Πως να κάνετε κάποιον δυστυχισμένο χωρίς να ασκήσετε βία (Προαιρετικά)
- Θέλει υπομονή αλλά αξίζει τον κόπο. Η συνταγή έχει ως εξής:
- Κάνετε τον/την δύσκολη. Πάντα θα έχετε δουλειά ή κοινωνικές υποχρεώσεις ή κάτι άλλο σημαντικότερο να κάνετε. Όταν είστε μαζί, πάντα θα υπάρχει κάποιο "αλλά": θα είστε κουρασμένος, πιασμένος, αγχωμένος, πιεσμένος, άυπνος, βιαστικός.....Αραιά και που θα έχετε τη διάθεση να βρεθείτε με το υποκείμενο του πειράματος, όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να ανανεωθεί η επιθυμία του για εσάς. Ένα teaser κατά μίαν έννοια.
- Σε όλες τις συζητήσεις θα τονίζετε τα προτερήματά σας: πόσο καλά τα καταφέρατε στη δουλειά σήμερα, πως αποστομώσατε κάποιον, πόσο ηλίθιοι είναι οι άλλοι, τι τέλειο gadget αγοράσατε σε τιμή ευκαιρίας επειδή είσαστε τσακάλια στην διαπραγμάτευση, πόσο ωραία περάσατε σε κάποιο event.
- Με κάθε ευκαιρία τονίζετε τις αδυναμίες του υποκειμένου. Επισημαίνετε όλα τα λάθη, όσο ασήμαντα κι αν είναι, επιμένοντας ότι η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά και σε περίπτωση αντίδρασης ισχυρίζεστε ότι εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για το καλό του, και μάλιστα με μία νότα αγανάκτησης στη φωνή σας που να φανερώνει ότι κοντεύετε να χάσετε την υπομονή σας με δαύτον/-την. Πιάνει πάντα.
- Κριτικάρετε κάθε επιλογή του υποκειμένου, από το είδος της μουσικής που ακούει, τους φίλους της/του, το φαγητό που μαγειρεύει. Ενίοτε, (πάντα ως teaser) χαρίζετε θετικές κριτικές και ,σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, ενθουσιώδεις κριτικές, για να κάνετε το υποκείμενο να επιζητά τον έπαινό σας με μεγαλύτερο ζήλο.
- Ειρωνευτείτε όσο μπορείτε. Η ειρωνία έχει το εξής καλό: κανείς δεν μπορεί να αντιτάξει λογικά επιχειρήματα. Το θύμα είναι ανίσχυρο με μόνη λύση την κατά μέτωπο επίθεση ή τη φυγή ενώ τις περισσότερες φορές εκνευρίζεται σε τέτοιο βαθμό που να χάνει την αυτοκυριαρχία του. Η δημόσια ειρωνία είναι ακόμα καλύτερη και πιο διασκεδαστική γιατί το υποκείμενο δεν μπορεί να αντιδράσει από το φόβο της προσωπικής έκθεσης, ενώ εσείς πάντα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι αστειευόσαστε και ότι το υποκείμενο αντιδρά υπερβολικά.
- Η αδιάφορη συναίνεση είναι μία αποτελεσματική τεχνική που ,όπως και οι προηγούμενες, απαιτεί μαεστρία . Όταν ζητά τη γνώμη σας πρέπει πάντα να πείτε ότι βρίσκετε καλό ότι σας δείχνει: ένα νέο απόκτημα, ένα νέο χτένισμα, μία ιδέα, ένα κατόρθωμα....Με ένα αδιάφορο "καλό είναι" το υποκείμενο μένει μεταίωρο ανάμεσα στην απόρριψη και την αποδοχή, χωρίς κανένα στοιχείο για το πως πρέπει να αντιδράσει. Συνήθως είτε επιμένει για μία πιο σαφή άποψη (την οποία εμείς μπορούμε τεχνηέντως και με διπλωματικότητα να αποφύγουμε) είτε αποχωρεί αμφιβάλλοντας για τον εαυτό του, υποσχόμενος/-η από μέσα του να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά.
- Ποτέ, μα ποτέ, δεν δείχνετε δημοσίως σημάδια που μπορεί να εκλάβει ως θετικά. Χάδι, έπαινος, αγκαλιά, φίλημα, κράτημα από το χέρι, χειραψία ή οποιοδήποτε είδος έγκρισης. Είστε σοβαρό άτομο. Αντιθέτως, μπορείτε άνετα να επιπλήξετε το υποκείμενο όταν αποζητά τέτοιου είδους επιβεβαίωση, υποδεικνύοντάς του να φέρεται πιο ώριμα. Σημαντικό: σε περίπτωση αντιπαράθεσης, ποτέ δεν υπερασπίζεστε το υποκείμενο, αλλά συμμερίζεστε την άποψη του αντιπάλου. Μην ξεχαστείτε, είναι ουσιώδες να κρατάτε το υποκείμενο σε κατάσταση μόνιμης άμυνας, αλλιώς θα έχει αξιώσεις στο μέλλον.
