να ζεί ο κοστουμαρισμένος (οικονομολόγος, καθηγητής, δικαστικός, αρχιτέκτονας, συνδικαλιστής,έμπορος, εφοριακός, κοκ) αλλά να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς και ο εργάτης και ο αγρότης και ο χειρωνάκτης, ώστε με τη σειρά τους να στηρίζουν τις κρατικές εισπράξεις.
  • Να λοιπόν που αποδεικνύεται ότι η παροχή υπηρεσιών δεν αποτελεί λύση, ούτε μπορεί να αποτελεί αποκλειστική πηγή εσόδων γιατί η πραγματική παραγωγή, από το χώμα και το νερό, είναι που μας τρέφει όλους τελικά; το ξύλο και το χαρτί, και όχι η έκδοση συγγραμμάτων κόπι-πέηστ στα διδακτορικά. Το βαμβάκι και το ύφασμα, και όχι η μεταποίηση εισαγόμενων πρώτων υλών. Η παραγωγή ενέργειας και όχι η μεταπώλησή της υπό νέα διεύθυνση.
  • Τί λέτε κύριοι, εσείς που κλείσατε τα συμβόλαια, η ζήμενσ θα σώσει την ελλάδα, μετά από όλες αυτές τις υπερκοστολογημένες πωλήσεις που έχει κάνει εδώ; Ο Χριστοφοράκος, θα σας σώσει; Θα συνεχίσετε να παίρνετε μπόνους αν το χρηματιστήριο κλείσει; Πως θα πουλήσετε τα πουλημένα; Που θα πουλάει τώρα τεχνολογία η γερμανία;
  • Οι έλληνες επιχειρηματίες, όμως, απέχουν μακράν από τους απόγονους του οδυσσέα που κάποτε έκαναν την ελλάδα διάσημη και δυνατή.Έμαθαν ένα τροπάρι και το ίδιο τσαμπουνάνε ξανά και ξανά. Περισσότερο μοιάζουν με τον τουρκογαμημένο καραγκιόζη, που μία ζωή στην μικρο-απάτη, ονειρευέται φασολάδες.
  • Ειδάλλως, γιατί να πουλήσουν την χρυσή κότα που λέγεται ελλάδα και γιατί να δώσουν έναντι πινακίου φακής τα κέρδη μίας χιλιετίας; Για να έχουν βίλλες; Μα, με καλή διαχείριση της ελλάδας, όχι χίλιες, αλλά όλη τη γη σε βίλλες θα μπορούσε να έχει ο έξυπνος και συνετός επιχειρηματίας.
  • Γιατί ενώ ο έλληνας εργάζεται και έχει ιδέες και έχει προκοπή, οι ηγέτες του αντί να τον πιστέψουν και να τον ενισχύσουν, τον πουλάνε δούλο στις αγορές;
  • Γιατί να μην είναι η ελλάδα υπερδύναμη, γιατί να μην έχει η ελλάδα το πάνω χέρι με όλα αυτά που έχει στη φαρέτρα της,ανθρώπινο δυναμικό γή και ύδωρ και ουρανό και ήλιο και ενέργεια και εμπόριο και πνεύμα, αν όχι λόγω μικρόνοης και κοντόφθαλμης διαχείρισης εκ μέρους των "σοφών" της;
  • Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ψιλικατζήδες.



1 σχόλιο:

Βράζει το καζάνι!