- Συγκρίνετε το υποκείμενο με άλλα άτομα. Όποτε αποκλίνει από το επιθυμητό για εσάς μονοπάτι, τότε αμέσως συγκρίνετέ τον/την με κάποιον άλλον, και μάλιστα με κάποιο άτομο που να είναι ανταγωνιστικό ή αντιπαθές προς το υποκείμενο. "Ο Τάδε είναι πολύ καλός οδηγός" είναι μία φράση που πονάει ορισμένους άνδρες ενώ για τις γυναίκες, ουουουου, πολλά μπορείτε να βρείτε: μαγειρική, ένδυση, μακιγιαζ, ανατροφή παιδιών...ένα σωρό. Αν πρόκειται για τέκνο, τότε οι σχολικές επιδόσεις είναι ένα ατού για εσάς.
- Υπάρχουν και άλλες τεχνικές που όμως είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, οπότε κρίνεται σκόπιμο να τις αναλύσουμε σε επόμενη ενότητα.
- Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από δύο παράγοντες:1)ποιό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και 2)την ισορροπία ανάμεσα στις τεχνικές. Αν φερ'ειπείν, θέλουμε να διώξουμε το άτομο χωρίς να φανούμε κακοί ή ότι έχουμε άδικο, τότε μπορούμε απλά να συνεχίσουμε επ'αοριστω με αυξανόμενη ένταση της αγωγής. Αν όμως θέλουμε να κρατήσουμε το υποκείμενο σε μόνιμη ομηρία ώστε να μην μπορεί να μας αποχωριστεί, τότε είναι καλύτερο να επαγρυπνούμε. Στα πρώτα σημάδια κούρασης ή έντονης δυσφορίας του υποκείμένου πρέπει να χορηγήσουμε ικανή δόση πραγματικής και άδολης στοργής, μέχρι να επανέλθουν οι ισορροπίες, οπότε μπορούμε να αρχίσουμε πάλι την αγωγή μας.
- Καλή επιτυχία!
Δεν έχω έμπνευση να απαντήσω σε σχόλια, τα αφήνω όμως ανοιχτά γιατί θεωρώ ότι αν εσείς θελήσετε να εκφραστείτε, ποιά είμαι εγώ να πω το αντίθετο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εις άλλα με υγεία!
:)
Υ.Γ. Άμπανε, δεν έχω ταράξει τα ούζα, απλά έχω μία αναίτια ψυχεδέλεια το τελευταίο διάστημα. Λες άμα πιώ ούζο να περάσει?
το να κανουμε καποιον δυστυχισμενο, ειναι το μονο ευκολο. ευτυχισμενους καλα ειναι να μαθουμε να κανουμε τους αλλους, για να περιμενουμε το ιδιο κι απο αυτους. καλα ειναι να προσεχουμε την συμπεριφορα μας, γιατι πολλες φορες, οτι κανουμε μας κανουν και τοτε αυτο δεν μας αρεσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο ξημερωμα.
Κοίτα, η πλήρης αποχή έχει τα ίδια αποτελέσματα μετην υπερκατανάλωση :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε 'συ, ξεχνά ότι για να γίνει κάποιος δυστυχισμένος πρέπει να θέλει να υποστεί όλα αυτά. Αν είναι έτσι, τότε γιατί είναι δυστυχισμένος;
(Προτιμώ τη βία :p)
ε όχι ανάθεμα πω πω κακά πράγματα τούτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήρε όργιο, άν είναι να θυμάμαι όλα αυτά, θα δυστυχήσω εγώ με τη μία.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτά μωρό μου είναι να τάχεις από το γεννοφάσκι σου.Γιά να τα τελειοποιήσεις.
Εμείς οι άλλοι, θα δίνουμε συνταγές καλλιώρα!!!
καλές αρμύρες
φιλιά.
δ
γιατί τώρα εγώ έχω ένα πολύ άσχημο προαίσθημα???
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος σε βασανίζει ρε φιλενάδα?
Να συμπληρώσω πως στην περίπτωση που όλα αυτά τα κάνεις επειδή θέλεις να διώξεις τον άλλον, όταν τελικά τον διώξεις, απαραίτητος επίλογος είναι να πεις: «Εγώ έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό».
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.